Scheiden via een advocaat, mediator of online: wat is het verschil?

08 januari 2024

Voordat je een keuze kunt maken, is het prettig om inzicht te krijgen in de verschillende manieren van scheiden. Deze hebben allemaal hun voor- en nadelen en verschillen in prijs. Wat bij jou past, hangt af van jullie persoonlijke situatie. Zo kun je beiden een eigen advocaat inschakelen, kiezen voor een gezamenlijke advocaat of mediator of online scheiden met begeleiding, zoals op Uitelkaar.nl. De belangrijkste verschillen lees je in de onderstaande blog.

Pagina inhoud

  Wie heeft de regie?

  Wanneer je kiest voor online scheiden via Uitelkaar.nl houden jij en je (ex-)partner samen de regie over jullie afspraken. Via het online platform houd je een duidelijk overzicht, kunnen jullie gestructureerd samen of apart van elkaar werken en werken jullie in goed overleg aan jullie eigen scheidingsplan. 

  Komen jullie er niet helemaal goed uit, maar is de intentie er wel om samen te werken, dan kan het prettig zijn om de regie deels in handen te geven van een mediator. Zowel de mediator als jij en je (ex)partner delen de verantwoordelijkheid om de sessies tot een goed einde te brengen. Een mediator is eigenlijk een scheidingsbemiddelaar die zorgt voor een goede procesbegeleiding waarbij jullie zelf bepalen hoe het proces verloopt en welke afspraken er worden gemaakt. De mediator is onpartijdig en kan jullie helpen met het maken van afspraken waar jullie samen niet uitkomen. De mediator kan suggesties doen, maar zal zich voornamelijk focussen op het einddoel: het samen maken van afspraken waar jullie het beiden mee eens zijn. 

  Voor extra juridische ondersteuning kunnen jullie ook een advocaat de regie geven. Je kunt er voor kiezen om samen 1 advocaat in te schakelen. Hij/zij zal jullie juridische ondersteuning bieden en daarnaast jullie echtscheidingsconvenant opstellen. Dit gebeurd allemaal in overleg waarbij de kosten worden gedeeld. Is er geen communicatie meer mogelijk tussen jou en je (ex)-partner of is er een situatie ontstaan waarbij het belangrijk is dat jouw eigen belang goed wordt behartigd, dan kun je er ook voor kiezen om ieder een eigen advocaat in te schakelen. Een eigen advocaat zal per persoon het belang behartigen en de communicatie over jullie scheiding vindt vervolgens tussen de advocaten plaats.

  Waarop ligt de nadruk? 

  Elke situatie, relatie en scheiding is uniek. Wat er in jullie situatie speelt heeft invloed op de keuze van passende hulp bij jouw scheiding. Zo is er in de gesprekken bij een mediator extra aandacht voor moeilijke onderwerpen. Er is ruimte voor emoties, waarbij jullie in de communicatie met elkaar worden geholpen door de mediator. 

  Is scheiden in overleg helaas geen optie meer, dan is de keuze voor een advocaat wellicht de juiste. Het kan ook voorkomen dat jouw (ex-)partner het niet eens is met de echtscheiding of de financiële of praktische gevolgen ervan. Op zo’n moment kun je toch een scheiding aanvragen door een eenzijdig verzoek tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Daar moet een advocaat je bij helpen. Jouw partner ontvangt vervolgens een kopie van het eenzijdig verzoekschrift en kan dan als reactie een verweerschrift indienen. Daar heeft hij of zij ook een advocaat voor nodig.

  Wil je samen met je (ex-)partner aan de scheiding werken maar ook houvast en antwoorden op vragen, dan is online scheiden via Uitelkaar.nl een goede optie. Je krijgt hierbij namelijk een persoonlijke casemanager die jullie door het hele proces heen helpt. Waar nodig kun je ook gebruik maken van een mediator of andere extra ondersteuning toevoegen. En alles wordt altijd grondig gecheckt door een advocaat.

  Advocaat en/of mediator

  Zodra jij en je (ex)-partner samen met jullie gezamenlijke advocaat tot afspraken zijn gekomen zal de advocaat deze vertalen in een echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. De advocaat doet vervolgens een verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank. Jullie kunnen dit verzoek niet zelf doen, dit gaat altijd via een advocaat (tenzij jullie het geregistreerd partnerschap willen beëindigen en geen minderjarige kinderen hebben). Jij en je (ex-)partner kunnen gezamenlijk een advocaat inschakelen, maar jullie kunnen ook ieder een eigen advocaat in de arm nemen. In dat geval wordt er gecommuniceerd tussen de advocaten en leidt dit tot een procedure bij de rechtbank. 

  Naast scheiden met een advocaat kunnen je er ook voor kiezen om te scheiden met de hulp van een mediator, dit is optioneel. Als de mediator ook een advocaat is, dient hij of zij, na jullie sessies, de scheiding in bij de rechtbank en hoef je dus niet nog extra een advocaat in te schakelen. 

  Als je kiest voor online scheiden via Uitelkaar.nl heb je de mogelijkheid om bij jouw module een mediator toe te voegen. Je kiest er dus voor om de afspraken onderling samen te maken of onder begeleiding van een mediator. Zodra jullie, samen of met de mediator, alle afspraken hebben opgesteld, komt er een advocaat bij om deze afspraken te controleren en de scheiding in te dienen bij de rechter. Aangezien alle mediators bij Uitelkaar.nl ook advocaat zijn zal deze de afspraken controleren in het geval van een mediatontraject. Je kunt de benodigde expertise dus inzetten op de momenten wanneer dit voor jou nodig is.

  Kijk of Uitelkaar.nl voor jou werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

  Online of fysiek? 

  Het vastleggen van de benodigde afspraken vindt met een mediator of advocaat grotendeels fysiek plaats. Dit moet worden ingepland en passen in ieders agenda. Een voordeel van Uitelkaar.nl is dat je altijd online kunt werken aan jullie benodigde afspraken. Je werkt in je eigen tempo op een gestructureerde manier waar en wanneer je maar wilt. Op deze manier kun je het vastleggen van de benodigde afspraken flexibel inpassen in jouw dagelijks leven. Ook de gesprekken met mediators of de advocaat kunnen online plaatsvinden.

  Tijdsindicatie

  Online scheiden via Uitelkaar.nl is doorgaans de snelste manier om jouw scheiding te regelen. Wanneer duidelijk is wat jullie willen, maakt het online platform het maken van afspraken snel en efficiënt mogelijk. Een scheidingsplan indienen kan al binnen 1-2 maanden en wordt altijd gecheckt door een advocaat. 

  Scheiden via een mediator duurt vaak wat langer omdat er verschillende sessies samen nodig zijn. De sessies duren zo’n 1 tot 1,5 uur. 

  Ook bij een advocaat kost het maken van afspraken meer tijd. Kies je beiden voor een eigen advocaat, dan leidt dit in de praktijk vaak tot strijd en lange procedures waardoor dit van alle opties de meeste tijd in beslag neemt. 

  Klik hier om meer te lezen over de duur van een scheiding.

  Prijsindicatie

  Naast de snelste manier is online scheiden via Uitelkaar.nl doorgaans ook de goedkoopste optie. De reden hiervoor is dat je jouw module zo samenstelt dat je echt alleen de expertise inzet die in jouw situatie nodig is. Je betaalt daarom geen onnodige kosten en regelt zo veel mogelijk zelf. Vanaf €595 p.p., of €39 p.p. als je recht hebt op subsidie, kun je jouw scheiding online regelen.

  De kosten van een mediationtraject liggen gemiddeld rond de €2000. Dit is tevens het tarief waarbij de kosten van een advocaat beginnen. Kies je ieder voor een eigen advocaat, dan is het nadeel dat je dubbele kosten hebt. De kosten beginnen dan rond de €3000.  

  Klik hier om de flyer te downloaden waarop alle juridische mogelijkheden schematisch naast elkaar te zien zijn. In het stappenplan scheiden vind je de stappen die jouw kunnen helpen om de scheidingsprocedure te starten. 

  Op welke manieren kan ik mijn scheiding aanvragen? Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Op welke manieren kan ik mijn scheiding aanvragen?

  08 januari 2024

  Je wilt gaan scheiden, maar weet niet zo goed hoe je moet beginnen. Het is in deze fase belangrijk om te weten op welke manieren je een scheiding kan aanvragen. Als jij je hier nog nooit in hebt verdiept, is het mogelijk...

  Lees verder

  Scheiden met advocaat: is dat verplicht?

  26 september 2023

  Als je gaat scheiden kan dit op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld online scheiden, scheiden met hulp van een mediator of scheiden met een advocaat. Maar is een advocaat ook verplicht als je online gaat scheiden...

  Lees verder

  10x Voordelen van online scheiden

  13 april 2021

  Het ‘online’ leven is eigenlijk niet meer weg te denken uit ons dagelijkse bestaan. We staan ermee op en we gaan er mee naar bed. Praten op afstand heeft zo z'n voor- en nadelen. In het geval van een scheiding kan...

  Lees verder