Help! Ik betaal teveel alimentatie

11 maart 2020

Het kan natuurlijk zijn dat je in de loop van de tijd minder gaat verdienen, waardoor je minder alimentatie kunt betalen. Of dat je akkoord bent gegaan met een bedrag aan alimentatie dat in de praktijk te hoog voor je blijkt te zijn. Wat te doen?

Pagina inhoud

  Je kunt in onderling overleg met je ex-partner andere afspraken maken over de alimentatie. Via het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO), mediator of advocaat kun je een nieuwe berekening laten maken. De nieuwe afspraken zet je samen op papier. Je ondertekent die vervolgens allebei. Je hoeft daarvoor niet naar de rechter.

  Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten

  Als het niet lukt om samen andere afspraken over de alimentatie te maken te komen, kun je een mediator of advocaat inschakelen om tot een nieuw alimentatiebedrag te komen.

   
  Anouk Wijsman - Casemanager

  "als je zelf kiest om minder te werken of te stoppen met werken, is dat geen reden voor het betalen van minder alimentatie."

  Teveel betaalde alimentatie terugvorderen?

  Als je teveel alimentatie hebt betaald, kan de rechter een terugbetalingsverplichting opleggen. Dit kan het geval zijn indien de ingangsdatum van een verlaging van het alimentatiebedrag in het verleden wordt gesteld. Hierdoor kan gebeuren dat jullie teveel betaalde alimentatie moeten verrekenen. De rechter beslist dit altijd op basis van verschillende factoren.

  Via het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO), mediator of advocaat kun je een nieuwe berekening laten maken.

  Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten Lees meer