Dit zijn de gevolgen van scheiden op je inkomen

08 januari 2024

Je scheiding heeft impact op je inkomen. Je komt ineens voor beslissingen te staan die je tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap nooit hebt hoeven maken. Hoe ga je bijvoorbeeld jullie pensioen verdelen, wat betaal je wel of niet van de kinderalimentatie en heb je nu recht op andere toeslagen? Het maakt niet uit of je gaat scheiden en momenteel geen inkomen hebt of gaat scheiden met inkomen: er verandert hoe dan ook veel aan de huidige situatie. Financieel inzicht voor jezelf creëren is erg belangrijk tijdens de scheiding. Ben jij financieel voorbereid op je scheiding?

Pagina inhoud

    Het financiële aspect van de scheiding

    Nadenken over je financiën en of je het zelf allemaal wel gaat redden na de scheiding, gebeurt vaak al in een vroeg stadium van de scheiding. Of soms zelfs al voordat je met je (ex-)partner hebt gesproken over je idee om uit elkaar te gaan. Je vraagt je misschien af of je de scheiding wel kunt betalen. Of misschien vraag je jezelf af of je de scheiding moet uitstellen tot je financieel onafhankelijker bent? 

    Scheiden met weinig inkomen

    Je scheiding zelf hoeft niet duur te zijn. Zelfs met weinig tot bijna geen inkomen kun je scheiden, omdat er subsidiemogelijkheden zijn voor mensen met weinig inkomen. De scheiding kan met behulp van subsidie van de overheid al voor €39 worden geregeld (excl. griffiekosten). Vaak merk je de financiële gevolgen van de scheiding pas echt na de scheiding, maar dat betekent niet dat je je scheiding hoeft uit te stellen. 

    Als je goed voorbereid uit elkaar gaat, pluk je daar later de vruchten van. Je kunt bijvoorbeeld de rekenhulp van het Nibud gebruiken om te bekijken wat je financiële situatie na de scheiding wordt. Aan de hand daarvan kun je tijdens de scheiding goede afspraken maken. 

    Ga je scheiden en hebben jij en/of je (ex-)partner niet voldoende inkomen om na de scheiding in eigen levensonderhoud te voorzien? Dan zul je hier vroeg of laat oplossingen voor moeten vinden. 

    Het is goed om te weten welke gevolgen een scheiding heeft op je inkomen en wat er allemaal verandert. Daarom lees je hieronder meer over dit onderwerp. Lees hier ook welke hulp je kunt krijgen om een financieel overzicht te creëren, zodat je goed voorbereid je scheiding kunt regelen. 

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Alimentatie

    Als je zelf geen eigen inkomen hebt en gaat scheiden, is het aan te raden om te zorgen dat je een inkomen krijgt. Er wordt namelijk naar je verdiencapaciteit gekeken om te bepalen of je mogelijk recht hebt op een financiële bijdrage. Als je toch onvoldoende verdiencapaciteit hebt, dan moet je (ex-)partner je financieel ondersteunen. Mits je (ex-)partner wel voldoende financiële inkomen heeft. De financiële bijdrage heet alimentatie. 

    Alimentatie is een regeling waarbij er financieel wordt bijgedragen aan degene die na de scheiding financieel ondersteund moet worden. Het betalen of ontvangen van alimentatie bestaat alleen tussen ex-echtgenoten. Het bedrag en de duur van het betalen of ontvangen van alimentatie wordt tijdens de scheiding afgesproken. Er gelden echter ook wettelijke termijnen. De duur van het recht op partneralimentatie verschilt van de duur bij recht op kinderalimentatie

    Enige tijd na de scheiding kan het bedrag of de termijn worden aangepast in overleg of als er noodzaak toe is. 

    Partneralimentatie

    Partneralimentatie is er voor de (ex-)partner zelf die niet kan voorzien in zijn of haar eigen levensonderhoud na de scheiding. Of als diegene niet op dezelfde manier kan leven na de scheiding zoals er geleefd werd tijdens de scheiding. Bijvoorbeeld: als je tijdens het huwelijk lid was van een dure golfclub en je alleen merkkleding kocht, maar dat je dit na de scheiding niet meer kunt betalen. Dankzij de gratis partneralimentatieberekentool kun je bereken hoeveel partneralimentatie er ongeveer is. 

    Kinderalimentatie

    Kinderalimentatie is een financiële bijdrage ten behoeve van jullie kind(eren), tot het bereiken van de leeftijd 18 jaar. Het bedrag dat de kinderalimentatie ontvanger krijgt is dan bedoeld voor onkosten ten behoeve van jullie kind(eren). Een berekening zal uitmaken hoeveel dat bedrag is. 

    Dit zijn 6 zaken die je over alimentatie in het algemeen moet weten:

    Benieuwd wat er nog meer te vertellen is over deze 6 punten? Dit artikel geeft je inhoudelijke informatie over deze 6 punten bij alimentatie. 

    Gevolgen pensioen na scheiding

    Je scheiding heeft ook gevolgen voor je pensioen. Je hebt mogelijk verschillende soorten pensioen opgebouwd. Afhankelijk van wat je hebt opgebouwd en of jullie huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hierover hebben opgenomen, kun je de pensioenen op deze manieren verdelen:

    • AOW: Je AOW is van jou persoonlijk, na je scheiding wordt dit bedrag mogelijk verhoogd als je tijdens het huwelijk al AOW ontving. 
    • Ouderdomspensioen: Het bedrag dat je hebt opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap moet je tussen jullie beiden verdelen. Dit kan door te laten verevenen of splitsen. Op de website van het Nibud lees je meer over verevenen en splitsen.
    • Bijzonder nabestaandenpensioen op opbouwbasis: Als het gaat om nabestaandenpensioen met een opbouwbasis, dan heb je recht op het pensioen van je overleden (ex-)partner. Als het gaat om nabestaandenpensioen met een risicobasis, dan is er geen recht op partnerpensioen bij de scheiding of op bijzonder nabestaandenpensioen. 
    • Pensioen via werkgever: Indien er ander soort pensioen dan ouderdoms- of nabestaandenpensioen via (een) werkgever(s) is opgebouwd, verdelen jullie dit tijdens de scheiding tussen beiden. 

    Net zoals dat je wijzigingen bij de Belastingdienst tijdig moet doorgeven, geldt dit ook voor je pensioen. Vergeet dus niet om dit door te geven aan je pensioenverstrekker (binnen twee jaar nadat jullie officieel gescheiden zijn). Een pensioenverstrekker is een pensioenverzekeraar of het pensioenfonds. De hoogte van het opgebouwde partnerpensioen kan je inzien op Mijn pensioenoverzicht.

    Je kunt samen andere afspraken maken dan de standaard regels. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je een kortere tijdsduur het nabestaandenpensioen laat uitkeren. Dit kan alleen als jullie het beiden eens zijn met de afspraken en jullie de afspraken officieel hebben vastgelegd. Dit kan in het echtscheidingsconvenant. Het kan ook zijn dat jullie onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd en hier op voorhand al afspraken over hebben gemaakt. 

    Lees op de webpagina van het Nibud meer over de gevolgen van je scheiding op je pensioen en inkomen. 

    Toeslagen en belastingen

    Je inkomen na de scheiding zal wegens eventuele toeslagen en belastingen ook veranderen. Als je voorheen samen je financiële lasten deelde en het nu alleen doet, zul je dat merken aan je inkomen. Er is sneller recht op toeslagen en ook de belastingen zijn van invloed op je scheiding. 

    Financiële ondersteuning na scheiding

    Na de scheiding kun je mogelijk aanspraak maken op verschillende toeslagen en andere regelingen of kunnen deze in bedrag verhoogd worden. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag, kinderbijslag en zorgtoeslag. 

    Het is fijn dat je na de scheiding financiële ondersteuning kunt krijgen. Je dient die ondersteuning wel zelf aan te vragen. Huurtoeslag kun je al aanvragen op het moment dat je de scheiding nog niet volledig hebben geregeld, maar jij en je (ex-)partner wel beiden op een ander woonadres staan ingeschreven. De zorgtoeslag kun je pas na de scheiding aanvragen. Als je een of meerdere kinderen hebt, kun je ook financieel ondersteund worden. Je kunt bijvoorbeeld recht krijgen op inkomensafhankelijke combinatiekorting of kindgebonden budget. 

    Lees meer over toeslagen en financiële regelingen na de scheiding. Lees hier meer over kinderbijslag en andere kortingen en toeslagen bij co-ouderschap.

    Belasting regelen na scheiding

    Het doen van aangifte zal de eerste keer na de scheiding ingewikkelder zijn dan ooit. Dit komt omdat je met veel dingen rekening moet houden. Blijf je bijvoorbeeld tot het einde van het jaar waarin je bent gescheiden fiscale partners met je (ex-)partner? Hield je er bij het ontvangen van partneralimentatie rekening mee dat dit van invloed is op je aftrekpost bij de belastingdienst? Heb je samen nog een koopwoning?

    Dit zijn lastige vragen waar je maar al te graag een duidelijk antwoord op hebt. Je kunt daarom gebruik maken van hulp, zoals de online rekenhulp van de Belastingdienst of de financiële planning van Uitelkaar.nl.

    Op de webpagina van de Belastingdienst vind je meer informatie over de belastingaangifte, maar ook bijvoorbeeld over de heffingskortingen en toeslagen. 

    Extra hulp bij financieel overzicht

    Zoals je leest komt er veel kijken bij het regelen van je inkomen na de scheiding. Het regelen van alle financiële zaken kan een hele opgave zijn en is voor veel mensen een spannend onderwerp. Je wilt je financiën immers goed regelen, zodat je later niet in de problemen komt. Het kan goed zijn om extra hulp in te schakelen, zodat je een duidelijk financieel overzicht voor jezelf hebt. Misschien kan een familielid of vriend je helpen.

    Via Uitelkaar.nl kun je onder andere de kinderalimentatieberekening of partneralimentatieberekening laten doen. Je kunt ook een financieel overzicht laten maken. 

    Financiële planning van Uitelkaar.nl

    Een financiële planning geeft je inzicht in je financiën. Door gebruik te maken van deze extra hulp weet je waar je aan toe bent na je scheiding.

    De financiële planning is er voor degene die gaat scheiden met voldoende eigen inkomen en voor degene die gaat scheiden met weinig inkomen (of geen eigen inkomen). Het is er voor iedereen die onzeker is over de financiën na de scheiding en voor iedereen die behoefte heeft aan meer grip op de situatie.

    Financieel overzicht voor na de scheiding

    Als je gebruik maakt van de financiële planning van Uitelkaar.nl, dan krijg je een rapport toegestuurd met alle ins en outs op basis van beschikbare informatie over je financiën na de scheiding. Op basis van dit rapport kun je weloverwogen keuzes maken en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Bekijk het voorbeeld van een rapport financiële planning, zodat je weet wat je kunt verwachten van deze extra hulp bij scheiden.

    Gerelateerde artikelen

    Kom ik straks financieel rond?

    27 april 2020

    Scheiden brengt veel onzekerheid met zich mee. Natuurlijk vraag je je af hoe je financiële plaatje er na de scheiding uit komt te zien. En: kom je nog wel rond?

    Lees verder