Kosten scheiding kind: hoe verdeel je die?

03 februari 2020

Als jullie gaan scheiden moeten jullie ook afspraken maken over de kinderen: hoe verdelen jullie de zorg, de omgang, maar ook de kosten? Om hier antwoord op te geven kijken we eerst naar de kosten van een kind en daarna hoe je deze het beste kunt verdelen.

Pagina inhoud

  Wat voor kosten hebben kinderen?

  Volgens het NIBUD kosten 2 kinderen ongeveer 25% van het besteedbaar inkomen van een tweeoudergezin. Maar wat zijn dan deze kosten? Natuurlijk als eerste de woonlasten, kinderen gebruiken water en je moet de wasmachine een stuk vaker aanzetten dan zonder kinderen. Ook moet je meer boodschappen in huis halen met kinderen, binnen no-time zijn alle snoep kastjes weer leeg. Hieronder een lijstje met nog meer kosten:

  • Basisschool - je kind doet mee aan activiteiten, schooluitjes, en ze hebben schoolspullen nodig. Denk ook aan reiskosten (als de school iets verder is).
  • Verjaardagsfeestjes - je kind wordt uitgenodigd op verjaardagsfeestjes en dan moet je natuurlijk wel een cadeautje meenemen. Mocht je kind erg populair zijn dan kan je zomaar 1 tot 2 feestjes per maand hebben.
  • Verzekeringen - een ongeluk zit in een klein hoekje dus een aansprakelijkheidsverzekering voor je kind is absoluut aan te raden.
  • Zakgeld - vroeg of laat wil je de kinderen leren met geld om te gaan en daar komt ook zakgeld bij kijken.
  • Sportclub - of je kind nou wil voetballen, kickboxen of dansen, het kost allemaal geld.
  • Kleren - kinderen groeien constant en voor je het weet zijn ze weer uit een broek of trui gegroeid. Er moet dus vaak een nieuwe garderobe aangeschaft worden.
  • Studie - als je kind wilt studeren komen hier veel kosten bij kijken. Meestal zijn de kinderen dan op een leeftijd dat ze zelf ook een bijbaantje kunnen zoeken en daarmee al veel kunnen betalen. Maar als ouder zijnde wil je hier ook graag een steentje aan bijdragen.
  Lees meer over het ouderschapsplan

  Wist je dat je bij het maken van een ouderschapsplan een gratis kinderalimentatie berekening krijgt?

  Verdeling kosten kind bij scheiding

  Doorgaans is de verdeling van de kosten voor het onderhoud van kinderen na scheiding een reden voor discussie en onenigheid. Gelukkig is dit niet nodig, wanneer jullie een kinderalimentatieberekening laten maken van de behoefte van het kind en de draagkracht van ouders. Hierin wordt in kaart gebracht wat de ouders aan financiën hebben, wat er nodig is voor het kind en hoe de kosten voor het kind dus naar rato van het inkomen verdeeld kunnen worden.

  Bij de berekening van het besteedbaar inkomen van de ouders wordt rekening gehouden met redelijke lasten van ouders. 30% van het inkomen wordt gereserveerd voor kosten als woonlasten en gas, water en licht. De overige 70% wordt beschikbaar gesteld voor kinderalimentatie. Dit moet verrekend worden met de kosten die je als ouder al hebt wanneer je kind bij jou is. Dit is uiteraard afhankelijk van jullie zorgverdeling of omgangsregeling. Van belang is dat jullie de afspraken voor de kinderalimentatie vastleggen in een ouderschapsplan.

  Let op: de verdeling van de kosten van jullie kind(eren) bij scheiding is iets anders dan een spaarrekening voor jullie kind(eren). Lees hier meer over een eventuele spaarrekening voor jullie kind(eren) na scheiding.

  Al met al is de kinderalimentatieberekening een ingewikkelde klus, die je het beste uitbesteedt aan een professional of een gespecialiseerde instantie.

  Uitelkaar.nl biedt de mogelijkheid om een berekening van de kinderalimentatie te laten maken. Hiervoor werken wij samen met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Bij het opstellen van een ouderschapsplan of scheidingsplan met ouderschapsplan zit deze berekening inbegrepen bij de prijs.

  Ouderschapsplan voorbeeld Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Informatieplicht ouders na scheiding

  15 mei 2024

  In het geval dat een van jullie het gezag heeft, heeft deze ouder informatieplicht ten opzichte van de ouder zonder gezag. In de meeste gevallen hebben na scheiding jullie beiden als ouders het gezag. Welke informatie ben...

  Lees verder

  Is een ouderschapsplan verplicht?

  15 mei 2024

  Als je gaat scheiden is de term ouderschapsplan vast voorbij gekomen. Misschien weet je zelfs al wat het is. Maar moet jij ook een ouderschapsplan maken met je (ex-)partner? Als je dat nog niet weet is dit artikel nuttig,...

  Lees verder

  Scheiden met een baby: 9 aandachtspunten

  15 mei 2024

  Scheiden met een baby kan erg spannend zijn en veel onzekerheid geven bij kersverse ouders. Dat is logisch, maar gelukkig kun je een aantal dingen goed regelen. Door het regelen geef je jezelf de kans om met een zekere blik...

  Lees verder