Scheiden stappenplan

15 november 2023

Je bent op zoek naar een stappenplan scheiden, want je wilt de scheiding goed doorkomen. Niet alleen het juridische gedeelte komt op je af, maar ook het praktische: hoe verdeel je de spullen? Hoe regel je de verhuizing zo soepel mogelijk? Hoe betrekken we onze familie bij de scheiding? Daarnaast heb je natuurlijk de emotionele kant van de scheiding nog, die het moeilijk kan maken om rationeel over jullie scheidingsafspraken na te denken. Kortom, je bent op zoek naar houvast in deze turbulente periode. En dat is ook belangrijk: zo maak je de beste afspraken voor jullie gezin en voor de toekomst. Nu investeren in goede afspraken werpt later echt zijn vruchten af. Een stappenplan bij scheiding biedt jullie houvast.

Pagina inhoud

    Stappen voor de scheiding

    De eerste 6 stappen voordat jullie daadwerkelijk aan de scheidingsprocedure beginnen lees je hieronder. Het volledige stappenplan (met de stappen tijdens het regelen van de scheiding) kun je terugvinden in onze brochure stappenplan scheiden. Deze kun je gratis downloaden.

    Download de brochure stappenplan scheiden

    Stap 1: Het gesprek met je partner

    Je weet misschien al een tijdje dat je relatie niet meer werkt. Je zult dit moeten bespreken met je partner. Dit is eng: je weet niet hoe hij of zij zal reageren en daarnaast maakt het uitspreken van je twijfels of beslissing de eerste stap naar de scheiding heel definitief. Belangrijk is dat je de tijd neemt voor dit gesprek, maar ook de ander de ruimte geeft om te reageren. Zijn of haar gevoelens mogen er zijn. Je partner heeft waarschijnlijk veel vragen, dus bereid je daarop voor. Lees meer over hoe je je partner vertelt dat je wilt scheiden.

    Stap 2: De kinderen vertellen over de scheiding

    Natuurlijk is het aan jullie om te kijken wanneer jullie de kinderen over de scheiding vertellen. Het is wel aan te raden dit te doen voordat zij er ‘per ongeluk’ achter komen. De impact van een scheiding op kinderen is groot: ook als je kinderen al in de puberteit zitten. Neem de tijd om met hen te praten en accepteer hun emotie en vragen. Zorg voor stabiliteit de komende periode en probeer zoveel mogelijk hetzelfde te houden voor hen. Lees meer over het jullie kinderen vertellen over de scheiding

    Stap 3: Je omgeving vertellen dat je gaat scheiden

    Het is aan te raden jullie omgeving pas over de scheiding te vertellen, nadat jullie kinderen op de hoogte zijn. De reacties van vrienden of familie kunnen heel verschillend zijn. Lees daarom onze tips over het vertellen aan je omgeving over de scheiding. Raad is niet altijd behulpzaam, dus bedenk ook wie je bij de scheiding betrekt

    Stap 4: Oriënteer je op wat jullie moeten regelen

    Voordat jullie daadwerkelijk starten met het regelen van de scheiding is het een goed idee je te oriënteren op wat jullie allemaal moeten regelen bij de scheiding. Denk hierbij aan afspraken over jullie kinderen: de omgang, kinderalimentatie en opvoeding. Ook moeten jullie bekijken wat de mogelijkheden zijn voor jullie woning; wat te doen met jullie spullen en geldzaken zoals partneralimentatie, vermogen en eventuele schulden. Lees meer over wat je te wachten staat bij scheiding.

    Stap 5: Je hoofddoel bepalen

    Bij een scheiding word je gemakkelijk overspoeld door alle te regelen zaken en de emoties. Bepaalde uitspraken van je (ex-)partner kunnen bepaalde gevoelens triggeren. Je kinderen verdrietig zien maakt het moeilijk om je te concentreren. Afscheid nemen van bepaalde dingen samen kan moeilijk zijn. Ook kan de communicatie tussen jou en je (ex-)partner moeilijk lopen. Om de hoofdlijn van de scheiding vast te houden en niet overspoeld te raken kun je je focussen op je (persoonlijke) hoofddoel. Denk hierbij aan doelen als: zonder ruzie de scheiding regelen; handelen in het belang van ons kind; of: goed samenwerken met je (ex-)partner.

    Stap 6: Schakel hulp in

    Voordat jullie samen afspraken maken over de scheiding, moeten jullie nog een keuze maken voor de hulp die jullie willen inschakelen bij de scheiding. Het is namelijk mogelijk op verschillende manieren te scheiden en deze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Zo kunnen jullie scheiden met een gezamenlijke advocaat of mediator, beiden een eigen advocaat of online met begeleiding, zoals op Uitelkaar.nl. De prijzen verschillen. Soms is het ook mogelijk om subsidie van de overheid te krijgen. Op de website van de Consumentenbond staan mogelijkheden voor scheiden met rechtsbijstand.

    Download gratis de brochure Stappenplan Scheiden

    Tijdens de scheiding komt er veel op je af. Je moet veel praktische dingen regelen en alvast nadenken over de toekomst. Een stukje houvast kan je tijdens de scheiding helpen om structuur aan te brengen. Het is fijn om te weten dat je alles goed hebt geregeld en niets over het hoofd hebt gezien.

    In het stappenplan scheiden vind je alle stappen die je moet doorlopen om je scheiding goed te regelen. Het stappenplan gaat in op verschillende aspecten van de scheiding die je moet en kunt regelen.

    Wil je jezelf stap voor stap door je scheiding heen leiden? Wil je stevig in je schoenen staan tijdens de scheiding door goed voorbereid aan de afspraken te werken? Download de brochure stappenplan scheiden hier.

    Stappenplan scheiden

    Gerelateerde artikelen

    Als ik ga scheiden, wat staat me dan te wachten?

    26 april 2024

    Wanneer jullie overwegen te scheiden komt er veel op je af. Je vraag je vast af wat je te wachten staat. In dit artikel geven we je kort een indruk van wat er moet gebeuren en hoe jullie dat kunnen ervaren.

    Lees verder

    Echtscheiding betekenis

    16 april 2024

    Voordat jullie gaan scheiden moet je precies weten wat scheiden betekent om alvast na te denken over wat de consequenties ervan zijn. In dit artikel vind je naast de letterlijke betekenis van scheiden ook de figuurlijke...

    Lees verder

    Moet scheiden altijd via de rechtbank?

    12 april 2024

    Of jullie naar de rechtbank moeten om de scheiding te regelen, hangt af van hoe jullie getrouwd zijn en of jullie kinderen jonger dan 18 jaar hebben. Zijn jullie getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen of op...

    Lees verder

    Download bestand

    Vul uw e-mailadres in om het bestand te downloaden.