Online scheiden met een mediator: kan dat?

03 mei 2021

Jullie hebben het beste met elkaar voor en willen graag samenwerken om de echtscheiding zo goed mogelijk te regelen. Alleen loopt de communicatie tussen jullie niet zo lekker. Communicatie is vaak een lastig punt, terwijl je juist nú veel samen moet overleggen en afspreken. Het liefst zou je alles online willen regelen, zodat je in je eigen tempo afspraken kunt maken, maar je merkt dat professionele hulp van een mediator noodzakelijk is om de echtscheiding tot een goed einde te brengen. Bij het online scheidingsplatform Uitelkaar.nl kun je de voordelen van online scheiden daarom combineren met de expertise en hulp van een mediator. Lees verder over de mogelijke opties en op welke manier dit mediationtraject eruit kan zien.

Pagina inhoud

  Online scheiden met een mediator 

  Het proces van online scheiden bij Uitelkaar.nl start met het kiezen van de module die het beste past bij jouw situatie. Hierbij heb je de mogelijkheid om direct aan te geven of je ondersteuning wilt van een mediator. De mediator ondersteunt jou en je (ex-)partner op neutrale basis bij het maken van jullie afspraken. Wanneer jullie er samen niet uitkomen,  helpt de mediator jullie met een goede vorm van communicatie, zodat elkaars belangen duidelijk worden en jullie samen kunnen werken aan een oplossing. 

  Als jullie een mediationtraject kiezen, volgen er gesprekken met de mediator. Tijdens deze gesprekken helpt de mediator jullie om samen tot goede toekomst afspraken te komen. Bij de module Ouderschapsplan krijg je 2 sessies bij een mediator en bij de modules Scheiding- en ouderschapsplan en Scheidingsplan krijg je 3 sessies bij een mediator. Mochten er extra sessies nodig zijn, dan kunnen die altijd worden toegevoegd. Onze mediators zijn professionele bemiddelaars, gespecialiseerd in scheidingen en tevens ook advocaat. Zij kunnen daarom ook direct de juridische check doen en het scheidingsplan indienen bij de rechtbank. De laatste sessie is dus bij beide modules meteen de controle voor de afronding van het scheidingsplan of ouderschapsplan. De kosten voor een mediationtraject liggen bij Uitelkaar.nl gemiddeld rond de €300 extra per persoon en vanaf €19 als je subsidiekorting krijgt.

  Soms is het zo dat de communicatie in eerste instantie prima verloopt, maar jullie het later in het proces maar niet eens kunnen worden op één of meerdere punten. Bijvoorbeeld over de omgangsregeling voor de kinderen. Op dat moment kan een (advocaat-)mediator daarbij helpen en kan het mediationtraject alsnog worden opgestart. Zo voorkomt de mediator dat jullie weer vast raken en dat de situatie eventueel uit de hand loopt. Je kunt daarnaast gewoon gebruik blijven maken van het online platform en voegt de input van de sessies toe aan jullie gemaakte afspraken. 

  Kijk of Uitelkaar.nl voor jullie werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

  Inhoud mediationtraject via Uitelkaar.nl 

  Als je bij aanvang van jullie proces al voelt dat ondersteuning bij jullie scheiding essentieel is, kies je direct voor het extra mediationtraject. Er zal dan een eerste gesprek worden gepland, nog voordat jullie al diep in het afspraken maken zijn gedoken. Deze afspraken kunnen zowel online als fysiek plaatsvinden. 

  Vaak geeft de mediator na het eerste gesprek ‘huiswerk’ mee. Het is de bedoeling dat jullie daarmee aan de slag gaan en de afspraken in het online platform van Uitelkaar.nl gaan opstellen. Jullie houden daarmee de regie rondom de afspraken in eigen hand en gebruiken de input van jullie sessies bij het maken van de afspraken. Bij het tweede gesprek wordt de voortgang van de gemaakte afspraken besproken. Als jullie bij het maken van de afspraken ergens toch niet zijn uitgekomen, besteedt de mediator daar opnieuw aandacht aan.

  Ik twijfel over een mediator 

  De communicatie tussen jou en je (ex-)partner kan natuurlijk schommelen waardoor je twijfelt of de hulp van een mediator echt nodig is. Het mediationtraject biedt veel ruimte voor emotie maar vergt ook de nodige inzet. Twijfel over een mediator is bij online scheiden via Uitelkaar.nl geen probleem. 

  Als je niet direct kiest voor mediation krijg je bij elke module standaard begeleiding van een casemanager van Uitelkaar.nl. Deze staat 5 dagen per week telefonisch, per chat of e-mail voor je klaar. Mocht het nodig zijn dan kun je ook op een later moment alsnog mediation aanvragen en kan het proces gewoon worden voortgezet binnen het online platform. 


  Scheidingsmediation: een goed idee? Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Wat doet een mediator bij een scheiding?

  10 februari 2023

  Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die is gespecialiseerd in het vinden van een oplossing die voor beide partijen werkt. Bij mediation werken jij en je (ex-)partner dus zelf aan een oplossing, in combinatie met...

  Lees verder

  De voordelen van online scheiden versus scheiden met een mediator

  22 april 2022

  Wanneer je gaat scheiden zijn er verschillende juridische wegen die je kunt bewandelen. Zo ben je vast al eens de term scheidingsbemiddelaar tegen gekomen ofwel ‘mediator’. Binnen het scheidingsproces is het inschakelen van...

  Lees verder

  Scheidingsmediation: een goed idee?

  11 mei 2020

  Wanneer je gaat scheiden oriënteer je je eerst op de manieren waarop je kunt scheiden. Met een mediator is daar een van. Maar hoe weet je of deze manier bij je past? Hebben jullie wel een mediator nodig of kunnen jullie...

  Lees verder