Echtscheidingsconvenant voorbeeld

01 april 2020

Wanneer jullie gaan scheiden moeten jullie afspraken vastleggen. Gebruikelijk is om dit te doen in een echtscheidingsconvenant. Om een indruk te krijgen van hoe zo’n echtscheidingsconvenant eruit ziet kun je op deze pagina gratis een echtscheidingsconvenant voorbeeld downloaden.

Pagina inhoud

  Wat is een scheidingsconvenant?

  Een scheidingsconvenant is niks anders dan een overeenkomst tussen jullie beiden met daarin de vastgelegde afspraken over wonen, geld en spullen – wie krijgt de auto, wie de hoekbank, wie het Wedgwood? Wie blijft in het huis wonen, of verkopen jullie het helemaal? Wie betaalt aan wie partneralimentatie? Hoe worden de pensioenen geregeld?

  Waarom is een echtscheidingsconvenant belangrijk?

  Een scheidingsconvenant is kortom een document met afspraken waarop beide partners terug kunnen vallen. Als het scheidingsconvenant onderdeel is van de uitspraak van de rechter over jullie scheiding, dan zijn de afspraken in het convenant af te dwingen door beide partners.

  Wanneer maak je een scheidingsconvenant en is dit verplicht?

  Als je getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap hebt met kinderen onder de 18 jaar, moet je voor je scheiding naar de rechtbank. Een eventueel echtscheidingsconvenant levert de advocaat daar in. Maar als je getrouwd of geregistreerd partners bent: is het convenant verplicht? Soms wel, soms niet: dat hangt er vanaf of je kinderen hebt. Als je samenwoont hoef je niet perse een scheidingsconvenant op te stellen.

  Meestal is het wél verstandig zijn om vast te leggen hoe jullie je eigendommen verdelen, al is het alleen maar met het oog op een zo vreedzaam mogelijke toekomst. En wanneer het convenant onderdeel is van de uitspraak van de rechter zijn de afspraken af te dwingen indien jullie in de toekomst onenigheid krijgen. 

  Download het voorbeeld echtscheidingsconvenant

  Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

  In het echtscheidingsconvenant van Uitelkaar.nl, ook wel ‘Scheidingsplan’ genoemd, vind je afspraken over de volgende onderwerpen:

  Uiteraard ondertekenen jullie beiden het convenant voordat deze via de advocaat ingeleverd wordt bij de rechtbank. Hierna zijn er een aantal zaken die jullie kunnen doen tot de scheiding officieel is, zoals hypotheek aanpassen en toeslagen aanvragen. 

  Wie stelt het echtscheidingsconvenant op?

  Jullie stellen samen het echtscheidingsconvenant op, maar jullie kunnen dit ook met behulp van een mediator of een advocaat doen. Een advocaat controleert jullie convenant op juridische correctheid en levert deze in bij de rechtbank. 

  Echtscheidingsconvenant voorbeeld downloaden

  Wil je weten hoe zo’n model echtscheidingsconvenant eruit ziet? Download dan dit gratis echtscheidingsconvenant voorbeeld. Uiteraard dienen jullie de lege gebieden in te vullen met jullie afspraken op basis van jullie situatie.

  Vragen en contact over het echtscheidingsconvenant? 

  Wanneer het nog niet helemaal duidelijk is hoe het opstellen van een echtscheidingsconvenant bij Uitelkaar.nl werkt, kun je contact opnemen met onze casemanagers. Zij helpen je graag verder om te kijken of onze module ‘Scheidingsplan’ bij je past. Ook kun je via Uitelkaar.nl onder begeleiding van je casemanager zelf een scheidingsplan opstellen. Bel voor meer informatie: 085-0702500.

  Andere handige gratis downloads bij scheiding

  Download ook gratis onze inboedellijst bij scheiding of onze checklist verhuizen bij scheiding.


  Dit artikel bevat stukken van het door Uitelkaar.nl uitgegeven boek Uit elkaar dan met elkaar van Erwin Wijman en Birgit Vandermeulen.

  Download het voorbeeld echtscheidings­convenant Download