Echtscheidingsconvenant getekend, en dan?
12 september 2023
Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.
De peildatum en de verdeling van spullen en geld
Sinds 1 januari 2012 zijn er veranderingen van toepassing in de Wet Aanpassing Wettelijke Gemeenschap. Waaronder een verandering in de peildatum van de verdeling van de gemeenschap van goederen. De peildatum is belangrijk, want dit is het tijdstip waarop jullie de waarde van al jullie spullen en vermogen vaststellen. De peildatum kan vastgesteld worden in het echtscheidingsconvenant, maar als dit niet gebeurd is, is sinds 2012 de peildatum het moment waarop het verzoek tot scheiding is ingediend bij de rechtbank.
Door de verandering van peildatum eindigt de gemeenschap van goederen tussen jullie op het moment dat de advocaat het verzoek tot echtscheiding en het convenant inlevert bij de rechtbank. Hierdoor kunnen jullie alvast beginnen met het verdelen van de inboedel en het geld vanaf die datum.
Toeslagen aanvragen
Nadat de advocaat de ontvangstdatum van de rechtbank voor het echtscheidingsverzoek heeft gekregen zal hij of zij dit aan jullie doorgeven. Vanaf dan kunnen jullie alvast een of meerdere toeslagen bij de Belastingdienst aanvragen, want er kan veel veranderen in jullie financiële status.
Er zijn 4 soorten toeslagen die jullie kunnen aanvragen:
- De zorgtoeslag: een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering.
- Kindgebonden budget: een bijdrage in de kosten van uw kinderen.
- Huurtoeslag: een bijdrage in uw huurkosten.
- Kinderopvangtoeslag: een bijdrage in de kosten van kinderopvang.
Het is daarom handig om zo snel mogelijk alle veranderingen in inkomsten door te geven aan de Belastingdienst. Jullie kunnen op de website van de Belastingdienst een proefberekening maken om te zien of jullie in aanmerking komen voor toeslagen.
Lees meer over het echtscheidingsconvenant
Hypotheek aanvragen of veranderen
Gaan jullie het gezamenlijk huis verkopen en is het nodig om een nieuwe hypotheek aan te vragen? Of neemt een van jullie de hypotheek van het huis over? Dan moeten jullie een aantal documenten inleveren bij de hypotheekverstrekker. Hierbij een lijst met documenten die nodig zijn en die jullie alvast kunnen verzamelen:
- ID kaart/paspoort
- Loonstrook
- Jaaropgaven
- Pensioenoverzicht
- Taxatierapport
- Schulden overzicht
In geval van een scheiding moeten jullie ook de volgende extra documenten nog inleveren:
- Het echtscheidingsconvenant
- De inschrijving bij gemeente
- De akte van verdeling
- Vonnis rechtbank, en
- De inschrijving van het vonnis
Vaak kun je al meteen aan de slag kunt met een hypotheekverstrekker als er al een voorlopig echtscheidingsconvenant klaar is. Dus jullie kunnen in deze situatie alvast een kopie van het voorlopig convenant opvragen bij de advocaat of bij je casemanager van Uitelkaar.nl. In dat geval kan de hypotheekverstrekker alvast alles ‘in concept’ regelen. Zodra de overige documenten worden aangeleverd, kan de nieuwe hypotheek - mits je aan de voorwaarden voldoet - gelijk definitief worden gemaakt.
Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?
Pensioen verdelen
Het AOW-pensioen is voor jou alleen, dus deze hoeven jullie niet te verdelen bij de scheiding. Dan is er nog het werknemerspensioen of ouderdomspensioen. Dit is het pensioen wat je opbouwt als je in loondienst bent bij een werkgever.
Volgens de wet Verevening Pensioen bij Scheiding hebben jullie allebei recht op de helft van het opgebouwde pensioen tenzij jullie anders beslissen of dat het anders staat in de huwelijkse voorwaarden. Stuur daarom op tijd het vereveningsformulier op naar jullie desbetreffende pensioenfondsen om zo de verdeling te regelen.
Akte van berusting tekenen
De akte van berusting is een document waarin jullie beiden aangeven dat jullie het eens zijn met de scheiding en er niet tegen in beroep gaan. Zodra jullie deze getekend hebben en de advocaat het document heeft opgestuurd naar de rechtbank, vervallen de 3 maanden wachttijd voordat de scheiding ingeschreven wordt in de registers van de Burgerlijke Stand. De scheiding kan dan na de uitspraak van de rechter meteen officieel gemaakt worden.
Overzicht over wat jullie moeten doen bij scheiding
Er zijn nog meer zaken die jullie kunnen regelen bij de scheiding en in de periode tussen het indienen van de scheiding bij de rechtbank totdat deze officieel is. Voor een compleet overzicht van wat jullie moeten doen bij scheiding kun je de checklist scheiden downloaden. Dankzij deze checklist vergeet je niks goed te regelen!
Echtscheidingsconvenant voorbeeld Lees meer
Gerelateerde artikelen
Echtscheidingsconvenant voorbeeld
14 mei 2024Wanneer jullie gaan scheiden moeten jullie afspraken vastleggen. Gebruikelijk is om dit te doen in een echtscheidingsconvenant. Om een indruk te krijgen van hoe zo’n echtscheidingsconvenant eruit ziet kun je op deze pagina...
Lees verderIs een echtscheidingsconvenant verplicht?
12 juli 2022Een echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken staan over jullie huis, hypotheek, inboedel, schulden, pensioen, alimentatie en andere zaken die jullie regelen bij de scheiding. Nu is de vraag van velen:...
Lees verderHoe betrek je je partner bij de online scheiding?
08 februari 2021Scheiden kan op verschillende manieren. Je kunt beide een advocaat in de armen nemen om de scheiding rond te maken, maar je kunt ook samen op goede voet online scheiden. Dit kunnen jullie ook online samen regelen. Maar hoe...
Lees verder