Het verschil tussen fiscaal en toeslagpartners

14 mei 2024

Bij samenwonen, maar ook als je gaat scheiden, kom je de termen toeslagpartner en fiscaalpartner tegen. Bij een echtscheiding of scheiding van tafel en bed, is het belangrijk om deze termen goed te begrijpen.

Pagina inhoud

    Wat is fiscaal partnerschap?

    Het fiscaal partnerschap betekent dat je samen belastingaangifte kunt doen en inkomsten en aftrekposten kan verdelen. Dat kan gevolgen hebben voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt. Als je een echtgenoot of geregistreerd partner hebt, ben je automatisch fiscaal partners.

    Bij samenwoners gelden er andere voorwaarden voor het fiscaal partnerschap. Je moet dan minstens aan één van de volgende voorwaarden voldoen om fiscaal partners te kunnen zijn:

    • Je bent allebei meerderjarig en er is een samenlevingscontract afgesloten
    • Je hebt samen een minderjarig kind
    • Je bent samen eigenaar van een eigen woning waar jullie beiden wonen
    • Je bent als partners geregistreerd bij een pensioenfonds

    Er zijn ook nog andere situaties waardoor je fiscaal partners bent.

    Fiscale partners doen samen belastingaangifte. Dit is handig, omdat jullie dan bepaalde aftrekposten, vermogen en inkomsten onderling kunnen verdelen. Het voordeel van fiscaal partnerschap is dat jullie in de belastingaangifte een zo'n gunstig mogelijke verdeling kunnen maken. Een veelvoorkomende aftrekpost waar fiscale partners onderling mee schuiven is de hypotheekrenteaftrek.

    Belastingdienst scheiding doorgeven: gevolgen.

    Via Uitelkaar.nl stel je online een scheidings- en/of ouderschapsplan op.

    Wat is een toeslagpartner?

    Een toeslagpartner is iemand die meetelt voor je toeslagen. Voor de vraag of je recht hebt op toeslagen wordt gekeken naar de hoogte van je inkomen. Als je een toeslagpartner hebt, wordt er gekeken naar het gezamenlijke inkomen.

    Je hebt automatisch een toeslagpartner als je getrouwd bent of geregistreerd partners bent. Dit geldt ook wanneer jullie niet op hetzelfde adres wonen. Ook wanneer jullie samenwonen en een kind hebben, zijn jullie toeslagpartners. Je kunt bij de Belastingdienst checken of je een toeslagpartner hebt.

    Verschil fiscaal- en toeslagpartner

    Fiscaal partners en toeslagpartners lijken veel op elkaar, maar fiscaal partners of toeslagpartners zijn, is een verschil. Als fiscaal partners kan je samen de belastingaangifte doen. Een toeslagpartner heeft invloed op het ontvangen van toeslagen.

    Je toeslagpartner hoeft niet altijd je fiscaal partner te zijn. Je kunt samenwonen en hierdoor toeslagpartners zijn, maar geen fiscaal partnerschap hebben. Het verschil wordt vooral duidelijk als jullie gaan scheiden. Het kan dan zo zijn dat jullie nog wel fiscaal partners zijn, maar geen toeslagpartners.

    Fiscaal partnerschap bij scheiding

    Het fiscaal partnerschap eindigt bij scheiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

    • Er is een verzoek tot scheiding ingediend bij de rechtbank
    • Je staat niet meer samen op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeente

    Bij een geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen hoeft de scheiding vaak niet langs de rechter. In dat geval eindigt het fiscaal partnerschap op een ander moment:

    • De overeenkomst tot beëindiging van het geregistreerd partnerschap is door jullie beiden ondertekend
    • Je staat niet meer samen op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeente

    Het is mogelijk om ervoor te kiezen om het hele jaar als fiscaal partners te worden beschouwd. Je kan dan nog samen aangifte doen over het jaar waarin jullie zijn gescheiden.

    Het kan voordelig zijn om het hele jaar als fiscaal partners te blijven. Bijvoorbeeld voor de hypotheekrenteaftrek.

    Je leest hier meer over de gevolgen van je scheiding in relatie tot de Belastingdienst.

    Toeslagpartners bij scheiding

    Ben je nog getrouwd of geregistreerd partners en wonen jullie al wel apart? Dan ben je nog wel toeslagpartners. Je bent geen toeslagpartners meer als je aan alle voorwaarden voldoet:

    • Er is een verzoek tot scheiding ingediend bij de rechtbank
    • Jij of je ex-partner heeft de adreswijziging doorgegeven aan de gemeente.
    • Je hebt de wijziging dat jullie gaan scheiding doorgegeven in 'Mijn toeslagen'

    De Belastingdienst krijgt automatisch de datum van de definitieve scheiding door. Dit hoef je dus niet door te geven. Na de scheiding kun je dan toeslagen aanvragen op basis van enkel je eigen inkomen.

    Belastingdienst scheiding doorgeven: gevolgen Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Schenkbelasting bij scheiding: hoe werkt dat?

    15 mei 2024

    Als bij een scheiding de spullen of vermogen niet gelijk worden verdeeld, kan er sprake zijn van een schenking. Verdeel je de spullen niet gelijk, dan is het mogelijk dat je schenkbelasting moet betalen. In dit artikel lees...

    Lees verder

    Let op je toeslagen en belastingen na scheiding

    14 mei 2024

    Na de scheiding verandert er veel in je leven. Ook op het gebied van je financiën. Je zult tijdens en na de scheiding hier dan ook zaken over regelen. Het is mogelijk dat er voor jou iets verandert voor bijvoorbeeld je...

    Lees verder

    Belastingaangifte bij scheiding: denk er niet pas in april aan

    12 juli 2022

    Door bij scheiding afspraken te maken over de eerstkomende belastingaangifte, voorkomen stellen het mislopen van eventueel financieel voordeel of onverwacht moeten doen van terugbetalingen aan de Belastingdienst. Meer over...

    Lees verder