Checklist scheidingsconvenant
15 november 2023
Jullie gaan scheiden en nu komt er veel op je af: hoe zit het met de hypotheek? Wat is het beste voor de kinderen? Waar ga ik wonen en kom ik wel rond in mijn eentje? Een scheiding is daarom heftig: het roept veel emotie op, maar geeft je ook veel onzekerheid over de toekomst. Je hoofd draait overuren. Als je behoefte hebt aan overzicht van de te regelen zaken bij je scheiding kun je onze gratis checklist downloaden. In dit artikel lees je wat je in de checklist kunt vinden en waarover je moet nadenken bij een scheiding.
Inhoud checklist scheidingsconvenant
De checklist scheidingsconvenant bestaat uit een opsomming van onderwerpen die in het echtscheidingsconvenant terugkomen. Over deze onderwerpen moeten jullie nadenken, beslissingen nemen en ten slotte afspraken maken, die je in het scheidingsconvenant vastlegt.
Checklist scheidingsconvenant downloaden?
Een overzicht van alle aandachtspunten bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant is erg handig. Met een kant-en-klare lijst zorg je voor helderheid en voorkom je dat belangrijke zaken over het hoofd worden gezien, wat rust kan geven in deze toch al moeilijke tijd.
Download de Checklist Echtscheidingsconvenant
Koop- of huurwoning
Hebben jullie samen een huur- of koopwoning? Dan moeten jullie beslissen wat jullie ermee gaan doen. Blijft een van jullie er wonen of gaan jullie beiden op zoek naar een nieuwe woonruimte? In het geval dat een van jullie in het huis blijft wonen, moeten jullie de hypotheek of huur overzetten. In het geval van gezamenlijk koophuis is het nodig een waarde te bepalen, bijvoorbeeld door een taxatie te laten doen. Op basis van die waarde bereken je de overwaarde. Degene die in het huis blijft, koopt de ander vervolgens uit voor de helft van de overwaarde. Vaak wordt dat bedrag meegenomen in de nieuwe hypotheek die de achterblijver afsluit.
Bij een huurhuis hoeft er geen waarde verdeeld te worden, maar moet uitgezocht worden of de huurafspraken moeten worden aangepast. Bijvoorbeeld door het huurcontract op de goede naam te laten zetten.
Eigen bedrijf
Heeft een van jullie beiden een eigen bedrijf? Het kan zijn dat het bedrijf via huwelijkse voorwaarden buiten de huwelijksgemeenschap is gehouden. Als er geen huwelijkse voorwaarden zijn waarin afspraken zijn gemaakt over wat jullie doen met een eigen bedrijf, is het belangrijk om de volgende dingen op een rij te zetten: Om wat voor soort bedrijf gaat het (eenmanszaak, vof, of B.V.)? Hoeveel is het bedrijf waard? En wordt het bedrijf voortgezet na de scheiding? Bij een eigen bedrijf kunnen er veel zaken spelen. Het kan nodig zijn om bepaalde experts te betrekken bij de scheiding, als er sprake is van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld om een goede waardebepaling te doen.
Bezittingen
Jullie moeten samen de waarde van de bezittingen vaststellen en verdelen. Dit gaat om het verdelen van de inboedel, maar kijk ook naar de speciale bezittingen zoals erfstukken en huisdieren.
Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?
Vermogen en schulden
Het vermogen moeten jullie op een rij zetten. Onder vermogen verstaan we onder andere, alle bankrekeningen met saldo, spaarrekeningen, beleggingen, levensverzekeringen etc. Dit vermogen gaan jullie daarna verdelen. Daarnaast zet je de schulden bij personen of instanties op een rij. Ook deze verdeel je. Houd er bij schulden wel rekening mee dat jullie vaak beiden aansprakelijk zijn en blijven voor het terugbetalen van de schuld.
Partneralimentatie
Het kan zijn dat een van jullie recht heeft op partneralimentatie, als een van jullie niet voldoende inkomsten heeft om van te leven. In het scheidingsconvenant maak je afspraken over de hoogte van de partneralimentatie. De alimentatie kan je door ons laten berekenen.
Pensioen
Als jullie pensioen hebben opgebouwd, maak je hier ook afspraken over. De standaard is dat het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, wordt verdeeld. Eventueel kun je hier ook andere afspraken over maken. Ook is er nog het nabestaandenpensioen. Ook daar maak je afspraken over in het scheidingsconvenant.
Wil je meer weten over het echtscheidingsconvenant? Lees dan ook dit artikel.
Afspraken over de kinderen
Afspraken over de kinderen, zoals de zorgregeling, de verdeling van de kosten en hoe je elkaar informeert over de kinderen en beslissingen neemt, neem je op in het ouderschapsplan. Je leest hier meer over op de pagina met een ouderschapsplan voorbeeld.