Aandachtspunten scheiden met een koophuis
22 augustus 2023
Scheiden met een koophuis: hoe werkt dat? Omdat het regelen van je scheiding met een koophuis veel gevolgen heeft, kan een stukje houvast geen kwaad. In dit artikel lees je aandachtspunten om een rode draad te bieden voor de zaken waar jullie over moeten denken, beslissen en die jullie moeten regelen.
De eigenaar van het huis bepalen
Degene die officieel eigenaar van het huis is, heeft recht om te beslissen wat er met het huis gaat gebeuren. Ten tweede gaat de eigenaar of gaan de eigenaren over de hypotheek en de verdeling van de waarde of onderwaarde van het huis. Om deze reden moeten jullie achterhalen wie van jullie officieel de eigenaar is. Mogelijk zijn jullie dit allebei.
Bepalen of en welke huwelijkse voorwaarden er gelden
Zijn jullie getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? Als jullie in (beperkte) gemeenschap van goederen zijn getrouwd, dan zijn jullie ieder voor de helft van de hypotheek verantwoordelijk en aansprakelijk. Jullie moeten dan samen beslissen wat jullie met het huis gaan doen: verkopen, uitkopen, blijven, verhuren etc. Zijn jullie onder huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan kan het zijn dat jullie al afspraken over het koophuis hebben gemaakt. Bekijk dus welke situatie van toepassing is.
Beslissingen maken over koophuis
Jullie moeten beslissen wat jullie met de woning gaan doen. Ook hierin zijn er een aantal opties voor jullie die open staan: willen jullie het huis verkopen en daarna opnieuw beginnen? Of blijft een van jullie in het koophuis wonen? Of blijven jullie eigenaar en willen jullie het huis gaan verhuren? Er zijn veel opties en elke optie heeft weer consequenties. Wil je hier meer over lezen? Lees dan het artikel over hypotheken en scheiden.
Waarde koophuis bepalen
De waarde van het huis is essentieel voor de eventuele verkoop of uitkoop. Voor het bepalen van de waarde kun je de WOZ-waarde als uitgangspunt nemen. Mocht je niet tevreden zijn met de WOZ-waarde, dan kun je ook een taxateur of een makelaar een prijs laten vaststellen. Daarna kun je bepalen of er sprake is van overwaarde of onderwaarde.
Bij verkoop huis: het verdelen van de overwaarde of onderwaarde van het huis.
Zijn jullie elk voor de helft eigenaar van het huis? Of koopt een van jullie de ander uit? Dan is het bij de verkoop belangrijk om de overwaarde of onderwaarde van het huis mee te nemen.
Als jullie allebei voor de helft eigenaar zijn dan heeft ieder recht op 50% van de overwaarde van het koophuis bij verkoop. Let wel op dat je dan met de bijleenregeling te maken krijgt. Dit betekent dat als je alle opbrengst van de verkoop van het huis niet investeert in je volgende huis dit fiscale consequenties heeft. Voor meer informatie over de bijleenregeling kun je bij de Belastingdienst terecht.
Is er sprake van onderwaarde? Dan wordt dit omgezet in restschuld bij verkoop. In het geval dat jullie allebei voor de helft eigenaar waren, zijn jullie ook voor ieder de helft van de restschuld verantwoordelijk en aansprakelijk. Er is hierbij nog wel een punt van aandacht. Als jullie je huis gekocht hebben met Nationale Hypotheek Garantie, dan kan het zijn dat de restschuld na de verkoop wordt weggescholden. Voor meer informatie over de Nationale Hypotheek Garantie en kwijtschelding van de restschuld vind je informatie op de NHG website.
Is er in jullie geval sprake van uitkopen (en zijn jullie beiden voor 50% eigenaar)? Dan moet de uitkoper de hypotheekschuld overnemen. De uitkoper is daarnaast verantwoordelijk om de helft van de overwaarde of onderwaarde aan de ander te betalen. Voordat je zoiets beslist zal je eerst bij de hypotheekverstrekker moeten nagaan wat er mogelijk is.
Kijk of Uitelkaar.nl voor jullie werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.
Verdere financiële en fiscale gevolgen
Zoals je eerder hebt kunnen lezen zitten er financiële en fiscale gevolgen vast aan het hebben van een koophuis tijdens een scheiding. Niet alleen op het gebied van onderwaarde en overwaarde, maar ook op fiscaal gebied. Jullie moeten namelijk ook stilstaan bij de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait voor de belastingaangifte. Hierover kunnen je uitgebreider lezen in de artikelen over hypotheekrenteaftrek na scheiding en eigenwoningforfait na scheiding. Verder heeft jullie beslissing ook gevolgen voor de partneralimentatie waarover jullie meer kunnen lezen op de website van de Belastingdienst.
Vastleggen van de beslissingen
Wat jullie ook doen, leg jullie beslissingen goed vast in een echtscheidingsconvenant (of een beëindigingsovereenkomst bij geregistreerd partnerschap) zodat er later na de scheiding geen onduidelijkheden ontstaan en jullie er niet op terug hoeven te komen.
Hulp bij scheiden met een koophuis
Het zijn grote beslissingen die jullie moeten nemen en een koophuis verdelen is niet niks. Willen jullie daarom meer informatie dan kunnen jullie contact opnemen met Hypotheekvisie. Samen met Hypotheekvisie hebben wij Woonbelofte ontwikkeld. Deze service geeft snel inzicht in jullie financiële mogelijkheden.
Bekijk alles over hypotheek Lees meer
Gerelateerde artikelen
Scheidingsregeling: hoe werkt de aftrek hypotheekrente bij scheiding?
15 mei 2024Als je gaat scheiden en je hebt een koophuis, dan kom je voor de vraag te staan wat je na de scheiding gaat doen met het huis. Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn bij het maken van de beslissingen rond je huis. Hoe...
Lees verderHoe werkt het met je hypotheek bij scheiding?
14 mei 2024Bij een scheiding verandert er veel. Waarschijnlijk ook jullie woonsituatie. Hebben jullie een koophuis? Dan is het handig om te weten wat de opties zijn en wat je moet doen. Hieronder lees je in een paar stappen wat er...
Lees verder