Verdelen van de zorg bij scheiding met kinderen

06 mei 2020

Tijdens de scheiding wordt je ermee geconfronteerd dat je de kinderen misschien minder ziet dan voor de scheiding. Je moet afspraken maken over de verdeling in zorg- en opvoedingstaken en de hoeveelheid omgang die jij en je kind(eren) hebben. Maar hoe doe je dat dan?

Pagina inhoud

    Een eerste verkenning van de zorgverdeling na de scheiding 

    Bij beslissingen die over de kinderen gaan, staat het belang van de kinderen voorop. Een weloverwogen keuze. Hiervoor de tijd nemen is zeker aan te raden. Denk eens rustig na over wat het beste is voor je kind. Wat zou je kind zeggen als je vraagt wat hij of zij graag zou willen. En is dat realistisch?

    Neem die gedachte mee bij een eerste verkenning om de zorg tussen jou en je (ex-)partner te verdelen. Komt de behoefte van je kind overeen met jullie situatie? Of zijn er beperkingen? Wonen jullie na de scheiding beiden in een andere stad? Was het tijdens jullie huwelijk zo dat één van jullie fulltime werkte terwijl de ander altijd thuis was bij jullie kind? Is één van jullie ziek waardoor jij of je (ex-)partner niet alle zorg op zich kan nemen? Heeft jullie kind lichamelijke en/of geestelijke beperkingen waar jullie rekening mee moeten houden?

    Zorg voor je kind na scheiding verdelen: hoe pak je dat aan?

    Verdiep je in de verschillende regelingen, opties, beperkingen en adviezen omtrent het verdelen van de zorg voor je kind na de scheiding. Maar verdiep je vooral in de persoonlijkheid en behoeften van je kind. Dat is je uitgangspunt. Aan de hand van dat uitgangspunt kun je de verschillende opties vergelijken en kiezen voor datgene wat het beste aansluit bij het belang van je kind. Natuurlijk moet het ook haalbaar zijn voor jou en je (ex-)partner.

    Lees meer over het ouderschapsplan

    Verschillende opties bij de zorgverdeling

    Je hebt verschillende opties om de zorg na de echtscheiding te regelen. Binnen die opties zijn ook weer mogelijkheden, zodat je een regeling kunt opstellen die het beste bij jullie past. 

    Zorgverdeling bij co-ouderschap

    Als jullie de zorg gelijk willen verdelen spreekt men van co-ouderschap. Jullie kind is dan evenveel tijd bij jou en evenveel tijd bij je (ex-)partner. Om co-ouderschap goed te laten werken, is het bijvoorbeeld handig dat de school van jullie kind niet ver is van jullie woonadressen. Goede communicatie is bij co-ouderschap ook erg belangrijk, net als het kunnen maken van een goede planning. Het co-ouderschap heeft voor zowel het kind als voor ouders voor- en nadelen. Het is afhankelijk van jullie situatie of die voor- en nadelen ook voor jullie gelden. 

    Een andere zorgverdeling

    Je kunt ook voor een minder gelijke verdeling van zorg- en opvoedingstaken kiezen. Je gaat dan voor een zorgregeling of omgangsregeling. Bij een minder gelijke verdeling is jullie kind meer bij één ouder, deze ouder wordt de verzorgende ouder. Dit betekent niet dat de andere ouder jullie kind niet mag zien. Ook bij een minder gelijke verdeling van de zorg zijn er voor- en nadelen te benoemen. Een reden om voor een minder gelijke verdeling van de zorg te kiezen kan zijn als één ouder veel naar het buitenland moet.

    Meewegende factoren bij zorgverdeling na scheiding

    Er nog tal van andere factoren die meewegen bij jullie keuze om voor de beslissende zorgverdeling te gaan. 

    Afstand

    Eén van de factoren die meespeelt bij de keuze voor een zorgverdeling is de afstand. Co-ouderschap is in de praktijk lastig uit te voeren als één ouder bijvoorbeeld ver van de school van zijn of haar kind woont. Bij de gelijke verdeling zal deze ouder de helft van de tijd jullie kind naar school moeten brengen. En zo zijn er nog meer praktische belemmeringen bij een grote reisafstand.

    Gesteldheid

    De lichamelijke en/of geestelijke gesteldheid van één van jullie kan ook een meewegende factor zijn bij de keuze voor een juiste zorgverdeling. Het is vaak niet haalbaar om dan voor co-ouderschap te kiezen. Als een ouder ziek is, kan deze ouder de hoeveelheid zorg die bij co-ouderschap wordt verwacht mogelijk niet geven. Als een kind ziek is kan dit ook voor de nodige obstakels zorgen bij co-ouderschap. 

    Behoefte kind

    De grootste factor bij jullie keuze is de behoefte van jullie kind. Het welzijn van de kinderen gaat altijd voor. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor jullie kind meer gebaat is bij de ene zorgverdeling dan bij de ander. Soms is een kind meer gebaat bij co-ouderschap en soms bij een minder gelijke zorgverdeling. 

    Behoefte ouders

    De behoefte van jullie als ouders telt ook mee. Misschien is er een ouder die erg graag verzorgd, terwijl de andere ouder graag carrière wil maken. Hier kunnen jullie rekening mee houden. 

    Gewenning

    Het kan zijn dat jullie situatie tijdens het huwelijk van invloed is op de keuze die jullie maken bij de zorgverdeling. Dit kan bijvoorbeeld zijn als jullie kind veel vriendjes heeft in de buurt van de ouder die in het ouderlijk huis blijft wonen, terwijl de andere ouder 40km verderop gaat wonen. Jullie kind is het gewend om elke dag lekker buiten te spelen met zijn of haar vriendjes. Jullie kind heeft behoefte om deze stabiele factor te behouden na jullie scheiding. Of jij was vaak op zakenreis terwijl je (ex-)partner voor jullie kind zorgde. Jullie kind is het dan gewend veel tijd met één ouder door te brengen en heeft een andere band met de ouder die veel reist voor werk. 

    Werk

    Als één ouder weinig thuis is, vanwege bijvoorbeeld werk, kan het zijn dat jullie dit meewegen bij de beslissing tot de juiste zorgverdeling. Misschien is het beter voor jullie kind om in plaats van naar de opvang te moeten, bij de ouder te zijn die wel (veel) thuis is. Natuurlijk kun je ook je werk heroverwegen. Misschien kun je minder werken of je rooster laten aanpassen.

    Communicatie

    Tot slot kan communicatie een grote rol spelen bij jullie beslissing. Bij de verschillende soorten verdelingen in zorg heb je ook verschillende mate van communicatie nodig. 

    Wist je dat je bij het maken van een ouderschapsplan een gratis kinderalimentatie berekening krijgt?

    We hebben een zorgverdeling gekozen: en nu?

    De volgende stap is nadenken over de verdere invulling van de zorgverdeling. Ook hier moet je nadenken over verschillende factoren. 

    Bijzondere dagen

    Bij de zorg na scheiding zul je afspraken moeten maken over de verdeling bij bijzondere dagen. Denk aan feestdagen, verjaardagen en vakanties. Jullie hoeven je dan namelijk niet te houden aan de gebruikelijke zorgverdeling die jullie hebben gekozen. Als jullie kind normaal meer bij één ouder is, kunnen jullie afspreken dat jullie kind met (bepaalde) bijzondere dagen meer bij de andere ouder is. 

    Communicatie

    Je zult ook afspraken vast moeten leggen over jullie communicatie. Hoe gaan jullie dat doen? Hoe vaak? Waarom en wanneer? Dit is een belangrijk onderdeel, dus denk er goed over na.  

    Belangrijke beslissingen

    Heb je al bedacht wat jij belangrijke beslissingen vindt die je samen met je (ex-)partner over jullie kind(eren) moeten maken? Moeten jullie bijvoorbeeld unaniem beslissen of jullie kind een tatoeage mag? En hoe zit het met naar de kapper gaan? Of kleding kopen?

    Praktische zaken

    Er zijn een aantal praktische zaken die je zult moeten regelen. De zorgverdeling kan invloed hebben op wat en hoe je iets moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan alles rondom kinderalimentatie, aanvragen van toeslagen en andere financiën. Of waar jullie je kind(eren) gaan inschrijven. 

    Je zult ook over andere praktische zaken na moeten denken. Wie brengt en haalt jullie kind bijvoorbeeld? Wat spreken jullie af over hobby’s en sport? Zijn er speciale bedtijden? 

    Kortom, er zijn een hoop afspraken die je samen moet maken. Daarom is het belangrijk hier stap voor stap over na te denken. Schakel waar nodig hulp in. Een expert wijst je misschien op zaken waar jezelf nog niet aan had gedacht, of kan je helpen bij de juiste keuzes maken.

    Zorgverdeling vastleggen in ouderschapsplan

    Alle afspraken die te maken hebben met jullie kind(eren) na de scheiding tot jullie kind 18 jaar is leggen jullie vast in een ouderschapsplan. Dit is een verplicht onderdeel als je wilt scheiden, het geregistreerd partnerschap wilt ontbinden of als jullie niet meer samen (gaan) wonen. Het ouderschapsplan, met jullie afspraken rondom de zorgverdeling, wordt een officieel document. Het helpt jullie nadenken over de wijze waarop jullie het ouderschap na de scheiding willen invullen en jullie kunnen terugvallen op de afspraken die jullie hebben gemaakt als dat nodig is. Bekijk ook eens ons gratis voorbeeld van een ouderschapsplan, zodat je een beeld kunt vormen van hoe een goed ouderschapsplan eruit komt te zien. 

    Ouderschapsplan voorbeeld Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Scheiden en verhuizen met kind: mag dat?

    25 juni 2024

    Uit onderzoek van het CBS blijkt dat na een scheiding ouders meestal bij elkaar in de buurt blijven wonen. Driekwart van de ouders blijft binnen 10 kilometer van elkaar wonen. Wanneer jullie gaan scheiden of gescheiden zijn...

    Lees verder

    Informatieplicht ouders na scheiding

    15 mei 2024

    In het geval dat een van jullie het gezag heeft, heeft deze ouder informatieplicht ten opzichte van de ouder zonder gezag. In de meeste gevallen hebben na scheiding jullie beiden als ouders het gezag. Welke informatie ben...

    Lees verder

    Is een ouderschapsplan verplicht?

    15 mei 2024

    Als je gaat scheiden is de term ouderschapsplan vast voorbij gekomen. Misschien weet je zelfs al wat het is. Maar moet jij ook een ouderschapsplan maken met je (ex-)partner? Als je dat nog niet weet is dit artikel nuttig,...

    Lees verder