Wat is scheiden van tafel en bed?

15 mei 2024

Scheiden van tafel en bed: je hoort er wel eens over, maar wat is het precies? Deze manier van scheiden wordt vaak ingezet als tussenoplossing: jullie willen apart leven, maar niet officieel scheiden. In dit artikel bespreken we de betekenis, de redenen om te scheiden van tafel en bed en hoe de procedure werkt.

Pagina inhoud

  Scheiden van tafel en bed betekenis

  Scheiden van tafel en bed betekent dat je getrouwd blijft, maar gescheiden van elkaar wilt leven, bijvoorbeeld omdat je financiële onafhankelijkheid wilt. Jullie willen niet meer samenwonen: geen ‘tafel’ en ‘bed’ meer delen. Wettelijk gezien ben je nog gewoon getrouwd, alleen leef je apart van je (ex-)partner.

  Zijn jullie getrouwd onder beperkte gemeenschap van goederen? Deze zetten jullie bij een scheiding van tafel en bed om in huwelijkse voorwaarden. Zo hebben jullie vervolgens beiden eigen inkomen, pensioen, schulden, bezittingen en vermogen. Jullie zijn dan niet meer verantwoordelijk voor elkaars uitgaven of schulden.

   

  Benieuwd of Uitelkaar.nl iets voor jou is? Plan vrijblijvend een gesprek met ons in.

  Waarom scheiden van tafel en bed?

  Vroeger was je verplicht om tijdens het huwelijk samen te wonen, maar nu niet meer. Daarom komt deze vorm van scheiden niet veel meer voor. Als het aangevraagd wordt is dit meestal omdat door een religieuze overtuiging of de financiële situatie een echte scheiding niet gewenst of mogelijk is. Een andere reden voor scheiding van tafel en bed is het inlassen van een ‘pauze’ in de relatie of een proefscheiding aan te gaan. Het is mogelijk het huwelijk daarna weer in ere te herstellen door de rechtbank dit door te geven.

  Scheiding van tafel en bed omzetten naar echtscheiding

  Mocht een van jullie de scheiding van tafel en bed uiteindelijk om willen zetten in een echtscheiding dan kan dit pas na 3 jaar. Wanneer jullie het allebei eens zijn met de echtscheiding kunnen jullie deze meteen aanvragen.

  Via Uitelkaar.nl regel je online je scheiding van tafel en bed.

  Aanvragen scheiding tafel en bed

  Het aanvragen van een scheiding van tafel en bed is alleen mogelijk als jullie getrouwd zijn. Het is niet mogelijk voor geregistreerde partners. Hoewel een scheiding van tafel en bed geen officiële scheiding is, is de procedure vrijwel gelijk aan die van een echtscheiding. Ook hiervoor heb je een advocaat nodig. De relatie moet voor de rechter aantoonbaar ‘duurzaam ontwricht’ zijn.

  Jullie maken een echtscheidingsconvenant op. Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben, moet er ook een ouderschapsplan aan toegevoegd worden. Net als bij een gewone scheiding maken jullie afspraken over de verdeling van bezit, vermogen, de woning, de kinderalimentatie en de kinderen. Ook kunnen jullie afspraken maken over partneralimentatie.Het scheidingsconvenant moet vervolgens via een advocaat naar de rechtbank. De scheiding van tafel en bed schrijven jullie niet in bij de gemeente.

  Gerelateerde artikelen

  Scheiding van tafel en bed omzetten naar scheiding: de procedure

  12 mei 2023

  Het kan zijn dat je gescheiden bent van tafel en bed, maar dat dit wilt omzetten naar een ‘echte’ scheiding. Soms kunnen omstandigheden namelijk veranderen en is de stap van scheiden van tafel en bed naar een definitieve...

  Lees verder

  Scheiden van tafel en bed: voor- en nadelen op een rij

  10 februari 2023

  Scheiden van tafel en bed is een manier van scheiden waarbij je volgens de wet getrouwd blijft, maar niet meer bij elkaar woont. Dit kan een oplossing zijn als je niet mag scheiden van het geloof, of door andere redenen...

  Lees verder