Alimentatie wijzigen: kan dat zomaar?

12 juli 2022

Het kan voorkomen dat de afspraken over alimentatie na loop van tijd niet meer goed werken. Bijvoorbeeld omdat jullie een andere omgangsregeling volgen dan waar ooit de alimentatie op was gebaseerd. Of omdat jij of je ex-partner meer of minder zijn gaan verdienen. Het kan dus nodig zijn om de afspraken over de alimentatie te wijzigen.

Pagina inhoud

  Wanneer kun je alimentatie wijzigen of stopzetten?

  De kinderalimentatie wordt alleen aangepast bij grote veranderingen in de financiële situatie van jou of je ex-partner. Dat zal niet snel het geval zijn. Het hebben van een nieuwe partner heeft bijvoorbeeld meestal geen effect op de kinderalimentatie, tenzij je met die nieuwe partner trouwt en hij of zij dus stiefouder wordt. Ook als je kinderen ouder worden, verandert het bedrag niet. Wanneer kan het alimentatiebedrag wel wijzigen?

   

   
  Anouk Wijsman - Casemanager

  "laat het nieuwe alimentatiebedrag vastleggen via de rechter, ook als je er samen uit bent gekomen."

   

  Veranderde situatie

  Het kan zijn dat jij of je ex-partner gaat samenwonen met een nieuwe partner. Bij partneralimentatie is het zo dat als je duurzaam gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, je geen recht meer hebt op partneralimentatie. 

  Als je buiten je schuld om werkloos bent geworden of in een schuldenregeling bent terechtgekomen kan dat invloed hebben op het te betalen alimentatiebedrag. De rechter kan dan beslissen dat je minder of geen alimentatie hoeft te betalen. Maar als het aan te nemen is dat de financiële situatie binnenkort weer verbetert, zal de rechter de alimentatie waarschijnlijk niet herzien.

  Gewijzigde omstandigheden door eigen beslissing

  Kies je er zelf voor om minder te werken of te stoppen met werken, dan is het je eigen beslissing om minder geld te verdienen. Een rechter zal niet akkoord gaan met de vermindering van het alimentatiebedrag, omdat je zelf de vermindering in draagkracht hebt veroorzaakt.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Ik ben door corona mijn baan verloren, wat nu?

  Corona heeft een groot impact op ons leven. Het kan zijn dat je door corona je baan bent verloren en nu niet de mogelijk hebt om alimentatie te betalen. Je kunt het beste hierover meteen in gesprek gaan met je ex-partner. Jullie kunnen samen afspreken dat er de komende maanden wat minder kinderalimentatie en/of partneralimentatie wordt betaald. Je kunt er ook voor kiezen om een nieuwe berekening te laten maken van de alimentatie. Het verliezen van je baan valt in de categorie van een grote verandering in de financiële situatie, die reden kan zijn om alimentatie te herzien. Echter is het wel zo dat als je snel weer verwacht aan een baan te komen, de rechter de alimentatie niet herziet. De rechter zal dat per geval bekijken. Stel dat je werkzaam bent in de online dienstverlening, kun je er vanuit gaan dat je sneller aan een nieuwe baan komt dan als je werkzaam bent in de horeca. Ga dus eerst zelf met je ex-partner in gesprek om nieuwe afspraken te maken en mocht dit niet lukken kun je hulp inschakelen van een mediator of advocaat om de alimentatie te laten wijzigen.

  Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten

  Jaarlijkse verhoging alimentatie

  Los van een eventuele verandering in het alimentatiebedrag door een veranderde situatie, is het zo dat de hoogte van de alimentatie jaarlijks wordt geïndexeerd. Het bedrag stijgt per jaar met een bepaald percentage. De hoogte van het percentage hangt af van de stijging van de lonen in het afgelopen jaar. Het indexeringspercentage is onder andere te vinden op de site van het Nibud. Op de website van Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, het LBIO, kun je het alimentatiebedrag met de indexering uitrekenen.

  Alimentatie wijzigen zonder rechter

  Als je het er samen over eens bent, kunnen jullie samen - dus buiten de rechter om - een ander alimentatiebedrag afspreken.

  Jullie kunnen het LBIO of een advocaat een herberekening laten maken waar jullie de afspraken op baseren. Je overhandigt dan een aantal benodigde documenten voor de berekening van de alimentatie. Je kunt de nieuwe afspraken ook laten vastleggen in een notariële akte. Het voordeel van deze bekrachtiging is dat je een deurwaarder kunt inschakelen als de afspraken niet worden nagekomen. Het opmaken van een akte kost wel geld. Informeer hierover bij je notaris.

  Alimentatie wijzigen via de rechtbank

  Als je er niet zeker van bent dat je ex-partner de alimentatie gaat betalen, is het verstandig de alimentatie vast te stellen met een rechterlijke uitspraak via de rechtbank. Dit geeft meer mogelijkheden wanneer het aankomt op het inschakelen van het LBIO of een deurwaarder. Een voorbeeld:

  Stel dat jullie kinderalimentatieberekening is vastgesteld op €500,-. Deze is bekrachtigd door de rechtbank. Na 2 jaar besluiten jullie over te gaan naar een bedrag van €600,-. Dit hebben jullie echter niet vastgelegd via de rechter. Je ex-partner betaalt vervolgens niet meer. Het LBIO kan alleen de €500,- innen en niet de €600,- van de onderlinge afspraak. Om die reden is het altijd verstandig wijzingen in kinderalimentatie wederom vast te laten leggen. 

  Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Belasting over alimentatie: alles over betalen en teruggave

  12 juli 2022

  Betaal je belasting over partneralimentatie? En kun je kinderalimentatie aftrekken van de belasting? Meer over het betalen en de teruggave van belasting over alimentatie lees je in dit artikel

  Lees verder

  Welke gegevens zijn nodig voor het berekenen van alimentatie?

  27 april 2020

  Bij de berekening van kinderalimentatie en partneralimentatie wordt gekeken naar wat de kosten zijn en hoeveel inkomen er is. Rechtbanken hanteren hier bepaalde rekenregels voor, de zogenaamde Tremanormen. Deze normen...

  Lees verder

  Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten

  23 april 2020

  Als je besluit van elkaar te scheiden, is het in veel gevallen nodig om financiële afspraken te maken voor na de scheiding. Als je kinderen hebt, ben je verplicht naar draagkracht bij te dragen aan de kosten voor de...

  Lees verder