Let op je toeslagen en belastingen na scheiding

06 mei 2020

Na de scheiding verandert er veel in je leven. Ook op het gebied van je financiën. Je zult tijdens en na de scheiding hier dan ook zaken over regelen. Het is mogelijk dat er voor jou iets verandert voor bijvoorbeeld je recht op toeslagen. Je belastingaangifte komt er anders uit te zien. Hoe eerder je hierop voorbereid bent, hoe beter. Dit artikel geeft je hoofdzakelijk informatie over de mogelijke veranderingen in je toeslagen na de scheiding.

Pagina inhoud

  Toeslagen bij scheiding

  Toeslagen zijn financiële bijdragen om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Je scheiding heeft financiële gevolgen en bijvoorbeeld effect op het wel of geen recht hebben op toeslagen. Door de nieuwe financiële situatie heb je waarschijnlijk meer recht op toeslagen na de scheiding dan ervoor. Zeker als je kinderen hebt en je kind(eren) bij jou staan ingeschreven. Dit zijn de mogelijke toeslagen waar je aanspraak op kunt maken:

  Soorten toeslagen

  • Kinderopvangtoeslag
  • Kindgebonden budget
  • Huurtoeslag
  • Zorgtoeslag

  Op de website van de Belastingdienst kun je meer lezen over toeslagen.

  Andere regelingen

  Naast de vier toeslagen zijn er nog andere financiële regelingen waar je mogelijk aanspraak op kunt maken tijdens of na de scheiding, zoals:

  • Kinderbijslag
  • Inkomensafhankelijke combinatiekorting
  • Zorgkorting

  Belastingdienst scheiding doorgeven: gevolgen

  Wijzigingen tijdens scheiding doorgeven aan de Belastingdienst

  Om te voorkomen dat je achteraf geld moet terugbetalen aan de Belastingdienst, is het aan te raden om elke wijziging daar door te geven. Als je voorheen bijvoorbeeld recht had op een toeslag, kan het zijn dat je na een wijziging geen recht meer hebt op een bepaalde toeslag. Later zal je dat bedrag waar je geen recht op had dan terug moeten betalen. Dat is erg vervelend. Je doet er daarom goed aan om elke wijziging op tijd door te geven. Dit zijn bijvoorbeeld wijzigingen in inkomen, je woonadres of de scheiding.

  Toeslagen aanvragen tijdens scheiding

  Sommige toeslagen kun je tijdens de scheiding al aanvragen, sommige toeslagen kun je pas na de scheiding aanvragen. Dit kan zijn omdat dit belastingtechnisch zo geregeld is, of omdat je nog onvoldoende zicht hebt op je financiële situatie na de scheiding. Soms weet je pas of je recht op toeslagen hebt na de scheiding en je alles verder al geregeld hebt. 

  Huurtoeslag als scheiding nog niet rond is

  Als de scheiding nog niet rond is, maar jij en je (ex-)partner niet meer bij elkaar wonen, kun je al wel aanspraak maken op huurtoeslag. Hiervoor geldt in ieder geval dat je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Je kunt dan huurtoeslag aanvragen aan het begin van de nieuwe maand. De eerste dag van die nieuwe maand mag je (ex-)partner dan niet meer bij jou staan ingeschreven.

  Voorbeeld: wanneer kun je huurtoeslag aanvragen?

  Lennard en Marissa gaan scheiden en maken hier concrete afspraken over. Tijdens de scheiding besluiten zij al om niet meer samen te wonen. Lennard heeft een huurhuis gevonden, tekent op 23 april het huurcontract en schrijft zich diezelfde dag in bij de nieuwe gemeente. Zowel Lennard en Marissa kunnen nu op 1 mei huurtoeslag aanvragen. Officieel zijn Lennard en Marissa nog niet gescheiden, maar omdat zij niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven, maken zij aanspraak op huurtoeslag voor zichzelf. Zij zijn voor de huurtoeslag nu geen toeslagpartners meer. Afhankelijk van hun persoonlijke (financiële) situatie kunnen zij beiden apart huurtoeslag krijgen. Een berekening zal dat uitwijzen.

  Toeslagen aanvragen na scheiding

  Sommige toeslagen kun je pas na de scheiding aanvragen. Dit geldt bij echtscheiding, scheiding van tafel en bed en beëindiging van geregistreerd partnerschap.

  Na het scheiden huurtoeslag aanvragen

  Als je pas na de scheiding op een ander adres staat ingeschreven, kun je ook pas vanaf dat moment huurtoeslag aanvragen. Je bent vanaf het moment dat jullie beiden ergens anders staan ingeschreven geen toeslagpartners meer. 

  Zorgtoeslag na scheiding aanvragen

  Je kunt de zorgtoeslag pas regelen nadat je officieel uit elkaar bent. De Belastingdienst zal op basis van jouw gegevens een berekening doen. Hiervoor heeft de Belastingdienst de aanvraagdatum van jullie officiële scheidingsaanvraag nodig.  

  Op deze webpagina van de Belastingdienst vind je meer informatie over wanneer je toeslagen kunt aanvragen.

  Echtscheiding en belastingen

  Je scheiding - of dit nu een echtscheiding, scheiding van tafel of bed, beëindigen samenwonen of beëindiging geregistreerd partnerschap is - heeft invloed op de belastingen. Als je belastingaangifte gaat doen, zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden.

  Aandachtspunten bij belastingaangifte bij scheiding

  • Je kunt ervoor kiezen om in het jaar van de scheiding fiscale partners te blijven voor de belastingaangifte. Het daaropvolgende jaar is dat niet meer mogelijk. Het voordeel is dat je de inkomsten en aftrekposten in de belastingaangifte gunstig voor elkaar kan verdelen.
  • Houd er rekening mee dat de belastingdienst het bedrag dat je mogelijk ontvangt aan partneralimentatie ziet als inkomen. De partneralimentatie wordt dus belast. Dit kan zelfs oplopen tot de hoogste schaal van 52%. Als je partneralimentatie betaalt is dat bedrag een aftrekpost in box 1.
  • Is de woning nog gezamenlijk eigendom van jullie, omdat het huis bijvoorbeeld nog in de verkoop staat? Dan kun je tot maximaal 50% van de hypotheekrente aftrekken bij de belasting. Let op: dit is ook het geval als je 100% van de hypotheekrente betaalt. 

  Scheiden met kinderen en toeslagen

  Een duidelijk voorbeeld waarbij de toeslagen kunnen veranderen is als je gaat scheiden en je samen met je (ex-)partner een of meerdere kinderen hebt. Vaak kun je aanspraak maken op de toeslagen als je tenminste één van je kinderen bij jou inschrijft. Dit heeft effect op je belastingaangifte en op wie van jullie de kinderbijslag en het kindgebonden budget ontvangt. Als op jouw woonadres kinderen staan ingeschreven, kun je aanspraak maken op:

  • Kinderbijslag
  • Kindgebondenbudget
  • Kinderopvangtoeslag (mits jij de kinderopvang betaalt of een aantoonbaar gedeelte hiervan)
  • Inkomensafhankelijke combinatiekorting

  Bij co-ouderschap is je kind evenveel bij jou en je (ex-)partner. Je hebt dus ongeveer evenveel financiële lasten, maar jullie kind kan maar op één adres staan ingeschreven. Daarom kun je bij co-ouderschap beiden aanspraak maken op bovenstaande. In dit artikel lees je meer over kinderbijslag en andere kortingen en toeslagen bij co-ouderschap. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vind je meer informatie over co-ouderschap en het verdelen van de kinderbijslag.

  De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een van de heffingskortingen. Op deze website van de Belastingdienst kun je heffingskortingen aanvragen of aanpassen aan je nieuwe situatie.

  Rekenhulp: scheiden en toeslagen

  De Belastingdienst biedt een online rekenhulp aan waarmee je een proefberekening kunt maken. Zo kan je kijken of je recht hebt op een toeslag. Als je voor de scheiding toeslagen ontving, moet je altijd aan de Belastingdienst doorgeven dat je gescheiden bent. Hier heb je vier weken de tijd voor na de scheiding. Na een scheiding ben je vaak geen toeslagpartners meer met je (ex-)partner, maar in het eerste jaar van de scheiding kun je nog wel fiscaal partners zijn.

  Belastingdienst scheiding doorgeven: gevolgen Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Belastingdienst scheiding doorgeven: gevolgen

  11 mei 2020

  Tijdens de scheiding kun je al veel zaken regelen, ook bij de Belastingdienst. Het is zelfs aan te raden om wijzigingen zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst. Zo kun je voorkomen dat je later geld moet...

  Lees verder

  Let op je toeslagen en belastingen na scheiding

  06 mei 2020

  Na de scheiding verandert er veel in je leven. Ook op het gebied van je financiën. Je zult tijdens en na de scheiding hier dan ook zaken over regelen. Het is mogelijk dat er voor jou iets verandert voor bijvoorbeeld je...

  Lees verder

  Het verschil tussen fiscaal en toeslagpartnerschap

  19 maart 2020

  Bij samenwonen, maar ook bij uit elkaar gaan kom je de termen toeslagpartner en fiscaal partner tegen. Wat is het verschil? Een fiscaal partner is iemand waar je samen de aangifte inkomstenbelasting kan doen. Een...

  Lees verder