Help! Mijn ex-partner betaalt de alimentatie niet

11 maart 2020

Soms gebeurt het: een ex-partner die de alimentatie niet betaalt. Dit kan gaan over zowel kinder- als partneralimentatie. De hoogte van de alimentatie kan door de rechter zijn bepaald of door jullie onderling zijn afgesproken. De alimentatieafspraken zijn er niet voor niks: ze zijn er om in het onderhoud van de kinderen of van jezelf te voorzien. Als de betaling stokt kun je daarom hulp inschakelen.

Pagina inhoud

  Wat als mijn ex-partner de alimentatie niet meer kan betalen?

  Het is natuurlijk verstandig om de situatie samen te bespreken. Jullie kunnen een herberekening laten maken, bijvoorbeeld door het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Je kunt samen beslissen dat je ex (tijdelijk) minder betaalt. Samen leggen jullie de nieuwe afspraken vast in een overeenkomst, of bijvoorbeeld in een nieuwe versie van jullie ouderschapsplan.

  Alimentatie aanpassen met mediator, advocaat of rechter

  Komen jullie er onderling niet uit? Jullie kunnen samen met een mediator proberen nieuwe afspraken te maken.

  Lukt het ook niet via een mediator? Dan is het mogelijk dat je ex-partner via een advocaat een verzoek indient bij de rechter voor het bijstellen van de alimentatieregeling. Deze kijkt naar jullie behoefte en draagkracht en kan op basis daarvan de alimentatie herzien.

  Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten

  Wat als mijn ex-partner de alimentatie niet wil betalen?

  Als een rechter uitspraak heeft gedaan over de alimentatie kun je kosteloos het LBIO inschakelen als je ex-partner de alimentatie niet betaalt. Je kunt online de inning aanvragen. Je ex-partner betaalt wel een vergoeding, de zogenaamde opslagkosten.

   
  Anouk Wijsman - Casemanager

  "het LBIO heeft voorbeeldbrieven om zelf je ex-partner aan te schrijven als hij of zij de alimentatie niet betaalt."

  Wat doet het LBIO?

  Het LBIO is een overheidsinstelling die voor jou probeert de alimentatiebetaling op gang te brengen. Mocht dat niet lukken, dan kunnen ze de alimentatie ook opeisen van je ex-partner. Hoe dit precies werkt zie je in deze video over de werkwijze van het LBIO

  Wanneer er minimaal 6 maanden met regelmaat is betaald en/of er geen achterstand meer is stopt LBIO met het innen van alimentatie. Het kan voorkomen dat het LBIO de alimentatie niet kan innen, bijvoorbeeld wanneer een schuldeiser als de Belastingdienst voorrang heeft of het officiële woonadres van je ex-partner niet te achterhalen is. 

  Wanneer kan het LBIO helpen?

  Het LBIO kan alleen helpen bij de volgende voorwaarden:

  • Je hebt een uitspraak van de rechter nodig; een afspraak onderling over alimentatie is niet voldoende.
  • De betalingsachterstand is minimaal een maand.
  • De betalingsachterstand is minimaal 10 euro.
  • De betalingsachterstand is niet ouder dan 6 maanden.
  • Je ex-partner is op de hoogte van je bankrekeningnummer.

  Meer weten over alimentatie?

  Ben je op zoek naar meer informatie over het betalen of ontvangen van alimentatie? Lees er meer over in het artikel Scheiden en alimentatie

  Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten Lees meer