Scheiden: waar moet ik allemaal aan denken bij een echtscheiding?

08 januari 2024

Als je besloten hebt te gaan scheiden of uit elkaar te gaan, heb je vaak geen idee waar je moet beginnen. In onderstaand artikel geven we je informatie over alles waar je aan moet denken bij een scheiding.

Pagina inhoud

  Wat is je situatie? Getrouwd of geregistreerd partnerschap? 

  Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Vaak spreken we ook bij een geregistreerd partnerschap van een scheiding. Veel procedures zijn inderdaad hetzelfde als bij scheiden, maar er zijn ook verschillen. Zo moet je voor een scheiding altijd naar de rechter, maar hoef je dit in geval van geregistreerd partnerschap met meerderjarige kinderen niet te doen. Lees in dit artikel waar je op moet letten als je je geregistreerd partnerschap wilt ontbinden

  Scheiden of scheiden van tafel en bed? 

  Veel mensen denken dat je maar op een manier kunt scheiden, maar er is ook nog een andere manier van scheiden, namelijk scheiden van tafel en bed. Deze manier van scheiden past bij stellen die wel gescheiden willen leven, maar niet officieel uit elkaar willen. Vroeger kwam scheiden van tafel en bed vaker voor, omdat je toen verplicht was om tijdens je huwelijk samen te wonen. Nu wordt het gedaan als een soort tussenoplossing, omdat je nog niet definitief wilt scheiden (bijvoorbeeld in verband met de financiën of religie) of omdat een van beiden in een zorginstelling gaat wonen. Lees meer over scheiden van tafel en bed. il je informatie over hulp voor je kinderen. Kijk dan welke partijen je kinderen kunnen helpen om met de scheiding te leren omgaan
   

  Hoe werkt scheiden?

  Een scheiding moet je aanvragen bij de rechter. Je kunt een scheiding zowel alleen als samen met je partner aanvragen. Wel heb je altijd een advocaat nodig die de scheiding voor jou bij de rechtbank indient. Dit betekent niet dat je altijd via een advocaat moet scheiden. Tegenwoordig zijn er drie verschillende manieren om te scheiden: via de advocaat, mediator of online. Veel mediators zijn tevens advocaat of werken samen met een advocaat. Ga je online scheiden? Let er dan op of de kosten van de advocaat bij het totaalbedrag zijn inbegrepen. Als je via het online scheidingsplatform Uitelkaar.nl gaat scheiden, is dit het geval. Bekijk hier de verschillen tussen deze methodes om te scheiden.

  Als je het over de meeste afspraken eens bent, kun je samen een advocaat nemen of bijvoorbeeld online scheiden. Ben je het samen niet eens, dan zou je voor de punten waarover jullie het samen niet eens zijn een mediator kunnen inschakelen. Je kunt in dit geval ook online scheiden met hulp van een mediator..

  Zijn jullie het oneens op diverse fronten of zitten jullie middenin een vechtscheiding? Dan is allebei een eigen advocaat in de hand nemen misschien wel de beste optie..

  Als je het verzoekschrift via de advocaat indient bij de rechter, dien je ook de zogenaamde nevenvoorzieningen te hebben geregeld, oftewel afspraken die je samen maakt over de kinderen, het huis, de financiën, etc. Vaak doe je dit in een echtscheidingsconvenant..

  Waar maak je afspraken over bij scheiden?

  De meeste mensen maken afspraken in een zogenaamd echtscheidingsconvenant als ze gaan scheiden. In dit convenant staan afspraken over jullie huis, hypotheek, inboedel, schulden, pensioen, alimentatie en andere zaken die jullie regelen bij de scheiding. 

  Wil je weten welke onderwerpen er allemaal aan bod komen in een echtscheidingsconvenant? Download dan nu onze Brochure Voorbeeld Echtscheidingsconvenant en de Checklist Echtscheidingsconvenant. De brochure en de checklist geven je een goed overzicht van alle zaken waar je over na moet denken als je je echtscheidingsconvenant gaat opstellen.  

  Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar en gaan jullie scheiden of uit elkaar? Dan zijn jullie verplicht om ook een ouderschapsplan op te stellen. In de Brochure Voorbeeld Ouderschapsplan lees je meer over alle onderwerpen die aan bod komen bij het maken van zo’n ouderschapsplan. 

  Kosten en subsidie scheiding

  De kosten van een scheiding zijn heel verschillend. 

  • Scheiden via een advocaat is meestal het duurst. Vaak moet je uitgaan van €2000 p.p minimale kosten. 

  • Zijn jullie het op bepaalde vlakken niet met elkaar eens, dan kun je ook een mediator inschakelen. Gaan jullie je scheiding via een mediator regelen? Dan zit je gemiddeld rond de €2000 p.p. 

  • Wil je zelf de regie voeren? Dan kun je al voor  €595 p.p. (scheidingsplan) en €695 p.p voor een scheidings- en ouderschapsplan samen je scheiding regelen via Uitelkaar.nl. Heb je recht op subsidie? Dan kun je bij Uitelkaar.nl al voor €39 p.p. je scheiding regelen. Wil je online scheiden met mediator? Dat kan ook. Bij Uitelkaar.nl betaal je een vaste prijs voor mediation. Lees hier meer over de kosten van online scheiden via het online Uitelkaar.nl scheidingsplatform. 

  Stappenplan scheiden

  Wil je alle stappen van scheiden op je gemak doornemen? Download hier dan de Brochure Stappenplan Scheiden. In deze brochure leggen we uit welke stappen je allemaal moet nemen als je gaat scheiden. Zowel in praktische, juridische en emotionele zin. Zo hou je grip op het proces. Ook leggen we je uit welke hulp je kunt inschakelen als je gaat scheiden (via advocaat, mediator of online scheiden). En wat de verschillen zijn tussen deze scheidingsmethodes.

  Waar kun je terecht met vragen over scheiden? 

  Heb je vragen over scheiden in het algemeen of heb je specifieke vragen over scheiden? Dan kun je o.a. terecht bij 

  Het Juridisch Loket - familie en relatie 

  Rechtwijzer - uit elkaar

  Wil je online scheiden via Uitelkaar.nl? Dan kun je contact opnemen met een van onze casemanagers op 085 070 2500. Wist je dat je bij Uitelkaar.nl altijd onbeperkt wordt begeleid door een casemanager? 

  Checklist scheiden Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Getrouwd in het buitenland, scheiden in Nederland: hoe werkt dit?

  19 april 2024

  Het komt vaak voor dat Nederlanders in het buitenland trouwen. Omdat zij een wens hadden om in het buitenland te trouwen of omdat hun partner buitenlands is. Ook komt het voor dat buitenlandse stellen naar Nederland...

  Lees verder

  Scheiden van een buitenlandse partner: waar moet je op letten?

  22 maart 2024

  Liefde kent geen grenzen. Steeds meer mensen vinden liefde over de grens of vinden de liefde in Nederland met iemand uit een ander land. Dat leidt tot internationale huwelijken. Maar wat gebeurt er als zo'n huwelijk...

  Lees verder

  Scheiden: stap voor stap

  15 maart 2024

  Scheiden doe je niet zomaar. De meeste mensen zijn er jaren mee bezig voordat ze de stap om te gaan scheiden durven nemen. Een scheiding heeft immers veel consequenties. Niet alleen voor jezelf of je partner, maar ook voor...

  Lees verder