Geregistreerd partnerschap ontbinden

05 mei 2020

Als je gaat scheiden bij geregistreerd partnerschap hebben we het eigenlijk over het beëindigen van jullie geregistreerd partnerschap. Omdat je bij geregistreerd partnerschap samen een overeenkomst hebt gesloten, zul je de overeenkomst moeten beëindigen als je uit elkaar gaat. Het verschil tussen een huwelijk ontbinden en een geregistreerd partnerschap beëindigen is niet zo groot. Veel procedures gaan hetzelfde, maar er zijn verschillen. Dus waar moet je aan denken bij het geregistreerd partnerschap beëindigen? Hierover en meer lees je in dit artikel.

Pagina inhoud

  Scheiden bij geregistreerd partnerschap

  Zoals je net al las, zijn er veel overeenkomsten bij scheiden bij een huwelijk of bij geregistreerd partnerschap. Daarom spreken we ook bij geregistreerd partnerschap wel van scheiden. Maar wat komt er nu precies kijken bij geregistreerd partnerschap?

  Afhankelijk van de wijze waarop je je geregistreerd partnerschap bent aangegaan, met partnerschapsvoorwaarden of zonder, en of er minderjarige kinderen bij je geregistreerd partnerschap zijn betrokken, zijn er verschillende aandachtspunten. 

  Geregistreerd partnerschap beëindigen met minderjarige kinderen

  Om je geregistreerd partnerschap te kunnen ontbinden als jullie één of meerdere minderjarige kinderen hebben, moet je langs de rechter. De rechter kan jullie geregistreerd partnerschap ontbinden. De ontbinding van een huwelijk moet altijd via de rechter, bij geregistreerd partnerschap alleen als je minderjarige kinderen hebt. 

  Om jullie geregistreerd partnerschap te kunnen beëindigen bij de rechter, moeten jullie een ouderschapsplan opstellen en deze samen met jullie scheidingsplan indienen bij de rechtbank. 

  Met een advocaat

  Het uitgangspunt is dat jullie afspraken maken waar jullie het beiden mee eens zijn. Op die manier kan een advocaat een gezamenlijk verzoek indienen bij de rechter. Je krijgt daarna van de rechtbank een 'beschikking' dat jullie partnerschap is beëindigd. 

  Met twee advocaten

  Een advocaat die het belang van jullie beiden en jullie kind behartigd is beter dan beter wanneer jullie beiden een eigen advocaat inschakelen, die niet kijkt naar jullie gezamenlijk belang. Je wilt liever geen strijd tussen jullie. Dat is niet goed voor jullie omgang na de scheiding en ook niet voor jullie kind(eren). Daarom schakel je idealiter pas beiden een eigen advocaat in als je er samen echt niet uitkomt. 

  Met Uitelkaar.nl

  Jullie kunnen het geregistreerd partnerschap ook ontbinden via Uitelkaar.nl. Je kunt in eigen tempo scheiden, maar krijgt ondersteuning waar nodig. Je kunt alles voordelig regelen vanaf €38,- per persoon. Maak een gratis proefaccount aan en ontdek zelf wat je ervan vindt. Je kunt ons ook altijd bellen voor meer informatie.

  Geregistreerd partnerschap beëindigen zonder minderjarige kinderen

  Anders dan bij een huwelijk, hoef je niet langs de rechtbank om je geregistreerd partnerschap te beëindigen als er geen minderjarige kinderen betrokken zijn. Je hebt echter wel een derde partij nodig. Dit kan een advocaat of een notaris zijn. 

  Samen met een advocaat of notaris naar jullie keuze stel je een overeenkomst op. In deze overeenkomst staan afspraken over hoe jullie het geregistreerd partnerschap willen stopzetten en welke invloed dat heeft op jullie situatie na de beëindiging. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over jullie (huur)woning en de verdeling van jullie (persoonlijke) bezittingen.

  Ook zonder minderjarige kinderen kunnen jullie het geregistreerd partnerschap via Uitelkaar.nl beëindigen. Dit kun je snel en voordelig regelen vanaf € 38,- per persoon. Bel gerust voor meer informatie of maak een gratis proefaccount aan.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  7 andere zaken belangrijk bij het beëindigen van het geregistreerd partnerschap

  De basis van de scheiding is het hebben van wel of geen minderjarige kinderen. Dit beïnvloedt namelijk veel van wat jullie moeten doen om te kunnen scheiden. Maar je merkt al snel dat er nog veel meer bij de scheiding komt kijken. Dit komt echter veel overeen met regels die gelden voor de ontbinding van een huwelijk. Hieronder vind je een opsomming van onderwerpen waarover je moet nadenken bij scheiden bij geregistreerd partnerschap.

  1. Geregistreerd partnerschap ontbinden afhankelijk van voorwaarden

  Net zoals bij een echtscheidingsprocedure moet je bij geregistreerd partnerschap kijken naar de voorwaarden waarop jullie het geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Hebben jullie bijvoorbeeld voorwaarden opgesteld tijdens het aangaan van het geregistreerd partnerschap (partnerschapsvoorwaarden)? Of zijn jullie zonder voorwaarden (gemeenschap van goederen) het geregistreerd partnerschap aangegaan? Afhankelijk van jullie voorwaarden, zullen jullie de afspraken in jullie beëindigingsovereenkomst (en ouderschapsplan) daarop moeten aanpassen.

  2. Geregistreerd partnerschap en alimentatie

  Geregistreerd partners kunnen na de beëindiging nog een financiële relatie houden. Dit komt door regels en afspraken rondom partneralimentatie en/of kinderalimentatie. Hiervoor gelden dezelfde afspraken en regels als bij het beëindigen van een huwelijk. De duur van jullie geregistreerd partnerschap heeft invloed op de duur van jullie financiële verbintenis. Het heeft ook invloed op jullie leeftijd en of jullie minderjarige kinderen hebben.

  3. Geregistreerd partnerschap ontbinden met koophuis

  Is het koophuis eigendom van jullie beiden? Dan zullen jullie een verdeling moeten maken tijdens de beëindiging van jullie geregistreerd partnerschap. Dat ligt bij een koophuis iets ingewikkelder dan bijvoorbeeld met jullie gezamenlijke spaarrekening. Dit komt omdat er meer komt kijken bij een koophuis. Denk bijvoorbeeld aan hypotheek, rente, aflossen, overwaarde en schuld. Er komen veel rechten en plichten bij een koophuis kijken, zeker als jullie beiden eigenaar zijn.

  Is het koophuis eigendom van één van jullie (jullie hebben dus geen gemeenschap van goederen)? Dan heeft (ex-)partner waarvan het koophuis niet is, wel nog aanspraak op het bedrag dat vrijkomt door de aflossing van de hypotheek. Dit is mits de aflossing van de hypotheek is gedaan met het geld dat van jullie gemeenschappelijk was, of als de (ex-)partner heeft mee geïnvesteerd in het huis. 

  4. Geregistreerd partnerschap ontbinden met schulden

  Tijdens het aangaan van jullie geregistreerd partnerschap hadden jullie drie keuzes: 

  • Jullie gingen het geregistreerd partnerschap aan in gemeenschap van goederen: jullie moeten de schulden eerlijk verdelen.
  • Jullie gingen het geregistreerd partnerschap aan in beperkte gemeenschap van goederen (vanaf 1 januari 2018 is dit de norm, tenzij jullie andere voorwaarden vastleggen): de schulden van voor het geregistreerd partnerschap blijven van de schuldenaar en hoeven jullie niet te verdelen, de gemaakte schulden tijdens het geregistreerd partnerschap moeten jullie wel verdelen.
  • Jullie gingen het geregistreerd partnerschap aan onder partnerschapsvoorwaarden: de afspraken die jullie over schulden hebben gemaakt in jullie partnerschapsvoorwaarden zijn van toepassing.

  De keuze die jullie bij het aangaan van geregistreerd partnerschap hebben gemaakt, heeft nu invloed op hoe jullie de verdeling van de schulden regelen.

  5. Geregistreerd partnerschap beëindigen en alles verdelen

  Hier geldt ook weer hetzelfde als bij de ontbinding van het huwelijk: de manier waarop jullie het geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, is van invloed op hoe jullie het regelen van de verdeling van jullie bezittingen en geldzaken. Dat wil zeggen: het al dan niet hebben van partnerschapsvoorwaarden heeft invloed op de volgende onderwerpen van de verdeling bij scheiding: 

   • Omgang met de kinderen
   • Het huis en de hypotheek
   • Huisdieren
   • Inboedel
   • Auto
   • Spaargeld
   • Schulden
   • Erfenissen
   • Schenkingen
   • Verzekeringen
   • Pensioenen
   • Ondernemingen
   • Enzovoort…

   6. Geregistreerd partnerschap en nieuwe partner

   Een nieuwe partner kan invloed hebben op de (hoogte van) alimentatie. Als je bij partneralimentatie duurzaam gaat samenwonen met een nieuwe partner, trouwen of een nieuw geregistreerd partnerschap aangaat, kan dit ervoor zorgen dat het recht op partneralimentatie vervalt. 

   Als je kinderalimentatie betaalt voor een kind uit een vorige relatie, maar een nieuw geregistreerd partnerschap of een huwelijk aangaat, ontstaat er een samengesteld gezin. Het kan zijn dat je nieuwe partner (en daardoor nieuwe stiefouder) mee moet betalen aan de kinderalimentatie. 

   7. Geregistreerd partnerschap en inschrijven burgerlijke stand

   Jullie goedgekeurde overeenkomst (dit heet een overeenkomst als het niet via de rechter is gegaan en een beschikking als het wel via de rechter is gegaan) voor het beëindigen van jullie geregistreerd partnerschap moet binnen 3 maanden worden ingeschreven bij de gemeente. De drie maanden lopen vanaf het moment dat jullie beëindigingsovereenkomst is ondertekend door de notaris of de rechter. De notaris of rechter stuurt jullie beëindigingsovereenkomst naar de burgerlijke stand. Bij ontvangst zal de ambtenaar de ontbinding in de registers inschrijven. Vanaf die registratie is jullie geregistreerd partnerschap officieel beëindigd. 

   Geregistreerd partnerschap ontbinden via Uitelkaar.nl

   Dankzij ons veilige online platform kun je onder begeleiding van een toegewezen casemanager aan je afspraken maken om je geregistreerd partnerschap te beëindigen. 

   • Je werkt aan een scheidingsplan als je het geregistreerd partnerschap beëindigd zonder minderjarige kinderen.
   • Je werkt aan een scheidingsplan en een ouderschapsplan als je met minderjarige kinderen het geregistreerd partnerschap beëindigd. 

   Je afspraken worden gecontroleerd door een advocaat, dus je weet altijd zeker of jullie afspraken juridisch kloppen. 

   Uitelkaar.nl gaat uit van een gezamenlijke advocaat die het belang van jullie beiden behartigd. De advocaat zorgt voor de officiële beëindiging via de rechtbank (indien nodig) en voor de inschrijving bij de burgerlijke stand. 

   Benieuwd of Uitelkaar.nl iets voor jou is? Start dan het gratis proefaccount of neem contact met ons op via 085 070 2500.

   Start gratis proefaccount

  Gerelateerde artikelen

  Hoe geregistreerd partnerschap ontbinden als je samen kinderen hebt?

  01 december 2021

  Ben jij een geregistreerd partnerschap aangegaan en heb je kind(eren) onder de 18 jaar en wil je graag weten hoe je het geregistreerd partnerschap kunt ontbinden? Lees hier in dit artikel meer over.

  Lees verder

  Scheiden bij geregistreerd partnerschap: hoe werkt dat?

  01 december 2021

  Niet elk stel kiest ervoor om in het huwelijksbootje te stappen, maar wil wel graag officieel als partners beschouwd worden. In dit geval is geregistreerd partnerschap een goede optie. In dit artikel lees je wat een...

  Lees verder