Alimentatie en uitkering: hoe beïnvloeden ze elkaar?

15 mei 2024

Je scheiding heeft gevolgen voor je inkomen. Eerst betaalden jullie sommige kosten samen, maar nu doe je dat alleen. Als je inkomen zo laag wordt dat deze onder het bestaansminimum komt, moet je inkomen opgehoogd worden tot je jezelf kunt onderhouden. Hiervoor is een bijstandsuitkering. Wat voor invloed heeft deze op alimentatie en vice versa?

Pagina inhoud

  Bijstandsuitkering na scheiding

  De overheid heeft het bestaansminimum in Nederland bepaald. Dat bedrag verschilt per situatie. Maar voor alleenstaanden ouder dan 21 jaar is dat bedrag in 2020 vastgesteld op € 1.219,09 per maand. Dit bedrag wijzigt overigens regelmatig. Bekijk de website van het UWV voor de huidige norm. Heb je minder inkomen dan het bestaansminimum na de scheiding? Dan heb je recht op aanvulling tot dat bedrag. Dit heet de bijstandsuitkering (of bijstand).  

  Als je bijvoorbeeld tijdens je huwelijk niet werkte (inkomen € 0 per maand) en voor de kinderen zorgde, zou je € 1.219,09 per maand aan bijstandsuitkering ontvangen om niet onder het bestaansminimum te komen. Dit bedrag betaalt de gemeente waar je woont aan jou. Ook bepaalt die gemeente of je recht hebt op bijstand en hoe hoog de bijstandsuitkering voor je is.

  Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten

  Gevolgen ontvangen van alimentatie op uitkering

  Als je gescheiden bent, heb je in je scheidingsconvenant afspraken gemaakt over alimentatie. Onder alimentatie vallen partneralimentatie en kinderalimentatie. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jullie volgens de normen hebben berekend met je (ex-)partner dat je € 150 aan partneralimentatie en € 300 aan kinderalimentatie krijgt per maand. Dan ontvangt je dus € 450 totaal per maand. 

  Omdat je zelf geen inkomen hebt, zou je recht hebben op een volledige bijstandsuitkering. Maar bij het vaststellen van de hoogte van dit bedrag kijkt de gemeente ook naar door jou ontvangen alimentatie en mindert dat op je bijstandsuitkering. In het voorbeeld hierboven ontvang je dan € 450 per maand minder aan bijstand.

  Via Uitelkaar.nl stel je online je scheidings- en/of ouderschapsplan op.

  Gevolgen afwijzen van alimentatie op uitkering

  Je kunt er ook voor kiezen om af te zien van partneralimentatie. In het bovenstaande voorbeeld zou je € 150 aan partneralimentatie per maand niet ontvangen. Van kinderalimentatie kun je niet af zien. Er wordt van je verwacht dat jij je kinderen verzorgt. Hier wordt mee bedoeld dat jij er voor zorgt dat je kinderen te eten krijgen, kleren aan hebben en bijvoorbeeld kunnen sporten.

  "Als je ervoor kiest partneralimentatie af te kopen, kan de gemeente soms toch verhalen in het geval van een bijstandsuitkering. Laat je hierover goed informeren."

  Je hebt er voor gekozen dat je dat bedrag aan partneralimentatie niet wilt, ondanks dat je er wel recht op hebt. Dit heeft gevolgen voor je bijstandsuitkering na de scheiding. De gemeente zal namelijk bij de berekening van de hoogte zelf uitzoeken of je ex-partner in staat is partneralimentatie te betalen. Vervolgens bepaalt de gemeente welk bedrag aan partneralimentatie je eigenlijk zou moeten ontvangen. De gemeente kan dit bedrag dan verhalen bij je ex-partner. Ook kan de gemeente het bedrag in mindering brengen op je bijstandsuitkering, of zelfs helemaal geen bijstandsuitkering aan je uitkeren. Het is dan aan jou om dit bedrag los te krijgen bij je ex-partner. Zomaar partneralimentatie weigeren is dan ook niet aan te raden. Zorg dus dat je dit goed regelt in je scheidingsconvenant.

  Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Welke gegevens zijn nodig voor het berekenen van alimentatie?

  15 mei 2024

  Bij de berekening van kinderalimentatie en partneralimentatie wordt gekeken naar wat de kosten zijn en hoeveel inkomen er is. Rechtbanken hanteren hier bepaalde rekenregels voor, de zogenaamde Tremanormen. Deze normen...

  Lees verder

  Belasting over alimentatie: alles over betalen en teruggave

  15 mei 2024

  Betaal je belasting over partneralimentatie? En kun je kinderalimentatie aftrekken van de belasting? Meer over het betalen en de teruggave van belasting over alimentatie lees je in dit artikel

  Lees verder

  Jaarlijkse indexering alimentatie

  13 februari 2023

  Het bedrag aan alimentatie stijgt elk jaar om in lijn te blijven met loonstijgingen en kosten van het levensonderhoud. Dit is wettelijk bepaald. De overheid stelt elk jaar vast met hoeveel procent de alimentatie stijgt. Op...

  Lees verder