Scheiden: partner vertellen dat je wil scheiden
20 februari 2024
Als je er zeker van bent dat je wilt scheiden, moet je dit aan je partner vertellen. Dit kan lastig zijn. Het beste is om dit te doen in een persoonlijk gesprek. Je kunt in dit gesprek uitleggen waarom het voor jou beter is om uit elkaar te gaan.
Als je er zeker van bent dat je wilt scheiden, moet je dit aan je partner vertellen. Dit kan lastig zijn. Het beste is om dit te doen in een persoonlijk gesprek. Je kunt in dit gesprek uitleggen waarom het voor jou beter is om uit elkaar te gaan.
Zie het als een huwelijksaanzoek maar dan omgekeerd. Het gaat jullie allebei persoonlijk aan. Je vertelt dat je wilt scheiden en waarom je wilt scheiden. Kies een rustige plek waar je met zijn tweeën bent en niet gestoord wordt.
Maar hoe kun je het beste aan je partner vertellen dat je wilt scheiden? In dit artikel leggen we uit hoe je dit zo goed mogelijk kan aanpakken.
Communiceren met je (ex-)partner: tips en tricks
De scheidingsmelding
De manier waarop je de boodschap dat je wilt scheiden aan je partner brengt, is belangrijk. Soms bepaalt die zelfs de loop van de rest van de scheiding. Het vertellen dat je wil scheiden, wordt ook wel de scheidingsmelding genoemd.
Het besluit dat je wilt scheiden kan voor je partner in eerste instantie onverwacht komen. Dit kan leiden tot verschillende emoties zoals: verdriet, woede, onbegrip en onzekerheid. Het is daarom belangrijk dat je goed aan je partner vertelt waarom je wilt scheiden.
Een persoonlijk gesprek
Ga het gesprek altijd zorgvuldig in. Ook als je partner al op de hoogte is van jouw twijfels over jullie relatie. De manier waarop het gesprek verloopt, heeft grote invloed op het verdere verloop van de scheiding.
Bespreek daarom altijd persoonlijk met elkaar dat je wilt scheiden. Een brief, mail, berichtje of zelfs een telefoongesprek wekt vaak verwarring of boosheid op. Zorg dat je de tijd hebt en dat er geen andere mensen in de buurt zijn. Voor iedereen is dit een emotioneel gesprek, of de emotie nu verdriet, schrik, angst of opluchting is.
Wat bespreek je in zo’n gesprek?
Bereid jezelf voor op wat je wilt bespreken. Belangrijk is om zo duidelijk mogelijk te zijn. Zo ontstaat er geen twijfel of jij dit echt wilt.
Breng de redenen waarom je wilt scheiden goed in kaart. En zorg dat je daar een goede uitleg bij kunt geven. Wees eerlijk over wat jouw gevoelens zijn en waarom je dit besluit hebt genomen.
Verwijten maken helpt niet; zeg ‘ik wil scheiden, omdat ik….’ en niet ‘ik wil scheiden, omdat jij….’. Geef dus de redenen waarom je wilt scheiden. Neem de ander mee in hoe jij de afweging hebt gemaakt, hoe moeilijk die ook was.
Tips om het gesprek goed te laten verlopen
- Behandel je partner altijd met respect.
- Stel het gesprek niet onnodig uit.
- Zorg ervoor dat je dit doet op een moment dat jullie niks gepland hebben. Het is het beste als je de tijd ervoor neemt.
- Draai niet om de boodschap heen en vertel op een rustige toon dat je wilt scheiden. Noem daarbij ook de redenen.
- Probeer niet mee te gaan in de emoties van je partner (bijvoorbeeld: woede)
- Houd er rekening mee dat je partner niet reageert zoals je verwacht. Geef je partner daarom de ruimte om te reageren.
- Geef je partner tijd om het te verwerken, zeker als je partner het niet ziet aankomen.
- Geef je partner geen hoop dat het nog goed komt, dit kan voor verwarring zorgen.
Let op: begin tijdens het gesprek niet meteen over het regelen van je scheiding, de financiën en de omgang van de kinderen. Hier kun je beter mee wachten tot je partner het nieuws heeft verwerkt.
Wat doe je erna?
Wees je ervan bewust dat jij degene bent die de knoop heeft doorgehakt. Het is logisch dat jij al verder bent in het proces dan jouw partner. De kans is groot dat je partner er nog geen begrip voor heeft. Geef je partner de tijd om aan het idee te wennen dat jullie gaan scheiden.
Wanneer jullie beiden aan het idee gewend zijn, kunnen jullie samen kijken naar de vervolgstappen. Wellicht dat jij dit al hebt gedaan. Er moet bijvoorbeeld ook aan jullie eventuele kinderen worden verteld dat jullie uit elkaar gaan.
- Bij de scheiding zijn er daarnaast een aantal formele stappen: maken van afspraken voor in het scheidingsconvenant en het ouderschapsplan
- indienen van de scheiding bij de rechtbank
- inschrijven van de scheiding bij de gemeente
Er komt nog veel op jullie af en het regelen van een scheiding heeft tijd nodig. Download onze gratis brochure ‘Stappenplan scheiden’ voor houvast in deze turbulente periode.
Communiceren met je (ex-)partner: tips en tricks Lees meer
Gerelateerde artikelen
10 tips voor uit elkaar gaan met pubers
08 januari 2024Jij en je (ex-)partner hebben besloten om zonder elkaar verder te gaan. En nu vinden jullie het tijd om deze vervelende boodschap aan de kinderen te vertellen. Voor kleine kinderen is een scheiding vaak een abstract begrip...
Lees verderValentijnstips voor je relatie
14 februari 2023Bij Uitelkaar.nl zien we vaak dat stellen uit elkaar zijn gegroeid. Zoals iedereen eigenlijk wel weet is een relatie, of eigenlijk de liefde, hard werken. Het vraagt tijd, aandacht en toewijding. En soms, soms loopt het...
Lees verderRelatietherapie
09 februari 2022In de loop van je leven vinden er allerlei veranderingen plaats. Je studeert af, gaat werken, je krijgt misschien kinderen. Vaak veranderen de relaties die je hebt met vrienden en familie meestal met je mee. Dit geldt ook...
Lees verder