Is een echtscheidingsconvenant verplicht?
12 juli 2022
Een echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken staan over jullie huis, hypotheek, inboedel, schulden, pensioen, alimentatie en andere zaken die jullie regelen bij de scheiding. Nu is de vraag van velen: is een echtscheidingsconvenant eigenlijk wel verplicht? Je leest het in dit artikel.
Verplicht of niet?
Het maken van een echtscheidingsconvenant is niet verplicht, tenzij het gaat om een gezamenlijke scheiding zonder kinderen. Meer hierover lees je op de website van de Rechtspraak.
Het is echter vaak wel aan te raden om samen een convenant op te stellen, omdat dit problemen en onduidelijkheden in de toekomst kan voorkomen. Hieronder vind je de veel voorkomende situaties en wat je daarbij moet doen.
Kijk of Uitelkaar.nl voor jullie werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.
Gezamenlijke scheiding zonder kinderen
Voor het ontbinden van een huwelijk geldt: bij een gezamenlijke scheiding zonder kinderen dient de advocaat de volgende documenten in bij de rechtbank, samen met het verzoekschrift tot scheiden:
- Het echtscheidingsconvenant (verplicht)
- Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP)
- Een afschrift van de huwelijksakte
Voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap zonder kinderen hoeven jullie niet langs de rechtbank. Jullie kunnen in dit geval een ontbindingsovereenkomst door een gezamenlijke advocaat of een notaris laten maken en indienen bij de registers van de gemeente. Uitzondering hierop is als jullie niet geen gezamenlijk verzoek doen tot ontbinding. Bij een eenzijdig verzoek moeten jullie wel langs de rechtbank.
Gezamenlijke scheiding met kinderen
Bij een gezamenlijke scheiding zijn jullie beiden het eens met de beslissing om te gaan scheiden. Een echtscheidingsconvenant is in deze situatie niet verplicht.
In deze situatie levert een advocaat voor jullie bij de volgende documenten in bij de rechtbank, samen met het verzoekschrift tot scheiden:
- Echtscheidingsconvenant (niet verplicht)
- Afschrift van de huwelijksakte
- BRP-uittreksel van jullie beiden
- Afschrift van de geboorteakte van ieder minderjarig kin
- Ouderschapsplan (verplicht als je minderjarige kinderen hebt) of afspraken over de verdeling van onderhoud en studie (verplicht als je kinderen van 18 tot 21 jaar hebt)
Eenzijdig verzoekschrift
Bij een eenzijdig verzoekschrift komt de aanvraag voor een scheiding maar van een van jullie. Een echtscheidingsconvenant is hierbij niet verplicht. Vaak is de andere partij het niet eens met de scheiding of de (financiële) gevolgen hiervan. Hij of zij kan dus tegen het verzoekschrift ingaan. Maar voordat het zover is, dient de advocaat dus voor een partij het verzoekschrift tot scheiden in samen met de volgende documenten:
- Echtscheidingsconvenant (niet verplicht)
- Afschrift van de huwelijksakte
- BRP-uittreksel van u en uw partner
- Afschrift van de geboorteakte van ieder minderjarig kind
- Ouderschapsplan (verplicht als je minderjarige kinderen hebt) of afspraken over de verdeling van onderhoud en studie (verplicht als je kinderen van 18 tot 21 jaar hebt)
Lees meer over het echtscheidingsconvenant
Gevolgen van het niet maken van een scheidingsconvenant
Als jullie geen afspraken maken in een echtscheidingsconvenant en ervan uitgaan dat jullie alles zelf alles kunnen verdelen en er geen onenigheid ontstaat, dan is dat jullie goed recht. Jullie moeten elkaar dan verantwoordelijk houden voor ieders deel in de scheiding zonder dat een afspraak afgedwongen kan worden door een rechtbank.
Toch kunnen er bijvoorbeeld situaties ontstaan in de toekomst zoals, problemen met de omgangsregeling van de kinderen of partneralimentatie. Dan was het toch handig geweest om iets zwart op wit te hebben staan, omdat het als een soort handleiding geldt over de afhandeling van en de periode na de scheiding.
Wanneer heb je alsnog een echtscheidingsconvenant nodig?
Ook al is een echtscheidingsconvenant niet in alle situaties verplicht, veelal vragen instanties als een hypotheekverstrekker, pensioenfonds en andere geldverstrekkers er wel om. Bijvoorbeeld bij een hypotheekverstrekker ben je verplicht om de volgende documenten aan te leveren voordat zij je een nieuwe hypotheek of herfinanciering bieden:
- Het echtscheidingsconvenant
- De beschikking van de rechtbank
- Het bewijs van inschrijving van de echtscheiding in de burgerlijke stand
- De akte van verdeling van de voormalig echtelijke woning
Door de informatie in het echtscheidingsconvenant, kan de hypotheekverstrekker precies zien wat voor bedrag er reëel geleend kan worden door jou alleen. Zo kan de hypotheekverstrekker bijvoorbeeld kijken naar de hoogte van de te betalen of ontvangen partneralimentatie.
Wil jij advies over het maken van een convenant?
Het is dus wel handig om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Als jullie dit samen willen doen dan kan dit bij Uitelkaar.nl, zowel met als zonder mediation. Mocht je nog meer informatie willen over hoe een echtscheidingsconvenant er uit komt te zien, dan kun je op onze website verder lezen of ons bellen op 085 - 070 2500.
Echtscheidingsconvenant voorbeeld Lees meer
Gerelateerde artikelen
Echtscheidingsconvenant voorbeeld
14 mei 2024Wanneer jullie gaan scheiden moeten jullie afspraken vastleggen. Gebruikelijk is om dit te doen in een echtscheidingsconvenant. Om een indruk te krijgen van hoe zo’n echtscheidingsconvenant eruit ziet kun je op deze pagina...
Lees verderEchtscheidingsconvenant getekend, en dan?
12 september 2023Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.
Lees verderHoe betrek je je partner bij de online scheiding?
08 februari 2021Scheiden kan op verschillende manieren. Je kunt beide een advocaat in de armen nemen om de scheiding rond te maken, maar je kunt ook samen op goede voet online scheiden. Dit kunnen jullie ook online samen regelen. Maar hoe...
Lees verder