Checklist scheidingsconvenant

15 november 2023

Jullie gaan scheiden en nu komt er veel op je af: hoe zit het met de hypotheek? Wat is het beste voor de kinderen? Waar ga ik wonen en kom ik wel rond in mijn eentje? Een scheiding is daarom heftig: het roept veel emotie op, maar geeft je ook veel onzekerheid over de toekomst. Je hoofd draait overuren. Als je behoefte hebt aan overzicht van de te regelen zaken bij je scheiding kun je onze gratis checklist downloaden. In dit artikel lees je wat je in de checklist kunt vinden en waarover je moet nadenken bij een scheiding.

Pagina inhoud

    Inhoud checklist scheidingsconvenant

    De checklist scheidingsconvenant bestaat uit een opsomming van onderwerpen die in het echtscheidingsconvenant terugkomen. Over deze onderwerpen moeten jullie denken, praten, beslissingen nemen en ten slotte afspraken maken. 
    Checklist echtscheidingsconvenant

    Checklist scheidingsconvenant downloaden?

    Het is altijd handig om een overzicht te hebben van alle punten die jullie aandacht nodig hebben tijdens het maken van een echtscheidingsconvenant. Daarom is het fijn om een kant-en-klare lijst te kunnen downloaden. Niet alleen zorgt het voor overzicht, maar zal de lijst er ook voor zorgen dat jullie niets vergeten. Wat weer kan zorgen voor meer rust in jullie hoofd. Iets dat belangrijk is in deze al moeilijke situatie.

    Download de Checklist Echtscheidingsconvenant

    Koop- of huurwoning

    Hebben jullie samen een huur- of koopwoning? Dan moeten jullie beslissen wat jullie ermee gaan doen. Gaat een van jullie er blijven wonen of willen jullie allebei weg? In het geval dat een van jullie er blijft wonen dan moeten jullie de hypotheek of huur overzetten. In het geval van verkopen of overnemen, moeten jullie het huis laten taxeren of een vraagprijs vast laten stellen door een makelaar. Hierna bepalen jullie samen hoe de verdeling van de waarde van het huis gaat zijn. Meestal is dit ieder de helft, maar dat kan ook anders. Let dan wel op of er sprake is van schenkingsbelasting.

    Eigen bedrijf

    Als er geen huwelijkse voorwaarden zijn waarin er al beslissingen zijn genomen over wat jullie doen met een eigen bedrijf, is het belangrijk om je de volgende dingen te bekijken: Heeft een van jullie of jullie beiden een eigen bedrijf? Dan moet er goed gekeken worden  naar wat voor soort bedrijf het is (eenmanszaak, vof, B.V. etc.). En willen jullie de zaak behouden of willen jullie bijvoorbeeld de zaak verkopen? Jullie moeten daarom de waarde van de zaak laten vaststellen en afspraken maken over de verdeling.

    Bezittingen

    Jullie moeten samen de waarde van de bezittingen vaststellen en verdelen. Dit gaat om het verdelen van de inboedel, maar kijk ook naar de speciale bezittingen zoals erfstukken en huisdieren. Jullie moeten samen beslissen wat ermee gaat gebeuren.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Vermogen en schulden

    Het vermogen moeten jullie ook vaststellen of laten vaststellen door een professional, zoals een accountant. Onder vermogen verstaan we onder andere, alle bankrekeningen met saldo, spaarrekeningen, beleggingen, levensverzekeringen etc. Dit vermogen gaan jullie daarna verdelen. Daarnaast moeten jullie ook goed nagaan of er schulden zijn bij personen of instanties. Mocht dit het geval zijn dan moeten jullie afspraken maken over de afbetaling hiervan. Houd er bij schulden wel rekening mee dat jullie vaak beide aansprakelijk zijn en blijven voor het terugbetalen van de schuld. 

    Partneralimentatie

    Als een van jullie beide veel meer verdient dan de ander. Partnersalimentatie kan er dan voor zorgen dat jullie inkomen na de scheiding gelijker verdeeld worden. In het scheidingsconvenant maak je dan afspraken over de hoogte van de partneralimentatie. De alimentatie kan je laten berekenen door het LBIO. Maar jullie kunnen ook afspreken af te zien van partneralimentatie. 

    Pensioen

    Als jullie in dienst zijn van een werkgever zullen jullie vast pensioen op hebben gebouwd. Wat willen jullie hiermee doen? Ook is er nog het nabestaandenpensioen. Wat moet daarmee gebeuren volgens jullie? 

    Wil je meer weten over het echtscheidingsconvenant? Lees dan ook dit artikel.

    Afspraken over de kinderen

    Afspraken over de kinderen, zoals omgang, verzorging, communicatie en kosten staan in het ouderschapsplan. Je leest hier meer over op de pagina met een ouderschapsplan voorbeeld

    Gerelateerde artikelen

    Download bestand

    Vul uw e-mailadres in om het bestand te downloaden.