Help! Mijn ex-partner heeft de alimentatie niet betaald

11 maart 2020

Soms gebeurt het: een ex-partner die de alimentatie niet betaalt. Dit kan gaan over zowel kinder-, als partneralimentatie. Deze financiële regelingen - soms vastgesteld door de rechter - regelen jullie in principe onderling. De alimentatie afspraken zijn er niet voor niks: beide ouders moeten namelijk in onderhoud van de kinderen voorzien. Als de betaling stokt kun je daarom hulp inschakelen.

Pagina inhoud

  Wat als mijn ex-partner de alimentatie niet meer kan betalen?

  Het kan zijn dat je ex-partner de alimentatie niet kan betalen en daardoor niet op tijd betaalt. 

  In eerste instantie is het een goed idee als jullie de situatie samen bespreken. Als je ex (tijdelijk) minder wil betalen, kunnen jullie hierover overleggen en beslissen. Jullie kunnen bij het LBIO een herberekening aanvragen. Samen leggen jullie de nieuwe afspraken vast in een overeenkomst, of bijvoorbeeld in het ouderschapsplan. 

  Alimentatie aanpassen met mediator, advocaat of rechter

  Jullie kunnen samen met een mediator proberen afspraken te maken, maar mocht dit niet lukken schakel dan een advocaat in. Deze maakt een herberekening van jullie behoefte en draagkracht. Jullie hoeven niet naar de rechter om nieuwe afspraken vast te leggen. 

  Lukt het ook niet met de advocaat? Dan is het mogelijk dat je ex-partner via een advocaat een verzoek indient bij de rechter voor het bijstellen van de alimentatieregeling. Hierbij kijkt de rechter naar de persoonlijke omstandigheden en verplichtingen van de alimentatie betaler. Door gewijzigde omstandigheden kan de rechter de alimentatie herzien. 

  Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten

  De alimentatie wordt nog steeds niet betaald: wat nu?

  Als een rechter uitspraak heeft gedaan over de alimentatie kun je kosteloos het Landelijk Bureau Innings Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen als je ex-partner de alimentatie niet betaalt. Je kunt online de inning aanvragen. Je ex-partner betaalt wel een vergoeding, de zogenaamde opslagkosten.

  Wat doet het LBIO?

  Het LBIO is een overheidsinstelling die voor jou probeert de alimentatiebetaling op gang te brengen. Mocht dat niet lukken, dan kunnen ze de alimentatie ook opeisen van je ex-partner. Hoe dit precies werkt zie je in deze video over de werkwijze van het LBIO

  Wanneer er minimaal 6 maanden met regelmaat is betaald en/of er geen achterstand meer is stopt LBIO met het innen van alimentatie. Het kan voorkomen dat het LBIO de alimentatie niet kan innen, bijvoorbeeld wanneer een schuldeiser als de Belastingdienst voorrang heeft of het officiële woonadres van je ex-partner niet te achterhalen is. 

  Voorwaarden

  • Je hebt een uitspraak van de rechter nodig; een afspraak onderling over alimentatie is niet voldoende.
  • De betalingsachterstand is minimaal een maand.
  • De betalingsachterstand is minimaal 10 euro.
  • De betalingsachterstand is niet ouder dan 6 maanden (bij een rechterlijke uitspraak die binnen 6 maanden is afgegeven en waarin een bijdrage met terugwerkende kracht is opgelegd).
  • Je ex-partner is op de hoogte van je bankrekeningnummer.

  Meer weten over alimentatie?

  Ben je op zoek naar meer informatie over het betalen of ontvangen van alimentatie? Lees er meer over in het artikel Scheiden en alimentatie.