Hoe vertel ik het mijn partner?

27 april 2020

Als je wilt scheiden, als je definitief wilt scheiden, moet je dat vertellen aan je partner. Dat doe je in een persoonlijk gesprek, dus niet per brief of een Whatsappje, en je laat het ook niet door een derde doen, zoals een advocaat of een vriend. Zie het als een huwelijksaanzoek maar dan omgekeerd. Het gaat jullie allebei persoonlijk aan. En wat het gesprek zelf betreft, de boodschap is heel eenvoudig: je vertelt dat je wilt scheiden en waarom je wilt scheiden. Kies een rustige plek waar je met zijn tweeën bent en niet gestoord wordt.

Pagina inhoud

  Communiceren met je (ex-)partner: tips en tricks

  Een persoonlijk gesprek

  De manier waarop je de boodschap dat je wilt scheiden aan je partner brengt, is belangrijk. Soms bepaalt die zelfs de loop van de rest van de scheiding. 

  Bespreek altijd persoonlijk met elkaar dat je wilt scheiden. Een brief, mail, berichtje of zelfs een telefoongesprek wekt vaak verwarring of boosheid op. Zorg dat je de tijd hebt en dat er geen andere mensen in de buurt zijn. Voor iedereen is dit een emotioneel gesprek, of de emotie nu verdriet, schrik, angst of opluchting is. 

  Wat bespreek je in zo’n gesprek?

  Bereid jezelf voor op wat je wilt bespreken. Het advies is om zo duidelijk mogelijk te zijn, zodat er geen twijfel is dat jij dit echt zo wilt. 

  Verwijten maken helpt niet; zeg ‘ik wil scheiden, omdat ik….’ en niet ‘ik wil scheiden, omdat jij….’, Geef dus de redenen waarom je wilt scheiden. Neem de ander mee in hoe jij de afweging hebt gemaakt, hoe moeilijk die ook was. 

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Wat doe je erna?

  Wees je ervan bewust dat als jij degene bent die de knoop heeft doorgehakt, je partner misschien nog niet zo ver is als jij. Het kan goed zijn dat je partner er nog geen begrip voor heeft. Geef elkaar de tijd om aan het idee te wennen en om elkaar vragen te stellen. In dit eerste gesprek over de scheiding hoef je het dus nog niet te hebben over hoe je alles wilt regelen. 

  Advocaten en mediators noemen het gesprek over de scheiding de ‘scheidingsmelding’. Dit gesprek gaat altijd vooraf aan de formele stappen die daarna plaatsvinden: het maken van afspraken voor in het scheidingsconvenant en het ouderschapsplan; het indienen van de scheiding bij de rechtbank; en het officieel maken van de scheiding. Er staat jullie nog van alles te wachten, maar alles op zijn tijd. 

  Communiceren met je (ex-)partner: tips en tricks Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  10 tips voor uit elkaar gaan met pubers

  03 augustus 2021

  Jij en je (ex-)partner hebben besloten om zonder elkaar verder te gaan. En nu vinden jullie het tijd om deze vervelende boodschap aan de kinderen te vertellen. Voor kleine kinderen is een scheiding vaak een abstract begrip...

  Lees verder

  5 tips voor een succesvolle vakantie

  26 juli 2021

  Ieder jaar zie je na de vakantie een grote piek in het aantal scheidingen. Veel stellen, waarvan de relatie toch al niet helemaal soepel verloopt, proberen de relatie nog vaak nieuw leven in te blazen tijdens de vakantie....

  Lees verder

  Hoe laat je je waardering zien voor je partner?

  05 oktober 2020

  Waardering tonen voor je partner is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je partner blij te houden. Maar hoe doe je dit? Valentijnsdag is leuk, maar het is niet te doen om elke dag als een Valentijnsdag te...

  Lees verder