Hoe handel ik in het beste belang voor mijn kinderen?

01 maart 2024

Wanneer je gaat scheiden en kinderen hebt weet je dat er een moeilijk moment aanbreekt om het hen te vertellen, maar ook het maken van de juiste keuzes en afspraken voor de kinderen tijdens de scheiding. In dit artikel vind je een aantal tips.

Pagina inhoud

  Goede communicatie

  Kinderen kunnen op verschillende manieren last hebben van een scheiding. Gevoelens als onzekerheid, onveiligheid, schuld, boosheid en verdriet zijn niet ongewoon. Je kunt dit verminderen door goed met je kinderen te communiceren.

  Als jij en je (ex-)partner besluiten uit elkaar te gaan, is het ten eerste van belang dat jullie kinderen dit van jullie te horen krijgen. Dit is vaak erg moeilijk. Kinderen hebben vaak al het vermoeden dat er iets is. Vertel hen wat er aan de hand is en wat hen te wachten staat voor zover je dat zelf weet. Hoe je dit doet is van invloed op hoe de kinderen met de scheiding om zullen gaan. Lees ook onze tips over het vertellen over de scheiding aan je kinderen.

  Lees meer over hulp voor je kind

  Continuïteit en rust

  Houd bij het maken van een ouderschapsplan rekening met de structuur, continuïteit en rust van de kinderen. Factoren die belangrijk zijn om hierin mee te nemen zijn: de leeftijd van de kinderen, de sociale omgeving, school, hobby’s, sport en andere activiteiten. Luister ook naar de mening van je kinderen zelf. Ook werkritmes van jou en je (ex-)partner spelen mee en de bestaande rolverdeling in de opvoeding.

  Wist je dat je bij het maken van een ouderschapsplan een gratis kinderalimentatie berekening krijgt?

  Meer tips over in het beste belang handelen voor je kinderen?

  Wil je meer lezen over hoe je tijdens je scheiding het best handelt in het belang van je kinderen? VillaPinedo is een organisatie voor kinderen met gescheiden ouders. Ook ouders kunnen hier terecht voor ondersteuning en/of vragen. Zo kun je hier meer leren over hoe je je kinderen bij kunt staan. Ook is het mogelijk om ervaringen van jongeren te lezen en om zelf gevoelens en gedachten met andere jongeren te delen.

  5 x Hulp voor je kind na de scheiding Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Je kind betrekken bij de scheiding

  16 februari 2024

  De ervaring leert dat een scheiding heel rigoureus kan zijn voor kinderen. Als ouders wil je daarom tijdens het proces het beste voor hen. Je wilt weten wat het effect is van de scheiding op je kind(eren) en wat ze ervan...

  Lees verder

  20 november: De dag van de rechten van het kind

  19 november 2021

  Op zaterdag 20 november is het de dag van de rechten van het kind. Alle kinderen hebben rechten, deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. De afspraken uit het verdrag zijn onderverdeeld in...

  Lees verder

  Hoe vertel ik mijn kinderen over de scheiding?

  09 april 2020

  Als jij en je (ex-)partner besluiten uit elkaar te gaan, is het ten eerste van belang dat jullie kinderen dit van jullie te horen krijgen. Dit is vaak erg moeilijk. Kinderen hebben in veel gevallen al het vermoeden dat er...

  Lees verder