• Home
  • Scheidingsconvenant opstellen

Scheidingsconvenant opstellen

Wanneer is een scheidingsconvenant verplicht? Hoe ziet een scheidingsconvenant eruit? Waar moet het aan voldoen? Als u gaat scheiden, is een goed scheidingsconvenant een onmisbaar onderdeel van de scheiding.

Wat staat er in een scheidingsconvenant?

In het scheidingsconvenant staat hoe u de gezamenlijke bezittingen, schulden en inkomen verdeelt. U legt daarin de afspraken vast en beschrijft ook hoe u omgaat met veranderingen in de toekomst. Als u samen minderjarige kinderen heeft, maakt u naast het scheidingsconvenant ook afspraken over de kinderen. Dat heet het ouderschapsplan.

Kan ik online mijn echtscheidingconvenant opstellen?

Bij uitelkaar.nl kunt u uw plan online opstellen. U wordt begeleidt door uw persoonlijke casemanager. De bij uw zaak betrokken advocaat zorgt voor de juridische kant van uw plan en zorgt dat uw scheidingsconvenant bij de rechtbank wordt ingediend.


  placeholder-logo  

Scheidingsconvenant 

Afspraken die u in een scheidingsconvenant maakt:

✔ Verdeling van de woning

✔ Verdeling van uw bezittingen

✔ Berekening van de partneralimentatie

✔ Hoe u de pensioenen verdeelt

✔ Hoe het contact met vrienden en familie wordt geregeldAls u samen minderjarige kinderen heeft maakt u ook een ouderschapsplan         1280px-Michael_Schumacher_Signature.svg                 handtekening


Hulp nodig bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant?

U krijgt stap voor stap alle benodigde informatie voor het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Op basis van de intakeantwoorden van u en uw (ex-)partner komt het platform met voorbeelden van afspraken die bij u passen. U kunt deze zelf verder aanpassen. Als u vragen heeft, staat onze casemanager klaar. Mocht u er samen niet uitkomen, dan kunt u een bemiddelaar inschakelen.

Wanneer is een scheidingsconvenant verplicht?

Als u getrouwd bent, moet u uw scheiding bij de rechter laten ontbinden. Als u geregistreerd partner bent en u heeft minderjarige kinderen, moet u ook langs de rechter. Het echtscheidingsconvenant geeft u beiden een leidraad voor de scheiding. In het document kunt u overzichtelijk al uw afspraken opschrijven en aan de rechter voorleggen. Ook als u uw plan niet aan de rechtbank hoeft voor te leggen, kan het convenant u helpen om de scheidingszaken op een rijtje te krijgen.

Belangrijk om te weten

Uw echtscheidingsconvenant zal langs de rechtbank gaan. De rechter kijkt naar uw echtscheidingsconvenant en zal daar een oordeel op geven. Dat heet de beschikking van de rechtbank. Als u de beschikking van de rechtbank heeft ontvangen, kunt u die beschikking laten inschrijven in de registers van de burgelijke stand. Bij uitelkaar.nl helpt de advocaat u daarbij. De inschrijving moet binnen 6 maanden gebeuren. Op het moment dat de scheiding is ingeschreven, is uw scheiding definitief.

Als u uw scheidingsconvenant bij uitelkaar.nl opstelt, kunt u een beroep doen op de subsidieregeling van uitelkaar.nl. Of u in aanmerking komt voor subsidie is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen van twee jaar geleden. Daarnaast wordt gekeken of u niet meer dan €24.437 vermogen heeft. Wilt u exact weten of u voor subsidie in aanmerking komt? Kijk dan bij subsidie.

Als u huwelijkse voorwaarden heeft opgesteld, moeten u en uw (ex-)partner volgens de huwelijkse voorwaarden uw scheiding regelen. Als u geen huwelijkse voorwaarden heeft, wordt bij de scheiding een gelijke verdeling afgesproken. Uw huwelijkse voorwaarden zullen bepalen hoe de verdeling van de scheiding verloopt. Veel voorkomende vormen van huwelijkse voorwaarden zijn een jaarlijkse verrekening, verrekening bij scheiding of volledige koude uitsluiting. Tijdens uw online scheiding kan uitelkaar.nl u helpen met uw huwelijkse voorwaarden.

Bij uitelkaar.nl helpt een casemanager u terwijl u afspraken maakt. Daarnaast kunt u in de online omgeving de juridische informatie vinden die u helpt bij het maken van uw afspraken. Om het opstellen van het echtscheidingconvenant compleet te maken helpt de advocaat u zowel in de online omgeving als bij de indiening van het plan zelf. U kunt tijdens de scheiding altijd contact met ons opnemen. U wordt dus van begin tot eind begeleid, terwijl u zelf uw afspraken maakt.

 

Hoe werkt Uitelkaar.nl

Het proces van uit elkaar gaan kan lang duren, waarbij kosten én emoties oplopen. Als je in goed overleg uit elkaar wilt gaan biedt Uitelkaar.nl een online platform waarbij je onder begeleiding je ouderschapsplan kunt maken.

Hierdoor bepaal je zelf het tempo en werk je stap voor stap toe naar het maken van afspraken over alle onderwerpen die voor jullie relevant zijn. Dat bespaart tijd, geld én negatieve energie.

Doordat je zelf controle hebt, maak je beter doordachte afspraken voor de kinderen. Dit vermindert de (langdurige) negatieve gevolgen voor jezelf, jouw (ex-)partner én kinderen.

Een casemanager biedt gedurende het hele proces ondersteuning. Hierdoor is er altijd een neutrale partij die beoordeelt of de afspraken goed doordacht en in balans zijn. Dat bespaar je veel tijd, negatieve emotie en geld.

  • Zelf afspraken maken
  • In eigen tijd en tempo
  • Persoonlijke ondersteuning

Gratis proefaccount