Geregistreerd partnerschap ontbinden

15 mei 2024

Een geregistreerd partnerschap ontbinden, ofwel beëindigen, kan met of zonder tussenkomst van een rechter. Of het zonder de rechter kan, ligt eraan of jullie minderjarige kinderen hebben en of jullie samen afspraken kunnen maken waar jullie het beiden mee eens zijn. 

In deze blog lees je over de te nemen stappen bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap.

 

Pagina inhoud

    Wat is een geregistreerd partnerschap?

    Een geregistreerd partnerschap is een samenlevingsvorm die lijkt op een huwelijk. Het is een manier om jullie samenleving officieel te maken volgens de wet. De rechten en plichten die hierbij komen zijn eigenlijk hetzelfde als bij trouwen.

    Maar er zijn ook een aantal verschillen, zoals bij de beëindiging van het geregistreerd partnerschap. De belangrijkste verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap vind je op deze pagina van de rijksoverheid.

    Geregistreerd partnerschap ontbinden

    Het ontbinden ofwel beëindigen van een geregistreerd partnerschap kan op twee manieren verlopen. Wanneer je geen minderjarige kinderen hebt, kan dit zonder een rechter worden beëindigd. Je hebt dan wel een advocaat of notaris nodig om afspraken op te stellen. Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over alimentatie en pensioen, maar ook over een eventuele woning en de verdeling van bezittingen. Vervolgens wordt de ontbinding bij de gemeente ingeschreven in de burgerlijke stand. Dan ben je geen geregistreerd partner meer.

    Alle afspraken die jullie maken worden vastgelegd in een beëindigingsovereenkomst. Bij Uitelkaar.nl noemen wij dit het scheidingsplan. Wij werken daarbij met een gezamenlijke advocaat voor jullie beiden.

    Belangrijk voor het opstellen van dit scheidingsplan is dat je het met elkaar eens bent. Mocht dit lastig zijn, dan kun je een mediator vragen jullie te helpen. Wanneer je er samen niet uitkomt moet een advocaat de rechter vragen jullie partnerschap te beëindigen. Dit verzoek aan de rechter kun je samen met je ex-partner of alleen doen.

    Geregistreerd partnerschap ontbinden mét kinderen

    Wanneer jullie een geregistreerd partnerschap hebben met minderjarige kinderen, is het noodzakelijk dit te ontbinden via de rechter. Je bent dan verplicht om een ouderschapsplan mee te sturen. Dit ouderschapsplan kun je ook opstellen via Uitelkaar.nl.

    In dit ouderschapsplan maken jullie afspraken met elkaar over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Hoe dit precies gaat lees je in ons artikel: “Hoe geregistreerd partnerschap ontbinden als je samen kinderen hebt?”

    Wat kost het ontbinden van een geregistreerd partnerschap?

    Wanneer je een geregistreerd partnerschap wilt ontbinden komen daar kosten bij kijken. Deze betaal je gewoonlijk samen met je (ex-)partner. Het gaat hierbij om kosten voor een advocaat en een eventuele mediator of notaris.

    De tarieven van advocaten, notarissen en mediators bepalen zij zelf. Gemiddeld liggen de kosten rond de €200 per uur.

    Mocht je de kosten niet kunnen betalen, dan kan je in aanmerking komen voor een subsidie. In dat geval vergoed de overheid een deel van de kosten voor rechtsbijstand of mediation.

    Bij Uitelkaar.nl betaal je voor de ontbinding van je geregistreerd partnerschap een vast tarief en krijg je ook subsidie als je daarvoor in aanmerking komt, dan betaal je mogelijk slecht €42 p.p. voor de ontbinding.

    Bekijk onze kosten

    7 zaken om op te letten bij het beëindigen van het geregistreerd partnerschap

    1. Geregistreerd partnerschap ontbinden afhankelijk van voorwaarden

    Net zoals bij een echtscheidingsprocedure moet je bij geregistreerd partnerschap kijken naar de voorwaarden waarop jullie het geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Hebben jullie bij een notaris partnerschapsvoorwaarden opgesteld tijdens het aangaan van het geregistreerd partnerschap? Als jullie geen partnerschapsvoorwaarden hebben en vóór 1 januari 2018 het geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, hebben jullie een gemeenschap van goederen. Als je na 1 januari 2018 het partnerschap bent aangegaan heb je een beperkte gemeenschap van goederen. Afhankelijk hiervan, maken jullie de afspraken in jullie beëindigingsovereenkomst.

    2. Geregistreerd partnerschap en alimentatie

    Geregistreerd partners kunnen na de beëindiging nog een financiële relatie houden, doordat er partneralimentatie en/of kinderalimentatie betaald wordt. Hiervoor gelden dezelfde afspraken en regels als bij het beëindigen van een huwelijk. Hoe lang er kinderalimentatie wordt betaald, hangt af van de leeftijd van de kinderen. Lees daarover meer in het artikel Kinderalimentatie: hoe lang moet ik betalen. Ook bij de duur van partneralimentatie wordt er gekeken naar hoe oud jullie kinderen zijn en ook naar hoe lang het huwelijk of de geregistreerde partnerschap heeft geduurd. Met deze tool kun je bekijken hoe lang partneralimentatie in jouw geval zou duren. 


    3. Geregistreerd partnerschap ontbinden met koophuis

    Is het koophuis eigendom van jullie beiden? Dan zullen jullie moeten afspreken wat jullie met het huis doen bij de beëindiging van jullie geregistreerd partnerschap. Dat ligt bij een koophuis iets ingewikkelder dan bijvoorbeeld met jullie gezamenlijke spaarrekening. Dit komt omdat er meer komt kijken bij een koophuis. Denk bijvoorbeeld aan hypotheek, rente, aflossen, overwaarde en schuld. Er komen veel rechten en plichten bij een koophuis kijken, zeker als jullie beiden eigenaar zijn. De opties zijn om het huis te verkopen en de eventuele overwaarde te verdelen of om één van jullie de ander uit te laten kopen en alleen eigenaar te laten worden van het huis. Soms houden mensen het huis voor een bepaalde tijd nog gezamenlijk aan, bijvoorbeeld zodat de kinderen niet hoeven te verhuizen. 


    Is het koophuis eigendom van één van jullie (jullie hebben dus geen gemeenschap van goederen)? Dan heeft de (ex-)partner waarvan het koophuis niet is, misschien wel recht op een deel van de waarde van het huis, omdat jullie samen de hypotheek betaalden of omdat de (ex-)partner heeft mee geïnvesteerd in het huis. 

    4. Geregistreerd partnerschap ontbinden met schulden

    Tijdens het aangaan van jullie geregistreerd partnerschap kan er sprake zijn van verschillende situaties: 

    • Jullie gingen het geregistreerd partnerschap aan in gemeenschap van goederen: jullie moeten de schulden gelijk verdelen.

    • Jullie gingen het geregistreerd partnerschap aan in beperkte gemeenschap van goederen (vanaf 1 januari 2018 is dit de norm, tenzij jullie andere voorwaarden vastleggen): de schulden van vóór het geregistreerd partnerschap blijven van degene die de schulden had en hoeven jullie niet te verdelen, de gemaakte schulden tijdens het geregistreerd partnerschap moeten jullie wel verdelen.

    • Jullie gingen het geregistreerd partnerschap aan onder partnerschapsvoorwaarden: de afspraken die jullie over schulden hebben gemaakt in jullie partnerschapsvoorwaarden zijn van toepassing.

    De keuze die jullie bij het aangaan van geregistreerd partnerschap hebben gemaakt, heeft nu invloed op hoe jullie de verdeling van de schulden regelen.


    5. Geregistreerd partnerschap beëindigen en alles verdelen

    Hier geldt ook weer hetzelfde als bij de ontbinding van het huwelijk: de manier waarop jullie het geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, is van invloed op hoe jullie het regelen van de verdeling van jullie bezittingen en geldzaken. Dat wil zeggen: het al dan niet hebben van partnerschapsvoorwaarden heeft invloed op de volgende onderwerpen van de verdeling bij scheiding: 

    • Het huis en de hypotheek

    • Huisdieren

    • Inboedel

    • Auto

    • Spaargeld

    • Schulden

    • Erfenissen

    • Schenkingen

    • Verzekeringen

    • Pensioenen

    • Ondernemingen

    • Enzovoort…

     

    6. Geregistreerd partnerschap en nieuwe partner

    Een nieuwe partner kan invloed hebben op de (hoogte van) alimentatie. Als je partneralimentatie ontvangt en duurzaam gaat samenwonen met een nieuwe partner, gaat trouwen of een nieuw geregistreerd partnerschap aangaat, kan dit ervoor zorgen dat het recht op partneralimentatie vervalt. 

    Als je kinderalimentatie betaalt voor een kind uit een vorige relatie, maar een nieuw geregistreerd partnerschap of een huwelijk aangaat, ontstaat er een samengesteld gezin. Het kan zijn dat je nieuwe partner (en daardoor nieuwe stiefouder) mee moet betalen aan de kinderalimentatie


    7. Geregistreerd partnerschap en inschrijven burgerlijke stand

    Jullie beëindiging van het geregistreerd partnerschap moet binnen 3 maanden worden ingeschreven bij de gemeente. De 3 maanden lopen vanaf het moment dat jullie beëindigingsovereenkomst is ondertekend. De notaris of advocaat stuurt jullie beëindigingsovereenkomst naar de burgerlijke stand. Bij ontvangst zal de ambtenaar de ontbinding in de registers inschrijven. Vanaf die registratie is jullie geregistreerd partnerschap officieel beëindigd. 

    Via Uitelkaar.nl stel je online je scheidings- en/of ouderschapsplan op.

    Geregistreerd partnerschap ontbinden via Uitelkaar.nl

    Dankzij ons veilige online platform kun je onder begeleiding van een persoonlijke casemanager aan je afspraken werken om je geregistreerd partnerschap te beëindigen. 

    • Je maakt een scheidingsplan als je het geregistreerd partnerschap beëindigd zonder minderjarige kinderen.

    • Je maakt een scheidingsplan en een ouderschapsplan als je met minderjarige kinderen het geregistreerd partnerschap beëindigd. 

    Je afspraken worden gecontroleerd door een advocaat, dus je weet altijd zeker of jullie afspraken juridisch kloppen. 

    Uitelkaar.nl gaat uit van een gezamenlijke advocaat die het belang van jullie beiden behartigd. De advocaat zorgt voor de officiële beëindiging via de rechtbank (indien nodig) en voor de inschrijving bij de burgerlijke stand. 

    Benieuwd of Uitelkaar.nl iets voor jou is? Start dan het gratis proefaccount of neem contact met ons op via 085 070 2500.

     
    Start gratis proefaccount

    Gerelateerde artikelen

    Scheiden bij geregistreerd partnerschap: hoe werkt dat?

    08 januari 2024

    Niet elk stel kiest ervoor om in het huwelijksbootje te stappen, maar wil wel graag officieel als partners beschouwd worden. In dit geval is geregistreerd partnerschap een goede optie. In dit artikel lees je wat een...

    Lees verder

    Hoe geregistreerd partnerschap ontbinden als je samen kinderen hebt?

    08 januari 2024

    Ben jij een geregistreerd partnerschap aangegaan en heb je kind(eren) onder de 18 jaar en wil je graag weten hoe je het geregistreerd partnerschap kunt ontbinden? Lees hier in dit artikel meer over.

    Lees verder