Het verschil tussen fiscaal en toeslagpartnerschap
12 juli 2022
Bij samenwonen, maar ook bij uit elkaar gaan kom je de termen toeslagpartner en fiscaal partner tegen. Wat is het verschil? Een fiscaal partner is iemand waar je samen de aangifte inkomstenbelasting kan doen. Een toeslagpartner heeft invloed of je toeslagen ontvangt en/of hoe hoog de toeslagen zijn. In dit artikel lees je hier meer over.
Wat is fiscaal partnerschap?
Als je samenwoont kan het zijn dat jullie automatisch fiscaal partners zijn. Dit is in ieder geval zo als je samen een kind hebt of getrouwd of geregistreerd partners bent. Ook zijn er andere situaties waarin jullie fiscaal partners zijn.
Fiscale partners doen samen belastingaangifte. Dit is handig, omdat jullie dan bepaalde aftrekposten, vermogen en inkomsten onderling kunnen verdelen. Het voordeel van fiscale partners is dat jullie onderling een voor beiden zo gunstig mogelijke verdeling mogen maken voor de belastingaangifte. Een veelvoorkomende aftrekpost waar fiscale partners onderling mee schuiven is de hypotheekrenteaftrek.
Belastingdienst scheiding doorgeven: gevolgen
Wat is toeslagpartnerschap?
Voor de vraag of je recht hebt op toeslagen wordt gekeken naar de hoogte van je inkomen. Als je een toeslagpartner hebt, kijkt de fiscus naar jullie inkomens samen. Je hebt automatisch een toeslagpartner als je getrouwd bent of geregistreerd partners bent (zelfs wanneer jullie niet op hetzelfde adres wonen). Ook wanneer jullie samenwonen en een kind hebben. Je kunt bij de Belastingdienst ook checken of je een toeslagpartner hebt
Verschil toeslagpartner en fiscaal partner
Fiscaal partnerschap en toeslagpartnerschap lijken veel op elkaar, maar fiscaal partners en toeslagpartners zijn is een verschil. Als je fiscaal partner op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie, zijn jullie automatisch toeslagpartners. Maar: je toeslagpartner hoeft niet je fiscaal partner te zijn. Je kunt samenwonen en hierdoor toeslagpartners zijn, maar geen fiscaal partnerschap hebben.
Het verschil wordt vooral duidelijk als jullie gaan scheiden. Het kan namelijk zo zijn dat jullie geen toeslagpartners meer zijn, maar vanwege belastingvoordeel nog wel fiscaal partners zijn na scheiding.
Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?
Fiscaal partnerschap bij scheiding
Het is namelijk mogelijk fiscaal partnerschap in het jaar van de scheiding te verlengen tot het eind van het jaar. Dit geldt overigens alleen voor de inkomstenbelasting. Op het moment dat jullie samen aangifte doen over een jaar, geven jullie aan gebruik te maken van de 'verlenging van fiscaal partnerschap'. Dit kan na de scheiding aantrekkelijk zijn, zoals bij de hypotheekrenteaftrek. Je leest hier meer over de gevolgen van je scheiding in relatie tot de Belastingdienst.
Toeslagpartnerschap bij scheiding
Als jullie getrouwd of geregistreerd partners zijn en al wel beiden ergens anders wonen, ben je nog steeds toeslagpartners. Toeslagpartnerschap stopt automatisch op het moment dat jullie bij de Belastingdienst aangeven dat jullie scheidingsverzoek is ingediend bij de rechtbank en de Belastingdienst van de gemeente hoort dat een van jullie elders is ingeschreven. Dit laatste gaat automatisch. Je kunt bij de Belastingdienst aangeven dat je geen toeslagpartner meer hebt. Na de scheiding kun je dan alleen nog toeslagen aanvragen op basis van je eigen inkomen.
Belastingdienst scheiding doorgeven: gevolgen Lees meer
Gerelateerde artikelen
Schenkbelasting bij scheiding: hoe werkt dat?
05 mei 2023Als bij een scheiding de spullen of vermogen niet gelijk worden verdeeld, kan er sprake zijn van een schenking. Verdeel je de spullen niet gelijk, dan is het mogelijk dat je schenkbelasting moet betalen. In dit artikel lees...
Lees verderLet op je toeslagen en belastingen na scheiding
14 februari 2023Na de scheiding verandert er veel in je leven. Ook op het gebied van je financiën. Je zult tijdens en na de scheiding hier dan ook zaken over regelen. Het is mogelijk dat er voor jou iets verandert voor bijvoorbeeld je...
Lees verderBelastingaangifte bij scheiding: denk er niet pas in april aan
12 juli 2022Door bij scheiding afspraken te maken over de eerstkomende belastingaangifte, voorkomen stellen het mislopen van eventueel financieel voordeel of onverwacht moeten doen van terugbetalingen aan de Belastingdienst. Meer over...
Lees verder