Hoe werkt het?

Hoe werkt subsidie aanvragen?

De Nederlandse overheid wil scheiden mogelijk maken voor iedereen. Voor Uitelkaar.nl is er daarom een speciale subsidieregeling getroffen. Op deze pagina lees je of je recht hebt op subsidiekorting en hoe je deze subsidie aanvraagt.

Recht op subsidie bij je scheiding

Of je in aanmerking komt voor subsidie is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en vermogen van 2 jaar geleden. Bij een scheiding word je aangemerkt als alleenstaand, ook al woon je nog samen met je (ex-)partner. Voor alleenstaanden geldt in 2023 voor het jaarinkomen de grens van €31.100. Is je inkomen hoger, dan kom je niet in aanmerking voor subsidie. Een uitzondering hierop is als je samenwoont met minderjarige kinderen. Dan geldt in 2023 de grens van €44.000. Dit is ook van toepassing wanneer je samenwoont met een nieuwe partner. Het inkomen van de nieuwe partner wordt in de beoordeling meegenomen. Om in aanmerking te kunnen komen mag de waarde van je vermogen (zoals een spaarrekening, een tweede woning, etc) niet meer zijn dan €31.747 per persoon. De overwaarde van je woonhuis wordt niet meegenomen.

Kies een module

De voorbereidingsfase is de eerste 5 dagen gratis. Daarna betaal je €35 per persoon. Je bent vrij om op elk moment te stoppen.

Er volgen hierna een aantal financiële vragen, zodat we kunnen aangeven of je in aanmerking komt voor subsidie bij de advocaatfase en wat je totale kosten zullen zijn.

Jullie module

Wil je mediation?

Anouk Wijsman - Casemanager

"Je kiest voor deze module als jullie getrouwd zijn en minderjarige kinderen hebben."

"Je kiest voor deze module als jullie getrouwd zijn en geen minderjarige kinderen hebben."

"Je kiest voor deze module als jullie niet getrouwd zijn, maar wel minderjarige kinderen hebben."

"Een mediator helpt jullie om samen tot goede toekomst afspraken te komen als jullie hier extra ondersteuning bij kunnen gebruiken.

Bij de module ouderschapsplan krijg je 2 sessies bij een mediator, waarvan de laatste sessie ook meteen de controle is voor de afronding van het plan. Bij de modules scheiding- en ouderschapsplan en scheidingsplan krijg je 3 sessies bij een mediator, waarvan de laatste ook de juridische check is voor jullie scheidingsplan bij de rechtbank wordt ingediend."

"Als je niet kiest voor mediation krijg je standaard begeleiding van je casemanager van Uitelkaar.nl. Deze staat 5 dagen per week telefonisch, per chat of e-mail voor je klaar. Je kunt op een later moment alsnog mediation aanvragen, mocht dat nodig zijn."

"Als je niet kiest voor mediation krijg je standaard begeleiding van je casemanager van Uitelkaar.nl. Deze staat 5 dagen per week telefonisch, per chat of e-mail voor je klaar. Je kunt op een later moment alsnog mediation aanvragen, mocht dat nodig zijn. Twijfel je? Neem dan contact op dan helpen we je bij het maken van je keuze."

Bereken je prijs

Prijsindicatie

Geef antwoord op de volgende vragen en krijg een prijsindicatie.
De kosten zijn afhankelijk van welk plan je kiest én of je recht hebt op subsidie.
Je mag sowieso 5 dagen gratis proberen.

Bereken je prijs

Prijsindicatie

Jouw totale prijs (voorbereidings- en advocaatfase)

 • Scheidingsplan
 • Ouderschapsplan
 • Scheidings- & ouderschapsplan
 • Mediation
 • Geen mediation
 • Weet ik (nog) niet

Totaal per persoon € 38 € 76 € 495 € 38 - € 495 € 59 € 115 € 795 € 59 - € 795 € 38 € 76 € 250 € 38 - € 250 € 59 € 115 € 550 € 59 - € 550 € 38 € 76 € 595 € 38 - € 595 € 59 € 115 € 895 € 59 - € 895

De prijs is jouw persoonlijke prijs. Deze kan anders zijn dan die van je (ex-)partner. We bekijken later of je subsidie krijgt. Je kan een vrijblijvend account aanmaken. Bereken opnieuw. De prijs is jouw persoonlijke prijs. Voor je (ex-)partner kan een andere prijs van toepassing zijn. Volgens de gegevens die je hebt ingevoerd kom je niet in aanmerking voor subsidie op je scheiding. Bereken opnieuw. De prijs is jouw persoonlijke prijs. Voor je (ex-)partner kan een andere prijs van toepassing zijn. De subsidie waar je recht op hebt is meegenomen in de berekening. Deze kan in sommige gevallen nog afwijken bij de definitieve vaststelling. Bereken opnieuw. De prijs is jouw persoonlijke prijs. Voor je (ex-)partner kan een andere prijs van toepassing zijn. De subsidie waar je recht op hebt is meegenomen in de berekening. Deze kan in sommige gevallen nog afwijken bij de definitieve vaststelling. Bereken opnieuw.

Maak je account aan

Account aanmaken

Start voorbereidingsfase
Na 5 dagen betaal je €35 per persoon. Je kan stoppen wanneer je dat wilt. De kosten van de advocaatfase betaal je pas als de advocaat erbij betrokken wordt.

Jouw prijs als je doorgaat

 • Scheidingsplan
 • Ouderschapsplan
 • Scheidings- & ouderschapsplan
 • Mediation
 • Geen mediation
 • Weet ik (nog) niet

Inclusief evt. subsidiekorting € 38 € 76 € 495 € 38 - € 495 € 59 € 115 € 795 € 59 - € 795 € 38 € 76 € 250 € 38 - € 250 € 59 € 115 € 550 € 59 - € 550 € 38 € 76 € 595 € 38 - € 595 € 59 € 115 € 895 € 59 - € 895

Je gegevens

Kies een e-mail en telefoonnummer waarop we je goed kunnen bereiken. Deze kun je later niet zelf aanpassen.

Geen zorgen, je zit nergens aan vast. Je kunt onze service gratis proberen. Na 5 dagen beslis je of je door wilt gaan.

Activeer je account

Gelukt! Check nu je mail!

Je proefaccount is aangemaakt. Bekijk nu je mailbox voor de volgende stap.

Je hebt een mail ontvangen om je account te activeren. Het kan zijn dat deze in je spambox is terecht gekomen. Check dus ook even je spambox en activeer je account. Heb je ook hier geen mail ontvangen? Neem dan even contact met ons op, we helpen je graag verder.

Volgende stap: Als je account is geactiveerd kun je beginnen aan de intake. Met deze online intake brengen we jouw wensen in kaart. Je bent hier ongeveer 30-60 minuten mee bezig.

Keuzehulp

Beantwoord de vragen

Wat is je burgerlijke staat

Hebben jullie samen kinderen

Keuzehulp

Beantwoord de vragen

Wat is de leeftijd van je (jongste) kind?

Als je meerdere kinderen hebt vul je de leeftijd van het jongste kind in.

Keuzehulp

Beantwoord de vragen

Wil je financiele afspraken vastleggen over jullie kinderen?

Keuzehulp

Beantwoord de vragen

Wil je afspraken maken over de bezittingen?

Keuzehulp

Ons advies

Jullie hebben de module Scheiding- en ouderschapsplan nodig.

Jullie zijn getrouwd of geregistreerd partners, gaan scheiden en hebben minderjarige kinderen. Voor jullie is de module Scheiding- en ouderschapsplan geschikt.

De module Scheiding- en ouderschapsplan lijkt de beste keuze.

Jullie zijn getrouwd of geregistreerd partners, gaan scheiden en hebben geen minderjarige kinderen, maar willen wel goede financiële afspraken maken voor jullie kinderen tussen de 18 en 27 jaar. Wij adviseren de module Scheiding- en ouderschapsplan.

Jullie hebben de module Scheidingsplan nodig.

Jullie zijn getrouwd of geregistreerd partners, gaan scheiden en hebben geen minderjarige kinderen. Voor jullie is de module Scheidingsplan geschikt.

Jullie hebben de module Scheidingsplan nodig.

Jullie zijn samenwonend, gaan uit elkaar en hebben geen minderjarige kinderen. Voor jullie is de module Scheidingsplan geschikt.

Jullie hebben de module Ouderschapsplan nodig.

Jullie zijn niet getrouwd of geregistreerd partners, gaan uit elkaar en hebben minderjarige kinderen. Jullie zijn dan verplicht om een ouderschapsplan te maken. Kies dus voor de module Ouderschapsplan.

Bereken je prijs

We gaan nu je prijs berekenen

De kosten zijn afhankelijk van de module die je kiest. Ook heb je mogelijk recht op subsidie. Om jouw prijs te berekenen geef je antwoord op de volgende vragen.

Heb je meer dan € 31.747 eigen vermogen?

Bereken je prijs

Beantwoord de vragen

Heb je een inwonend kind(eren) jonger dan 18 jaar?

Bereken je prijs

Beantwoord de vragen

Wat was je bruto jaarinkomen van 2 jaar geleden?

Bereken je prijs

Beantwoord de vragen

Voer je een gemeenschappelijke huishouding met een nieuwe partner?

Bereken je prijs

Jouw prijs

Je kunt bij Uitelkaar.nl terecht voor een vaste lage prijs

Volgens de gegevens die je hebt ingevoerd kom je niet in aanmerking voor subsidie op je scheiding.

De definitieve beoordeling over het al dan niet ontvangen van subsidie krijg je als je een inkomensverklaring uploadt in je account op Uitelkaar.nl. Deze vraag je aan door via DigiD een inkomensverklaring aan te vragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Als je deze in je account geüpload hebt hoor je binnen 1-2 werkdagen definitief of je recht hebt op subsidie.

Je kunt bij Uitelkaar.nl terecht voor een vaste lage prijs

Omdat je je inkomen niet hebt ingevuld, laten we zodadelijk een minimale en maximale prijs zien. Je kunt dus gewoon vrijblijvend je account aanmaken. Later kun je een inkomensverklaring aanvragen zodat je precies weet wat de prijs wordt. Daar helpen we je mee.

Je hebt recht op subsidie volgens de door jou ingevulde gegevens

Bij de Raad voor Rechtsbijstand vraag je met DigiD een inkomensverklaring aan. Deze upload je in je account op Uitelkaar.nl. Wij regelen alles verder. Binnen 1-2 werkdagen weet je dan of je definitief de subsidie toegekend krijgt. De korting gaat van de prijs op Uitelkaar.nl af.

Je hebt recht op subsidie volgens de door jou ingevulde gegevens

Bij de Raad voor Rechtsbijstand vraag je met DigiD een inkomensverklaring aan. Deze upload je in je account op Uitelkaar.nl. Wij regelen alles verder. Binnen 1-2 werkdagen weet je dan of je definitief de subsidie toegekend krijgt. De korting gaat van de prijs op Uitelkaar.nl af.

Stoppen

Als je stopt bewaren wij niet wat je zojuist hebt ingevoerd

Heb je een vraag of ons advies nodig? Je kunt met ons bellen (085 - 070 2500) op maandag t/m vrijdag tussen 09:00 - 17:00

Rekenvoorbeelden

Jouw situatie
Je bent getrouwd en jullie hebben een kind van 12. Je verdient €25.000 bruto p/j en je vermogen is ongeveer €10.000. Jullie kunnen goed met elkaar overleggen.

Jouw kosten
In jouw situatie heb je een scheidings- en ouderschapsplan nodig. Je kiest niet voor mediation. Je hebt recht op subsidiekorting. Jouw totaalprijs is €695 - €656 subsidiekorting = €39

Jouw situatie
Jullie woonden samen en hebben twee jonge kinderen. Je vermogen is hoger dan €31.747 en verdient meer dan €30.700 bruto p/j. Jullie vinden het moeilijk samen afspraken te maken.

Jouw kosten
Jullie moeten samen een ouderschapsplan opstellen. Daarnaast kiezen jullie voor het mediationtraject. Je hebt geen recht op subsidie. Jouw totaalprijs is €595.

Jouw situatie
Jullie zijn getrouwd en hebben geen kinderen. Je hebt minder dan €31.747 vermogen en verdient €31.100 bruto p/j. Jullie kunnen goed overleggen.

Jouw kosten
Jullie hebben de module Scheidingsplan nodig. Jullie kiezen ervoor geen mediator in te schakelen. Je hebt recht op subsidie. Jouw totaalprijs is €595 - €517 subsidiekorting = €78

Subsidie aanvragen via Uitelkaar.nl

Om in aanmerking te komen voor subsidie voor Uitelkaar.nl, is een inkomensverklaring nodig van de Raad voor Rechtsbijstand. Je kan deze zelf met je DigiD aanvragen op de site van de Raad voor Rechtsbijstand

De inkomensverklaring vraag je per persoon aan, omdat de Raad voor Rechtsbijstand naar het individuele inkomen kijkt. Er wordt gekeken naar je inkomen van twee jaar geleden. Het zogenoemde peiljaar. Nadat de inkomensverklaring is afgegeven uploadt je het document in je digitale dossier. Vervolgens beoordelen wij of je recht hebt op subsidie. Het kan zijn dat één van jullie beiden recht heeft op subsidie. Dan wordt voor een van jullie een verlaagd tarief en voor de ander het volledige tarief berekend. Je krijgt hier binnen 1-2 werkdagen bericht van in je digitale dossier.

 

Van invloed op het al dan niet krijgen van subsidie:

 • Hoogte van je inkomen van 2 jaar geleden
 • De hoogte van je vermogen van 2 jaar geleden (de overwaarde van je woonhuis wordt niet meegenomen)
 • Of je minderjarige kinderen hebt die bij je wonen
 • Of je samenwoont met een nieuwe partner
 • Het inkomen van je nieuwe partner
Met behulp van onze rekenhulp kun je uitrekenen of je recht hebt op en wat de hoogte is van jouw subsidiekorting.

Op welke diensten van Uitelkaar.nl is subsidie mogelijk van toepassing?

Bij Uitelkaar.nl is subsidie mogelijk op

 • De module Scheiding- en ouderschapsplan
 • De module Scheidingsplan
 • De module Ouderschapsplan.
 • Het mediationtraject en op onze aanvullende dienst ‘juridisch advies’