Veelgestelde vragen

Vragen over online scheiden? We hebben de meest gestelde vragen erover voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan staan wij voor je klaar. Je kan op onze contactpagina kijken, of meteen je vraag stellen in de chat. Al je vragen zijn bij ons veilig en je kan ze anoniem stellen.

Vragen over

Scheidingen

 • Als je samenwoont en gezamenlijk gezag hebt over de kinderen, ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Het is via uitelkaar.nl mogelijk om alleen een ouderschapsplan op te stellen. We bieden via uitelkaar.nl ook een scheidingsplan aan waar het ouderschapsplan onderdeel van is. Het plan wordt dan ook gereviewd door een reviewer. Deze beoordeelt het gemaakte scheidingsplan op juridische, financiële en praktische haalbaarheid en houdbaarheid. 

 • Een scheiding is voor kinderen een ingrijpende gebeurtenis in hun leven. Het is belangrijk om goede afspraken te maken. Probeer geen ruzie te maken als de kinderen in de buurt zijn. Een scheiding roept bij kinderen veel emoties op. Het kan fijn zijn om het met jullie kind daarover te hebben. Ook zijn er verschillende instanties die je kunnen helpen om de scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen voor de kinderen. Villa Pinedo is daar een mooi voorbeeld van. Daarnaast kan je hierover meer informatie op onze website vinden.

 • Als je via uitelkaar.nl een ouderschapsplan maakt, maken de experts van het Landelijk Bureau voor Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) een kinderalimentatieberekening. De kosten hiervoor zijn bij de prijs inbegrepen. Het LBIO is een overheidsinstelling gespecialiseerd in het berekenen en innen van alimentatie. 

  Uitelkaar.nl biedt ook een eenvoudige, gratis rekenhulp aan waarmee je zelf (vooraf) een idee kunt krijgen van de hoogte van de kinderalimentatie. Dit is met de zogeheten KART (Kinderalimentatierekentool). 

  Wil je een berekening voor partneralimentatie? Neem dan direct contact op met het LBIO. Een berekening bij het LBIO kost € 50.

Vragen over

Hoe uitelkaar.nl werkt

 • Er zijn vijf verschillende stappen:

  1. Jouw situatie
  2. Intake
  3. Afspraken maken
  4. Review door advocaat
  5. Afronden

  Voor meer informatie over de verschillende stappen, bekijk het stappenplan.

 • Als je samen met je (ex-)partner aan het werk bent aan je afspraken, kan je afspraken accorderen. Als je het toch niet eens bent met de gemaakte afspraak, kan je de afspraak heropenen. Je kan dan de afspraak wijzigen.

Vragen over

Kosten

 • Een scheiding kost vaak veel geld. Gemiddeld betalen echtparen voor een scheiding rond de € 3.000. Vooraf zijn de kosten meestal moeilijk in te schatten. De uurtarieven kunnen sterk variëren: van € 100 per uur tot meer dan € 500 per uur. Op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten vindt je meer informatie over de tarieven.

 • Uitelkaar.nl hanteert vaste tarieven. Je kan altijd de hulp van bij ons aangesloten experts inschakelen. Hoe meer je zelf doet, hoe lager de kosten zijn. Bekijk onze tarieven.

 • Het is mogelijk dat je in aanmerking komt voor een subsidie. Je kan digitaal een inkomensverklaring aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Bij een scheiding merkt de Raad voor Rechtsbijstand je aan als alleenstaand, ook al woon je nog samen met je (ex-)partner. Als alleenstaande geldt de grens van € 27.901. Een uitzondering hierop is als je woonachtig bent met minderjarige kinderen. Dan geldt de grens van € 38.600. Dit is ook van toepassing wanneer je samenwoont met een nieuwe partner. De waarde van jouw vermogen (zoals een spaarrekening, een tweede woning, etc.) mag niet meer zijn dan € 25.000 per persoon. Lees meer informatie over de voorwaarden voor subsidie.

Vragen over

De techniek

 • Het is mogelijk om uitelkaar.nl op je telefoon of tablet te gebruiken. De website en portal worden automatisch aan jouw schermgrootte aangepast. Ondanks dat het er daardoor anders uit kan zien, blijft de functionaliteit hetzelfde.

 • Als je jouw wachtwoord bent vergeten, kan je op de inlogpagina je wachtwoord herstellen. Omdat het om privégegevens gaat, heeft uitelkaar.nl onder andere een veilige inlog. Dit betekent dat je naast het inloggen met een e-mailadres, ook een code op je mobiele telefoon ontvangt. Als je niet kan inloggen, neem dan contact met ons op.