Scheiden zonder ruzie: hoe pak je dat aan?

03 maart 2020

Echtscheiding zonder ruzie: kan dat? Een scheiding brengt grote veranderingen met zich mee op allerlei levensgebieden. Daarbij horen gevoelens en emoties. Dat deze periode als turbulent wordt ervaren is niet meer dan normaal. En juist in deze periode wordt er van je verwacht dat je met je (ex-)partner in gesprek gaat om tot afspraken te komen. Hoe voorkom je ruzie?

Pagina inhoud

  Hoe scheiden zonder ruzie?

  Hoewel het moeilijk is om te scheiden zonder geen enkel geschil of meningsverschil, is het wel mogelijk respectvol met elkaar om te gaan en ruzie te beperken. Een aantal tips die jullie kunnen helpen tijdens de scheiding:

  Beslissingen nemen

  • Neem de tijd voor alles wat jullie bespreken en beslissen te laten zakken.
  • Zet wat voor jou belangrijk is op een rij zodat je overzicht hebt en gericht kunt praten met je (ex-)partner.
  • Benader de scheiding stap voor stap. Er komen veel aspecten op je af die geregeld moeten worden en deze stress is niet behulpzaam in de samenwerking met je (ex-)partner.

  Focus

  • Focussen op jullie welzijn in plaats van op een bepaalde uitkomst in de afspraken of het halen van gelijk zorgt ervoor dat je alle afspraken meer in perspectief plaatst.
  • Als je kinderen hebt, zet hun belangen dan centraal. Het welzijn van jullie kinderen is bovendien een punt waar jullie een raakvlak hebben.

  Communicatie

  • Wanneer jullie niet op dezelfde golflengte komen of langs elkaar heen praten is het behulpzaam in je eigen woorden samen te vatten wat de ander zegt en te vragen of dit klopt. Op deze manier laat je horen dat je echt luistert en check je of je het goed begrepen hebt.
  • Berichten op Whatsapp, sms of chat kunnen snel anders opgevat worden, dan ze eigenlijk bedoeld waren. Als het om belangrijke zaken gaat, is het verstandig om elkaar face to face te spreken.
  • Bij onenigheid is het belangrijk opbouwende feedback te geven en duidelijk te zijn wat je zou willen, maar daarbij de ander niet onnodig te kwetsen.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Stoom afblazen

  • Zorg ervoor dat je iemand hebt om mee praten zodat deze persoon kan helpen om zaken in perspectief te plaatsen.

  Ergernis

  • Wanneer je ergernissen hebt aan je (ex-)partner kan het behulpzaam zijn je te beseffen dat de ander het ook moeilijk heeft en zijn of haar best doet. Focus je op wat hij of zij positief oppakt en doet.
  • Probeer in plaats van je te richten op dat waarmee jullie tegenover elkaar staan, samen te werken aan oplossingen. Probeer te kijken of jullie gemeenschappelijke behoeften hebben, zoals rust, duidelijkheid, harmonie, afstand, etcetera.

  Lukt het niet? Probeer mediation!

  Wanneer jullie er samen niet uitkomen kun je via Uitelkaar.nl een mediator inschakelen. Een mediator is expert in geschillenbemiddeling en deze adviseert jullie in jouw persoonlijke situatie.

  Gerelateerde artikelen

  Wat te doen als jullie het niet altijd eens zijn tijdens de scheiding?

  14 mei 2024

  Het is natuurlijk lastig als je het niet altijd eens bent. Juist tijdens een scheiding zullen jullie veel moeten overleggen en afspraken moeten maken. Jullie zijn zeker niet de enigen bij wie dat niet altijd soepel verloopt.

  Lees verder