Help! Ik betaal teveel alimentatie

11 maart 2020

Het kan natuurlijk zijn dat je in de loop van de tijd minder gaat verdienen, waardoor je minder alimentatie kunt betalen. Of dat je akkoord bent gegaan met een bedrag aan alimentatie dat in de praktijk te hoog voor je blijkt te zijn.

Pagina inhoud

  Wat te doen?

  Je kunt in onderling overleg met je ex-partner andere afspraken maken over de alimentatie. Via het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO), mediator of advocaat kun je een nieuwe berekening laten maken. De nieuwe afspraken zet je samen op papier. Je ondertekent die vervolgens allebei. Je hoeft daarvoor niet naar de rechter.

  Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten

  Nieuwe afspraken maken lukt niet

  Als het niet lukt om samen andere afspraken over de alimentatie te maken te komen, kun je een mediator of advocaat inschakelen om tot een nieuw alimentatiebedrag te komen.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Teveel betaalde alimentatie terugvorderen?

  Als je teveel alimentatie hebt betaald, kan de rechter een terugbetalingsverplichting opleggen. Dit kan het geval zijn indien de ingangsdatum van een verlaging van het alimentatiebedrag in het verleden wordt gesteld. Hierdoor kan gebeuren dat jullie teveel betaalde alimentatie moeten verrekenen. De rechter beslist dit altijd op basis van verschillende factoren.

  Via het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO), mediator of advocaat kun je een nieuwe berekening laten maken.

  Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Jaarlijkse indexering alimentatie

  13 februari 2023

  Het bedrag aan alimentatie stijgt elk jaar om in lijn te blijven met loonstijgingen en kosten van het levensonderhoud. Dit is wettelijk bepaald. De overheid stelt elk jaar vast met hoeveel procent de alimentatie stijgt. Op...

  Lees verder

  Alimentatie wijzigen: kan dat zomaar?

  12 juli 2022

  Het kan voorkomen dat de afspraken over alimentatie na loop van tijd niet meer goed werken. Bijvoorbeeld omdat jullie een andere omgangsregeling volgen dan waar ooit de alimentatie op was gebaseerd. Of omdat jij of je...

  Lees verder

  Belasting over alimentatie: alles over betalen en teruggave

  12 juli 2022

  Betaal je belasting over partneralimentatie? En kun je kinderalimentatie aftrekken van de belasting? Meer over het betalen en de teruggave van belasting over alimentatie lees je in dit artikel

  Lees verder