Hoe lang duurt een scheiding in Nederland?

31 maart 2023

De duur van een echtscheidingsprocedure kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel geven we een overzicht van de tijdlijn van een echtscheidingsprocedure in Nederland, de gemiddelde tijd van een scheiding en de factoren die de duur van een scheiding kunnen beïnvloeden. Daarnaast geven we tips voor een soepel verloop van de scheidingsprocedure, zowel bij een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding als bij een eenzijdig verzoek.

Pagina inhoud

  Tijdlijn scheiding: hoe verloopt de procedure in Nederland?

  In Nederland verloopt de scheidingsprocedure via de rechtbank. Een advocaat dient een verzoekschrift tot scheiding in bij de rechtbank. Dit kan een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding zijn of een eenzijdig verzoek.

  Gezamenlijk verzoek tot echtscheiding

  Een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding is mogelijk als beide partners het eens zijn over de scheiding en alle zaken die daarmee samenhangen. Bijvoorbeeld de verdeling van de bezittingen, de alimentatie en de woning. De afspraken worden opgenomen in een echtscheidingsconvenant. Als er minderjarige kinderen zijn, moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld. Dit plan regelt de zorgverdeling en de afspraken rondom de opvoeding van de kinderen.

  Het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan worden samen met het verzoek ingediend bij de rechtbank. De rechter zal het verzoek beoordelen en als alles in orde is, wordt er een beschikking afgegeven.

  De procedure van een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding verloopt doorgaans sneller dan bij een eenzijdig verzoek. De procedure duurt meestal ongeveer 3 tot 4 maanden. Dit is wel afhankelijk van de drukte bij de rechtbank.

  Eenzijdig verzoek tot echtscheiding

  Een eenzijdig verzoek tot echtscheiding wordt ingediend door één van de partners. Dit kan als de andere partner niet wil meewerken aan de scheiding of als er geen overeenstemming is over de zaken die geregeld moeten worden. In dat geval moet de rechter de knoop doorhakken.

  De procedure van een eenzijdig verzoek tot echtscheiding duurt doorgaans langer dan bij een gezamenlijk verzoek. Er moet namelijk meer worden uitgezocht en er zijn meer zittingen nodig. De procedure kan gemiddeld 6 tot 12 maanden duren.

  De gemiddelde tijd van een scheiding

  De gemiddelde tijd van een scheiding is lastig vast te stellen. Zoals hierboven al beschreven, hangt de duur van de scheiding af van verschillende factoren. Toch kunnen we wel spreken van een gemiddelde doorlooptijd van 9 tot 12 maanden bij een eenzijdig verzoek tot echtscheiding, die kan oplopen tot 18 maanden of langer. De procedure bij een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding duur gemiddeld 3 tot 4 maanden.

  De factoren die de duur van een scheiding kunnen beïnvloeden

  De duur van een scheiding wordt beïnvloed door verschillende factoren. Zo speelt de complexiteit van de zaak een belangrijke rol. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van onenigheid over de verdeling van bezittingen of alimentatie. Ook kinderen kunnen de procedure verlengen wanneer er discussie is over bijvoorbeeld de omgangsregeling.


  Een andere factor die van invloed is op de duur van een scheiding is de mate van communicatie en samenwerking tussen de ex-partners. Wanneer er goede afspraken worden gemaakt en beide partijen hier achter staan, kan dit de doorlooptijd verkorten. Omgekeerd geldt natuurlijk ook dat wanneer er veel onenigheid en conflicten zijn, de procedure langer kan duren.

  Daarnaast kan de keuze voor een mediator, advocaat of een online platform als Uitelkaar.nl de doorlooptijd van een scheiding beïnvloeden. Wanneer beide partijen kiezen voor een mediator, kan dit de procedure verkorten. Dit komt doordat een mediator zich richt op het vinden van een oplossing die voor beide partijen acceptabel is, terwijl advocaten vaak meer strijden voor de belangen van hun cliënt. Wanneer er sprake is van veel tegenstrijdige belangen kan een advocaat echter wel weer een uitkomst bieden.

  Het verloop van een scheiding via Uitelkaar.nl

  Uitelkaar.nl is een online platform dat mensen ondersteunt bij het maken van scheidingsafspraken. Het is opgericht door advocaten en mediators met als doel om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het platform biedt overzicht en structuur waardoor het maken van afspraken met je (ex-)partner gemakkelijker wordt.

  Wanneer je gebruik maakt van Uitelkaar.nl werk je samen met je (ex-)partner aan de afspraken. Dit doe je in het platform van Uitelkaar.nl, waarin je stap voor stap wordt begeleid in het proces. Ook is er een persoonlijke casemanager die je helpt en die altijd beschikbaar is voor vragen en ondersteuning.

  Na de voorbereidingsfase waarin je de afspraken maakt, volgt er een advocaatfase waarin een advocaat de afspraken juridisch toetst en kijkt of alles haalbaar is. Vervolgens wordt de scheiding ingediend bij de rechtbank. Hoe snel de voorbereidingsfase verloopt, hangt af van hoe snel jij aan de gang gaat met het verzamelen van informatie en het vastleggen van de afspraken. Dit kan al binnen een week afgerond zijn, maar je kunt er ook langer de tijd voor nemen en er een paar maanden over doen.

  Bij Uitelkaar.nl duurt de advocaatfase gemiddeld tussen de 2 en 5 weken. Afhankelijk van bij welke rechtbank de scheiding wordt ingediend, kun je de beschikking tussen de 2 en 8 weken verwachten. Door het gebruik van Uitelkaar.nl wordt het proces van scheiden niet alleen sneller, maar ook gemakkelijker en minder stressvol.

  Tips voor een soepel verloop van de scheidingsprocedure

  Om de duur van een scheiding te verkorten en het proces soepel te laten verlopen, zijn er een aantal tips die kunnen helpen.

  Ten eerste is het belangrijk om goede afspraken te maken en deze vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Dit kan onenigheid in een later stadium voorkomen. Daarnaast is het verstandig om tijdig hulp in te schakelen. Ondersteuning bij het maken van afspraken en kan bijdragen aan een soepel verloop van de procedure.

  Verder is het aan te raden om open en eerlijk te communiceren met de ex-partner. Probeer emoties zoveel mogelijk buiten de gesprekken te houden en focus op het maken van goede afspraken voor de toekomst. Ook is het belangrijk om realistisch te blijven en niet te hoog in te zetten. Dit kan leiden tot onnodige conflicten en vertraging van de procedure.

  Scheiden stappenplan Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Echtscheiding betekenis

  16 april 2024

  Voordat jullie gaan scheiden moet je precies weten wat scheiden betekent om alvast na te denken over wat de consequenties ervan zijn. In dit artikel vind je naast de letterlijke betekenis van scheiden ook de figuurlijke...

  Lees verder

  Moet scheiden altijd via de rechtbank?

  12 april 2024

  Of jullie naar de rechtbank moeten om de scheiding te regelen, hangt af van hoe jullie getrouwd zijn en of jullie kinderen jonger dan 18 jaar hebben. Zijn jullie getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen of op...

  Lees verder

  Alles wat je moet weten over de echtscheidingsprocedure in Nederland

  02 april 2024

  In Nederland zijn er veel regels en wetten die van toepassing zijn op een echtscheidingsprocedure. Deze kunnen het proces best ingewikkeld maken. In dit artikel behandelen we stap voor stap de belangrijkste elementen van de...

  Lees verder