Echtscheidingsconvenant voorbeeld

15 november 2023

Wanneer jullie gaan scheiden moeten jullie afspraken vastleggen. Gebruikelijk is om dit te doen in een echtscheidingsconvenant. Om een indruk te krijgen van hoe zo’n echtscheidingsconvenant eruit ziet kun je op deze pagina gratis een echtscheidingsconvenant voorbeeld downloaden.

Pagina inhoud

  Wat is een scheidingsconvenant?

  Een scheidingsconvenant is niks anders dan een overeenkomst tussen jullie beiden met daarin de vastgelegde afspraken over wonen, geld en spullen – wie krijgt de auto, wie de hoekbank, wie het Wedgwood? Wie blijft in het huis wonen, of verkopen jullie het helemaal? Wie betaalt aan wie partneralimentatie? Hoe worden de pensioenen geregeld?

  Download het voorbeeld echtscheidingsconvenant

  Waarom is een echtscheidingsconvenant belangrijk?

  Een scheidingsconvenant is kortom een document met afspraken waarop beide partners terug kunnen vallen. Als het scheidingsconvenant onderdeel is van de uitspraak van de rechter over jullie scheiding, dan zijn de afspraken in het convenant af te dwingen door beide partners.

  Wanneer maak je een scheidingsconvenant en is dit verplicht?

  Als je getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap hebt met kinderen onder de 18 jaar, moet je voor je scheiding naar de rechtbank. Een eventueel echtscheidingsconvenant levert de advocaat daar in. Maar als je getrouwd of geregistreerd partners bent: is het convenant verplicht? Soms wel, soms niet: dat hangt er vanaf of je kinderen hebt. Als je samenwoont hoef je niet perse een scheidingsconvenant op te stellen.

  Meestal is het wél verstandig zijn om vast te leggen hoe jullie je eigendommen verdelen, al is het alleen maar met het oog op een zo vreedzaam mogelijke toekomst. En wanneer het convenant onderdeel is van de uitspraak van de rechter zijn de afspraken af te dwingen indien jullie in de toekomst onenigheid krijgen. 

  Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

  In het echtscheidingsconvenant van Uitelkaar.nl, ook wel ‘Scheidingsplan’ genoemd, vind je afspraken over de volgende onderwerpen:

  Uiteraard ondertekenen jullie beiden het convenant voordat deze via de advocaat ingeleverd wordt bij de rechtbank. Hierna zijn er een aantal zaken die jullie kunnen doen tot de scheiding officieel is, zoals hypotheek aanpassen en toeslagen aanvragen. 

  Kijk of Uitelkaar.nl bij jouw situatie past met het 5 dagen (gratis) proefaccount

  Wie stelt het echtscheidingsconvenant op?

  Jullie stellen samen het echtscheidingsconvenant op, maar jullie kunnen dit ook met behulp van een mediator of een advocaat doen. Een advocaat controleert jullie convenant op juridische correctheid en levert deze in bij de rechtbank. 

  Echtscheidingsconvenant voorbeeld downloaden

  Wil je weten hoe zo’n model echtscheidingsconvenant eruit ziet? Download dan dit gratis voorbeeld echtscheidingsconvenant . Uiteraard dienen jullie de lege gebieden in te vullen met jullie afspraken op basis van jullie situatie.

  Echtscheidingsconvenant

  Vragen en contact over het echtscheidingsconvenant? 

  Wanneer het nog niet helemaal duidelijk is hoe het opstellen van een echtscheidingsconvenant bij Uitelkaar.nl werkt, kun je contact opnemen met onze casemanagers. Zij helpen je graag verder om te kijken of onze module ‘Scheidingsplan’ bij je past. Ook kun je via Uitelkaar.nl onder begeleiding van je casemanager zelf een scheidingsplan opstellen. Bel voor meer informatie: 085-0702500.

  Andere handige gratis downloads bij scheiding

  Download ook gratis onze inboedellijst bij scheiding of onze checklist verhuizen bij scheiding.


  Dit artikel bevat stukken van het door Uitelkaar.nl uitgegeven boek Uit elkaar dan met elkaar van Erwin Wijman en Birgit Vandermeulen.

  Over Uitelkaar.nl 

  Uitelkaar.nl is onderdeel van Justice42, een sociale onderneming. Onze maatschappelijke missie staat voorop: het scheidingsproces toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken via een gepersonaliseerde, online aanpak. Hiermee stellen we gebruikers in staat geschillen zoveel mogelijk samen op te lossen. Met ondersteuning waar nodig. 

  Wij werken samen met verschillende maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties, waaronder Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, Nibud, SI2 Fund en HiiL. Uitelkaar.nl voldoet als enige online scheidingsplatform aan de kwaliteitscriteria van de Raad voor Rechtsbijstand

  Gerelateerde artikelen

  Echtscheidingsconvenant getekend, en dan?

  12 september 2023

  Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.

  Lees verder

  Is een echtscheidingsconvenant verplicht?

  12 juli 2022

  Een echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken staan over jullie huis, hypotheek, inboedel, schulden, pensioen, alimentatie en andere zaken die jullie regelen bij de scheiding. Nu is de vraag van velen:...

  Lees verder

  Hoe betrek je je partner bij de online scheiding?

  08 februari 2021

  Scheiden kan op verschillende manieren. Je kunt beide een advocaat in de armen nemen om de scheiding rond te maken, maar je kunt ook samen op goede voet online scheiden. Dit kunnen jullie ook online samen regelen. Maar hoe...

  Lees verder

  Download bestand

  Vul uw e-mailadres in om het bestand te downloaden.