Scheiden van een buitenlandse partner: waar moet je op letten?

22 maart 2024

Liefde kent geen grenzen. Steeds meer mensen vinden liefde over de grens of vinden de liefde in Nederland met iemand uit een ander land. Dat leidt tot internationale huwelijken. Maar wat gebeurt er als zo'n huwelijk eindigt? In dit artikel leggen we uit wat van belang is als je in Nederland wilt scheiden van een partner met een buitenlandse nationaliteit.

Pagina inhoud

    Je kunt in Nederland scheiden van een partner die geen Nederlandse nationaliteit heeft, als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

    • Jullie wonen beiden in Nederland.
    • Jij woont in Nederland en je buitenlandse partner woont buiten Nederland.

    Als jullie beiden buiten Nederland wonen en je (ex-)partner heeft een buitenlandse nationaliteit, kun je niet in Nederland je scheiding aanvragen. Ook al heb je zelf de Nederlandse nationaliteit.

    Voorbeeld: Je ontmoette je Zweedse vrouw, toen je tijdelijk in Zweden woonde voor werk. Ze is met jou naar Nederland gekomen. Hier zijn jullie getrouwd. Helaas houdt het huwelijk geen stand en na een aantal jaar besluiten jullie om te gaan scheiden. Je vrouw keert, nog voor jullie de scheiding regelen, terug naar Zweden. Kunnen jullie in Nederland scheiden?

    Antwoord: Ja, dat kan. Jij woont in Nederland en daardoor kun je het verzoek tot echtscheiding in Nederland indienen.

    Een scheiding met internationale aspecten is een stuk ingewikkelder. Er moet namelijk goed worden gekeken welk recht van toepassing is. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de wetten en regels van de betrokken landen. Weet je niet precies hoe dit zit? Voor landen binnen Europa kun je meer informatie terugvinden op de website van Couples in Europe. Ook kun je natuurlijk hulp vragen van een advocaat die gespecialiseerd is op het gebied van internationale aspecten. Deze kan onderzoeken welk recht er toegepast moet worden.

    Extra voorwaarden voor een eenzijdige aanvraag voor scheiding

    Je kunt een internationale scheiding gezamenlijk of eenzijdig aanvragen. Bij een eenzijdige scheiding dient een advocaat voor één van jullie het verzoek in bij de rechtbank. Hier zitten extra voorwaarden aan vast:

    • Je moet minimaal 6 maanden in Nederland wonen.
    • Als je net als je partner geen Nederlandse nationaliteit hebt, dan moet je minimaal 12 maanden in Nederland wonen.

    Voorbeeld: Jij hebt de Nederlandse nationaliteit en hebt een partner uit Duitsland. Jullie gaan trouwen, waarna je in Duitsland gaat wonen. Na een aantal jaar gaan jullie uit elkaar en vertrek je weer naar Nederland. 3 maanden later wil je eenzijdig een verzoek tot scheiden indienen. Is dit mogelijk?

    Antwoord: Nee, dit is niet mogelijk. Als je een partner hebt die in het buitenland woont, dien je zelf minimaal 6 maanden in Nederland te wonen. Ook als je de Nederlandse nationaliteit hebt. Als je 3 maanden later het verzoek nogmaals indient, is het wel mogelijk.

    Let op: als je buitenlandse partner al in een ander land een verzoek tot echtscheiding heeft gedaan, zal de desbetreffende rechter bepalen welk land de bevoegdheid heeft om de zaak te behandelen.

    Verblijfsvergunning na scheiding

    Als je partner door jullie huwelijk een verblijfsvergunning heeft gekregen, kan deze vervallen als jullie gaan scheiden.

    Zaken die meespelen zijn het land van herkomst, of jullie samen minderjarige kinderen hebben en hoe lang je partner al een verblijfsvergunning heeft. Als je gaat scheiden, moet je dit doorgeven aan de IND. Misschien heeft je partner een nieuwe verblijfsvergunning nodig.

    Bekijk op de website van het juridische loket meer informatie over de gevolgen van een scheiding op de verblijfsvergunning.

    Scheiden via Uitelkaar.nl

    Bij Uitelkaar.nl kun je online je scheidingsplan en/of ouderschapsplan opstellen. Je krijgt onbeperkte begeleiding van je persoonlijke casemanager. Daarnaast wordt er een advocaat gekoppeld aan jouw dossier om de afspraken en gevolgen te bespreken. De advocaat dient de scheiding in bij de rechtbank. Wil je weten of we jouw internationale scheiding kunnen regelen? Neem dan contact met ons op.

    Checklist scheiden Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Getrouwd in het buitenland, scheiden in Nederland: hoe werkt dit?

    19 april 2024

    Het komt vaak voor dat Nederlanders in het buitenland trouwen. Omdat zij een wens hadden om in het buitenland te trouwen of omdat hun partner buitenlands is. Ook komt het voor dat buitenlandse stellen naar Nederland...

    Lees verder

    Scheiden: stap voor stap

    15 maart 2024

    Scheiden doe je niet zomaar. De meeste mensen zijn er jaren mee bezig voordat ze de stap om te gaan scheiden durven nemen. Een scheiding heeft immers veel consequenties. Niet alleen voor jezelf of je partner, maar ook voor...

    Lees verder

    Scheiden: waar moet ik allemaal aan denken bij een echtscheiding?

    08 januari 2024

    Als je besloten hebt te gaan scheiden of uit elkaar te gaan, heb je vaak geen idee waar je moet beginnen. In onderstaand artikel geven we je informatie over alles waar je aan moet denken bij een scheiding.

    Lees verder