Hoe betrek ik mijn familie en vrienden bij dit proces?

27 april 2020

Je zult merken dat als je je twijfels over je relatie bij de mensen om je heen uit, je veel goede raad, adviezen en oplossingen krijgt. Dat is natuurlijk goed bedoeld, maar misschien vind je dit niet altijd prettig.

Pagina inhoud

  Scheiding vertellen aan ouders, aan vrienden en op werk

  Als het besluit om te scheiden genomen is en je het de kinderen hebt verteld, komt ook het moment dat je het aan je omgeving moet vertellen. Probeer het de gezamenlijke vrienden en familie samen te vertellen, in een gesprek. Het zal hen enorm opluchten om te horen en zien dat jullie nog een goede verstandhouding hebben. Laat aan hen zien dat ze niet tussen jullie hoeven te kiezen.

  Lees meer over de impact van scheiden

  Wat te doen met goede raad van anderen

  Spreek je twijfel over je relatie uit bij de mensen om je heen en zeker één persoon gaat je voorzien van goede raad, adviezen, oplossingen, sterker, zij of hij werpt zich op je als therapeut of bemiddelaar.

  Allereerst: deze hulp heeft een positieve intentie. Tegelijkertijd wordt dit advies ingegeven door de normen, waarden en persoonlijke overtuigingen van die vriend of vriendin. Of zijn of haar eigen belang. Anders gesteld: de ander kan ideeën hebben over wat goed voor jou is, terwijl jij daar een andere mening of nog geen mening over hebt. Daar ontstaat vaak spanning. Want als iemand heeft besloten jou in meer of mindere mate te gaan ‘redden’ in positieve of negatieve zin, is er beperkte of geen ruimte om je relatietwijfels in alle openheid en nuances met hem of haar te bespreken.

  Kijk of Uitelkaar.nl voor jou werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

  Wie betrek je bij de scheiding?

  Bedenk dus welke vrienden of familieleden goed naar je luisteren en je de juiste vragen stellen; van wie je de adviezen wel waardevol vindt. Het is wel belangrijk om mensen te hebben bij wie je terecht kan met je twijfels en die je helpen je gedachten te ordenen. Het liefst iemand die zijn of haar eigen oordelen en belangen kan parkeren en objectief is, iemand bij wie je elk moment van de dag terecht kunt met honderd keer hetzelfde verhaal. 

  Dit artikel bevat stukken van het boek Uit elkaar dan met elkaar van Erwin Wijman en Birgit Vandermeulen.

  Wat is de impact van scheiden op je sociale leven? Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  3 tips om een slechte dag door te komen

  02 september 2020

  Het gebeurt ons helaas allemaal wel eens, met onze verkeerde been uit bed stappen. Zo’n dag waarin je het liefst de hele dag onder je dekens blijft liggen omdat je even niet lekker in je bubbel zit. Scheiden is een lastige...

  Lees verder

  Hoe bereid je je voor op een date?

  12 augustus 2020

  Ben je er aan toe om weer nieuwe mensen te gaan ontmoeten en een eventuele relatie te beginnen? Dan ga je je wagen op de datingmarkt. Hopelijk ontmoet je iemand die leuk genoeg is om mee te gaan praten en als je elkaar wat...

  Lees verder

  20 beste breakup songs

  05 augustus 2020

  Uit elkaar gaan is meestal een pijnlijk proces en vaak kan het verdriet overweldigend zijn. Alsof er een zwart gat is ontstaan waar eerst je hart zat. Daarom kan het zijn dat je even tijd voor jezelf nodig hebt om alle...

  Lees verder