Help! Ik betaal teveel alimentatie

11 maart 2020

Het kan natuurlijk zijn dat je in de loop van de tijd minder gaat verdienen, waardoor je minder alimentatie kunt betalen. Of dat je akkoord bent gegaan met een bedrag aan alimentatie dat in de praktijk te hoog voor je blijkt te zijn.

Pagina inhoud

  Wat te doen?

  Je kunt in onderling overleg met je ex-partner andere afspraken maken over de alimentatie. Via het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO), mediator of advocaat kun je een nieuwe berekening laten maken. De nieuwe afspraken zet je samen op papier. Je ondertekent die vervolgens allebei. Je hoeft daarvoor niet naar de rechter.

  Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten

  Nieuwe afspraken maken lukt niet

  Als het niet lukt om samen andere afspraken over de alimentatie te maken te komen, kun je een mediator of advocaat inschakelen om tot een nieuw alimentatiebedrag te komen.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Teveel betaalde alimentatie terugvorderen?

  Als je teveel alimentatie hebt betaald, kan de rechter een terugbetalingsverplichting opleggen. Dit kan het geval zijn indien de ingangsdatum van een verlaging van het alimentatiebedrag in het verleden wordt gesteld. Hierdoor kan gebeuren dat jullie teveel betaalde alimentatie moeten verrekenen. De rechter beslist dit altijd op basis van verschillende factoren.

  Via het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO), mediator of advocaat kun je een nieuwe berekening laten maken.

  Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Alimentatie en uitkering: hoe beïnvloeden ze elkaar?

  15 mei 2024

  Je scheiding heeft gevolgen voor je inkomen. Eerst betaalden jullie sommige kosten samen, maar nu doe je dat alleen. Als je inkomen zo laag wordt dat deze onder het bestaansminimum komt, moet je inkomen opgehoogd worden tot...

  Lees verder

  Welke gegevens zijn nodig voor het berekenen van alimentatie?

  15 mei 2024

  Bij de berekening van kinderalimentatie en partneralimentatie wordt gekeken naar wat de kosten zijn en hoeveel inkomen er is. Rechtbanken hanteren hier bepaalde rekenregels voor, de zogenaamde Tremanormen. Deze normen...

  Lees verder

  Belasting over alimentatie: alles over betalen en teruggave

  15 mei 2024

  Betaal je belasting over partneralimentatie? En kun je kinderalimentatie aftrekken van de belasting? Meer over het betalen en de teruggave van belasting over alimentatie lees je in dit artikel

  Lees verder