Scheiden en alimentatie: 6 zaken die je moet weten
23 april 2020
Als je besluit van elkaar te scheiden, is het in veel gevallen nodig om financiële afspraken te maken voor na de scheiding. Als je kinderen hebt, ben je verplicht naar draagkracht bij te dragen aan de kosten voor de opvoeding en verzorging van de kinderen. Zo'n financiële regeling heet kinderalimentatie. Als één van jullie niet kan rondkomen na de scheiding heeft de ander de verantwoordelijkheid om financiële steun te bieden. Dit heet partneralimentatie. Wat moet je hierover weten?
Wat moet je weten?
Als je in een echtscheiding zit, vraag je je waarschijnlijk af of je recht hebt op alimentatie: kinderalimentatie en/of partneralimentatie. Ook kan het zijn dat je vermoedt dat je dit moet gaan betalen.
Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen kan berekenen waar je recht op hebt of verplicht toe bent in een alimentatieberekening. Hierbij kijken ze naar jullie draagkracht: hoeveel hebben jullie te besteden. Ook kijken ze bij kinderalimentatie naar wat je kind nodig heeft en bij partneralimentatie naar wat jij nodig hebt. Jullie kunnen deze berekening ook zelf maken en daarmee zelf de hoogte van het bedrag bepalen, zolang dit bedrag maar redelijk is. Zodra de berekening(en) zijn opgenomen in jullie scheidingsconvenant en/of ouderschapsplan en bekrachtigd zijn door de rechter, zijn deze afspraken bindend en zelfs afdwingbaar.
"Vergeet niet dat alimentatie elk jaar wordt geindexeerd: het stijgt mee met de gemiddelde loonstijging."
1. Nieuwe partner na scheiding en alimentatie
Wanneer jij of je ex-partner na jullie scheiding met een nieuwe partner trouwt heeft dit effect op het te ontvangen of te betalen bedrag aan alimentatie.
Nieuwe partner en kinderalimentatie
Zo kan in een nieuw samengesteld gezin een stiefouder ook moeten meebetalen aan de kosten van de kinderen. Het kan dan voorkomen dat de biologische ouder minder kinderalimentatie hoeft te betalen omdat de stiefouder meebetaalt aan de kosten voor de kinderen. Dit geldt ook bij geregistreerd partnerschap.
Bij de kinderalimentatie berekening bij een samengesteld gezin wordt onder andere gekeken naar het aantal kinderen voor wie kinderalimentatie betaald moet worden en wie nog meer meebetalen aan de kosten van de kinderen.
Nieuwe partner en partneralimentatie
Degene die partneralimentatie ontvangt heeft hier geen recht meer op op het moment dat hij of zij opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Ook bij samenwonen kan dit het geval zijn.
Kijk of Uitelkaar.nl voor jullie werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.
2. Alimentatiebedrag veranderen
Wanneer jullie situatie verandert kunnen jullie ervoor kiezen samen een nieuw alimentatiebedrag af te spreken. Dit kunnen jullie samen overeenkomen. Wanneer jullie alimentatiebedrag is bekrachtigd door de rechtbank, dan is het verstandig om ook het nieuwe bedrag te laten bekrachtigen bij de rechtbank. Het voordeel hiervan is dat de afspraken dan ook afdwingbaar zijn, mocht jij of je (ex-)partner de alimentatie in de toekomst niet (op tijd) betalen.
Wanneer je alimentatie betaalt, maar je inkomen door je eigen beslissing minder wordt, bijvoorbeeld als je ervoor kiest minder te werken, is dat juridische gezien geen geldige reden om het kinder- of partneralimentatiebedrag te verlagen. Je kunt op onze website verder lezen over het wijzigen van de alimentatie.
3. Het niet betalen van alimentatie
Betaalt je ex-partner de alimentatie niet dan is het belangrijk met hem of haar in gesprek te gaan. Zijn er bepaalde omstandigheden waardoor het niet lukt om te betalen? Is het nalatigheid of past het bedrag niet meer bij veranderde omstandigheden? Jullie kunnen nieuwe afspraken maken en deze vastleggen. Erover praten is de eerste stap.
Dit kan ook met een mediator die jullie helpt om te overleggen en beslissen. Als jullie er dan ook niet uitkomen, kan je via een advocaat een verzoek indienen bij de rechter. Deze zal beslissen of de gemaakte alimentatieafspraken gewijzigd dienen te worden.
Bij het uitblijven van betaling van alimentatie is het soms mogelijk het Landelijk Bureau inning Onderhoudsbijdragen in te schakelen.
4. Gevolgen van alimentatie op je uitkering
Wanneer je na de scheiding een inkomen hebt dat te laag is om jezelf te onderhouden heb je mogelijk recht op een bijstandsuitkering. De gemeente die de uitkering betaalt kijkt wel naar de alimentatie die je ontvangt en mindert deze op je uitkering. Mocht je afgezien hebben van het ontvangen van partneralimentatie, dan kan dit bedrag alsnog in mindering worden gebracht op de uitkering of de gemeente kan het bedrag verhalen bij de ex-partner. Je hebt hier namelijk vrijwillig vanaf gezien. De afspraken over alimentatie gelden tussen jou en je (ex-)partner en hebben geen derdenwerking. Dit wil zeggen dat de gemeente niet kijkt naar jullie onderlinge afspraken, maar kijkt naar waar je volgens de tremanormen recht op hebt. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder over hoe alimentatie en uitkering elkaar beïnvloeden.
5. Te veel alimentatie betalen
Vermoed je dat je te veel alimentatie betaalt aan je ex-partner? Doordat jouw omstandigheden zijn gewijzigd bijvoorbeeld? Ga dan in gesprek met je ex. Jullie kunnen onderling nieuwe afspraken maken of een nieuwe berekening laten maken. Soms is het mogelijk te veel betaalde alimentatie terug te krijgen. Lees meer over dit onderwerp in het artikel Help! Ik betaal te veel alimentatie.
6. Belasting betalen over alimentatie
De belastingregels verschillen tussen kinderalimentatie en partneralimentatie. Zo kan degene die partneralimentatie betaalt het bedrag opgeven als aftrekpost bij de belastingaangifte. De ontvanger moet dit opgeven als inkomen. Ook als je de partneralimentatie in een keer betaalt, als afkoopsom, is het belast. Voor kinderalimentatie gelden andere regels. De betaler kan kinderalimentatie niet als aftrekpost opgeven. Meer weten over dit onderwerp? Lees het artikel belasting over alimentatie: alles over betalen en teruggave.
Bekijk alles over alimentatie Lees meer
Gerelateerde artikelen
Alimentatie en uitkering: hoe beïnvloeden ze elkaar?
15 mei 2024Je scheiding heeft gevolgen voor je inkomen. Eerst betaalden jullie sommige kosten samen, maar nu doe je dat alleen. Als je inkomen zo laag wordt dat deze onder het bestaansminimum komt, moet je inkomen opgehoogd worden tot...
Lees verderWelke gegevens zijn nodig voor het berekenen van alimentatie?
15 mei 2024Bij de berekening van kinderalimentatie en partneralimentatie wordt gekeken naar wat de kosten zijn en hoeveel inkomen er is. Rechtbanken hanteren hier bepaalde rekenregels voor, de zogenaamde Tremanormen. Deze normen...
Lees verderBelasting over alimentatie: alles over betalen en teruggave
15 mei 2024Betaal je belasting over partneralimentatie? En kun je kinderalimentatie aftrekken van de belasting? Meer over het betalen en de teruggave van belasting over alimentatie lees je in dit artikel
Lees verder