Wat is partnerpensioen na scheiding?

12 juli 2022

Tijdens jullie scheiding moeten jullie ook afspraken maken over jullie pensioenen. Er zijn verschillende soorten pensioenen om beslissingen over te maken en het kan daarom best ingewikkeld zijn. Een van deze is het partnerpensioen (ook wel het nabestaandenpensioen genoemd). Na de scheiding heet dit het bijzonder partnerpensioen. Dit is een levenslange uitkering die je krijgt als je (ex-)partner komt te overlijden. De ontvanger hoeft nog niet met pensioen te zijn om deze te ontvangen. Hieronder lees je verder over de voorwaarden en de andere aspecten die bij het (bijzonder) partnerpensioen komen kijken.

Pagina inhoud

    Ontwikkeling partnerpensioen

    Sinds 1973 bestaat het partnerpensioen, maar sinds die tijd is er aardig wat veranderd, zowel in goede zin als in nadelige zin. Zo hebben sinds 1998 geregistreerd partners recht kregen op bijzonder partnerpensioen. Hetzelfde geldt sinds 2008 voor samenwonenden met een samenlevingscontract met pensioenafspraken. Dit recht komt wel met een voorwaarde: het partnerpensioen moet kapitaalgedekt (ook wel opbouwbasis genoemd) zijn en niet risicogedekt (ook wel risicobasis genoemd). Wat nadelig is: veel partnerpensioenen zijn nu risicogedekt. Wat betekent dit eigenlijk?

    Opbouwbasis of risicobasis

    Opbouwbasis betekent dat je als deelnemer aan een pensioenfonds een potje opbouwt tijdens de periode dat je voor een werkgever werkt. Zelfs als je weggaat bij je werkgever blijft het potje bestaan. Deze wordt dan aan je ex-partner uitgekeerd vanaf het moment van je overlijden. De hoogte hangt af van het aantal jaren dat jullie bij elkaar zijn geweest. 

    Risicobasis betekent dat je premie betaalt als deelnemer aan het pensioenfonds van je werkgever, maar zodra je uit dienst treedt en overlijdt je nabestaanden geen recht hebben op het partnerpensioen. Overigens heeft je ex-partner helemaal geen recht op bijzonder partnerpensioen op risicobasis. Partnerpensioen op risicobasis vervalt namelijk bij echtscheiding. Bij een nieuwe relatie kun je deze persoon wel aanmelden voor het partnerpensioen. Als je overlijdt terwijl je in dienst was heeft je nieuwe partner recht op partnerpensioen.

    Lees meer over scheiden en pensioen

    Andere voorwaarden bijzonder partnerpensioen

    Als er dus sprake is van een partnerpensioen op opbouwbasis dan heeft je ex-partner na de scheiding nog recht op dit partnerpensioen over de jaren dat jullie getrouwd waren, wat dan bijzonder partnerpensioen komt te heten. Je hebt automatisch recht op dit pensioen in de volgende gevallen:

    • Als jullie getrouwd zijn geweest.
    • Als jullie een geregistreerd partnerschap hadden.
    • Als jullie samenwonend zijn geweest en je ex-partner was al aangemeld (voor de pensioendatum) en geaccepteerd bij de pensioenuitvoerder. Deze zal wel kijken naar extra voorwaarden.

    Extra voorwaarden voor samenwoners

    Voor samenwonenden gelden extra voorwaarden waar jullie situatie aan moet voldoen voordat er aanspraak kan zijn op het het bijzonder partnerpensioen.

    • Jullie hebben een notarieel samenlevingscontract waarin je partner als begunstigde voor het partnerpensioen is aangewezen.
    • Het samenlevingscontract is opgemaakt voordat jullie met pensioen gingen.
    • Je ex-partner is geen bloed- of aanverwant in rechte lijn.
    • Jullie staan minstens 6 maanden op hetzelfde adres in het bevolkingsregister ingeschreven.
    • Jullie zijn beiden ongehuwd.
    • Je hebt je ex-partner aangemeld bij het pensioenfonds.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Pensioenadvies

    Er zitten dus veel haken en ogen aan het (bijzonder) partnerpensioen. Het is belangrijk om dit goed uit te zoeken voor jullie er definitieve afspraken over maken. Vraag daarom na bij het desbetreffend pensioenfonds wat er nodig is om je (ex-)partner in aanmerking te laten komen voor het bijzonder partnerpensioen. Of als jullie liever een hele berekening willen laten doen van al jullie pensioenen dan kan kun je bij Uitelkaar.nl een aanvullend pensioenadvies aanvragen. 

    Scheiden en pensioen: advies over de verdeling Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Scheiden en pensioen: advies over de verdeling

    28 februari 2023

    Wanneer jullie een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract met pensioenafspraken beëindigen, dan moeten jullie ook afspraken maken over jullie pensioen. Jullie hebben in principe recht op de...

    Lees verder

    Minister wil pensioen bij scheiding automatisch verdelen

    09 maart 2018

    Over een paar jaar moet de verdeling van pensioenen tussen ex-partners automatisch worden geregeld. Dat wil minister Koolmees van Sociale Zaken. Hij gaat hierover in gesprek met de pensioensector.

    Lees verder