Ouderschapsplan voorbeeld

19 februari 2024

Een voorbeeld van een ouderschapsplan is een handig middel voor ouders met minderjarige kinderen die op het punt staan uit elkaar te gaan. Er komt nu veel op jullie af en je wilt de zaken goed regelen voor de kinderen. Een goede voorbereiding helpt om een goed plan op te stellen wat ingericht is op de toekomst. Download daarom dit gratis voorbeeld ouderschapsplan!

Pagina inhoud

    Wanneer is een ouderschapsplan verplicht?

    Het ouderschapsplan is niet altijd verplicht. Dit hangt af van je situatie. In sommige gevallen is het niet verplicht, maar is het wel wenselijk om samen afspraken te maken over de kinderen.

    Minderjarige kinderen

    Als je uit elkaar gaat, ben je verplicht om een ouderschapsplan te maken als je een kind jonger dan 18 jaar hebt. Ook als je niet getrouwd bent, maar wel gezamenlijk gezag hebt over je kind, ben je verplicht een ouderschapsplan te maken.

    Meerderjarige kinderen + 18 jaar

    Heb je kinderen van 18 jaar of ouder? Dan ben je niet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Wel heb je een onderhoudsplicht voor de kosten van levensonderhoud en studie tot je kind 21 jaar wordt. Natuurlijk staat het jullie vrij om jullie kind na die leeftijd (financieel) te blijven ondersteunen.

    Download ouderschapsplan voorbeeld

    Moet het ouderschapsplan naar de rechter?

    Of je ouderschapsplan naar de rechter moet, verschilt per situatie.

    Getrouwd of geregistreerd partner

    Als je getrouwd of geregistreerd partner bent en je hebt minderjarige kinderen, moet het ouderschapsplan naar de rechter. Het wordt samen met het verzoek tot scheiding ingediend bij de rechtbank.

    Samenwonen

    Als je samenwoont ben je wel verplicht een ouderschapsplan te maken, maar hoeft het plan niet naar de rechter. Wel is het verstandig om het ouderschapsplan vast te leggen in een notariële akte. Ontstaan er later toch problemen? Bijvoorbeeld met het betalen van kinderalimentatie? Dan zijn er meer mogelijkheden om dit op te lossen.

    Hoorrecht kinderen

    Afhankelijk van hoe oud je kinderen zijn, kunnen je kinderen gehoord worden door de rechter. Kinderen van 12 jaar en ouder hebben hoorrecht, bij jongere kinderen geldt dat ze alleen gehoord worden indien de rechter dat noodzakelijk acht.

    Wat staat er in een ouderschapsplan?

    In het ouderschapsplan staat hoe je de zorg en opvoeding van de kinderen regelt. Je legt daarin de afspraken vast en beschrijft ook hoe je omgaat met veranderingen in de toekomst. Je maakt het plan samen en betrekt, als dat kan, je kinderen.

    Dagelijkse zorg en financiën

    Een plan maken klinkt eenvoudig, maar er komt heel veel bij kijken. Denk aan zaken als wel of geen co-ouderschap, kinderalimentatie, wie de spaarrekeningen van de kinderen beheert en hoe jullie de omgang regelen. Ook het wegbrengen en halen naar sport en andere bijzondere activiteiten horen daarbij.

    Overige zaken

    Naast de dagelijkse zorg voor de kinderen gaat het ook om de medische zorg, afspraken voor bijzondere dagen zoals de verjaardagen van de kinderen, de feestdagen en vakanties. En ook neem je afspraken op over hoe jullie en hoe vaak jullie met elkaar communiceren en informatie over de kinderen uitwisselen. Je moet ook nadenken over hoe jullie samen belangrijke beslissingen nemen en wat belangrijke beslissingen volgens jullie zijn. Willen jullie bijvoorbeeld samen beslissen of jullie kind een tatoeage mag en op welke manier maken jullie die beslissing dan? Hoe jullie samen de belangrijke beslissingen willen regelen, zetten jullie namelijk ook in het ouderschapsplan.

    Hoe beter je samen nadenkt over deze afspraken, hoe groter de kans dat ze straks goed werken.

    Maak een gratis proefaccount en kijk 5 dagen of Uitelkaar.nl bij jou past.

    Voorbeeld inhoud 

    In een ouderschapsplan kun je zoveel afspraken opnemen als je wilt. Wel is het belangrijk om de afspraken over de verdeling van de zorg en opvoeding van de kinderen maakt zo goed mogelijk uit te werken. Hieronder zie je welke onderwerpen allemaal aan bod kunnen komen in jullie plan op maat:

    • Hoe jullie de zorg en omgang regelen
    • Dagen en tijdstippen waar de kinderen zijn
    • Hoe het brengen en halen geregeld wordt
    • Regeling rond feestdagen, verjaardagen en andere bijzondere dagen
    • Verdeling van de vakanties
    • Wat de kosten voor de zorg zijn
    • Berekening van de kinderalimentatie
    • Wijze van elkaar informeren en hoe vaak
    • Wijze van samen beslissingen nemen en waarover
    • Adres waar de kinderen worden ingeschreven
    • Hoe het contact met vrienden en familie wordt geregeld

    Een goede voorbereiding is het halve werk

    Als je optimaal voorbereid bent, kom je beslagen ten ijs, ook in de toekomst. Want hoe beter je nu nadenkt over hoe de toekomst eruit gaat zien, hoe beter jullie de afspraken over de kinderen kunnen maken.

    Met een voorbeeld ouderschapsplan weet je wat jullie te wachten staat: waar jullie over moeten nadenken, overleggen, en beslissingen nemen. Op welke zaken moeten jullie de kinderen voorbereiden en waar betrek je ze bij? Op welk moment ga je weer samen zitten om te kijken of de afspraken nog steeds werken of dat je ze zou moeten veranderen?  Door je goed te informeren krijg je antwoord op je vragen en weet je hoe het proces van het opstellen van een ouderschapsplan in elkaar zit.

    Uit de praktijk

    Babette (45): “We hebben de tijd genomen voor het schrijven van het ouderschapsplan, eerlijk gezegd vond ik dat het belangrijkste onderdeel van dat wat we met elkaar moesten vastleggen. Het was voor mij echt belangrijk om alles tot op de puntkomma vast te leggen, zodat we na de scheiding weinig vraagtekens met elkaar zouden moeten bespreken. Ik had namelijk geen idee hoe onderling overleg na de scheiding zou gaan lopen. De gesprekken rondom de scheiding waren soms pijnlijk confronterend, en ik wilde mezelf daarvoor qua toekomst een beetje behoeden."

    Ouderschapsplan downloaden: gratis voorbeeld

    Je kunt hier gratis onze brochure Voorbeeld ouderschapsplan downloaden. In deze brochure staat hoe je je plan het beste zou kunnen maken en de manieren waarop je dit zou kunnen doen.

    Je kunt dit ouderschapsplan uitprinten zodat je houvast hebt tijdens jullie overleg en de beslissingen die jullie moeten maken. Wij raden aan om het ouderschapsplan altijd onder begeleiding van een expert op te stellen. 

    Ouderschapsplan voorbeeld

    Over Uitelkaar.nl 

    Uitelkaar.nl is onderdeel van Justice42, een sociale onderneming. Onze maatschappelijke missie staat voorop: het scheidingsproces toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken via een gepersonaliseerde, online aanpak. Hiermee stellen we gebruikers in staat geschillen zoveel mogelijk samen op te lossen. Met ondersteuning waar nodig.

    Wij werken samen met verschillende maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties, waaronder Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, Nibud, SI2 Fund en HiiL. Uitelkaar.nl voldoet als enige online scheidingsplatform aan de kwaliteitscriteria van de Raad voor Rechtsbijstand

    Gerelateerde artikelen

    Ouderschapsplan niet nakomen: mag dat?

    04 april 2023

    Als je ex-partner de afspraken in het ouderschapsplan niet nakomt kan dit erg vervelend zijn. Mag dat zo maar? Het kan ook zijn dat de afspraken voor jullie allebei niet meer goed na te leven zijn, omdat de situatie is...

    Lees verder

    Scheiden en verhuizen met kind: mag dat?

    12 juli 2022

    Uit onderzoek van het CBS blijkt dat na scheiding ouders meestal bij elkaar in de buurt blijven wonen. Driekwart van de ouders blijft binnen 10 kilometer van elkaar wonen. Dan rijst de vraag: mag je eigenlijk wel verhuizen...

    Lees verder

    Aansprakelijkheidsverzekering kind na scheiding

    12 juli 2022

    Als gezin heb je vaak verzekeringen voor je kind afgesloten. Denk aan een zorgverzekering, maar ook aan een aansprakelijkheidsverzekering. Hoe regel je dit na de scheiding, als jullie beide apart wonen?

    Lees verder

    Download bestand

    Vul uw e-mailadres in om het bestand te downloaden.