Informatieplicht ouders na scheiding

15 mei 2024

In het geval dat een van jullie het gezag heeft, heeft deze ouder informatieplicht ten opzichte van de ouder zonder gezag. In de meeste gevallen hebben na scheiding jullie beiden als ouders het gezag. Welke informatie ben je verplicht door te geven aan de ander of hoor je te ontvangen?

Pagina inhoud

    Informatieplicht ouders na scheiding: kleine beslissingen

    Beide ouders, met of zonder gezag, kunnen zelf, maar het liefst in samenspraak, kleinere beslissingen nemen. Denk hierbij aan:

    • Cadeautjes voor verjaardagen van vriendjes
    • Nieuwe kleren of spullen
    • Logeerpartijtjes
    • Helpen in het huishouden
    • Verzorging van huisdieren

    In het ouderschapsplan leggen jullie vast hoe jullie elkaar informeren - per mail, telefoon of mondeling - en wanneer.

    Lees meer over het ouderschapsplan

    Informatieplicht ouders na scheiding: grote beslissingen

    Als de ouder met gezag grotere beslissingen moet nemen, is hij of zij niet verplicht de mening van de andere ouder te vragen, maar dit is wel prettig voor de ander. De gezaghebbende ouder maakt uiteindelijk de beslissing, maar moet de andere ouder wel informeren, zeker over hoe het gaat op school en over de gezondheid. Wanneer ouders samen gezag hebben moeten zij elkaar om de mening vragen. Dit wordt recht op consultatie genoemd.

    Voorbeelden van grotere beslissingen zijn:

    • Medische behandelingen
    • Schoolkeuze
    • Vakanties

    In het ouderschapsplan leggen jullie vast hoe jullie elkaar informeren of hoe jullie overleggen - per mail, telefoon of mondeling - en wanneer. Hebben jullie bijvoorbeeld een periodiek overleg telefonisch en tussendoor per mail?

    Via Uitelkaar.nl stel je online je scheidings- en/of ouderschapsplan op.

    Informatie verstrekt door school

    Zowel de gezaghebbende ouder, als degene zonder gezag kan als deze daarom vraagt informatie krijgen van docenten over de kinderen op school. Bijvoorbeeld als je als ouder wilt weten hoe het met het kind op school gaat. Ook mogen beide ouders voor ouderavond worden uitgenodigd. De gezaghebbende ouder heeft recht op alle informatie. Degene zonder gezag heeft recht op beperkte informatie, tenzij het geven van informatie niet goed is voor het kind en alleen als deze informatie ook met de gezaghebbende ouder gedeeld wordt.

    Wanneer krijgt een ouder geen informatie?

    Wanneer het in het belang is voor jullie kind kan de rechter beslissen dat de ouder zonder gezag geen informatie meer krijgt. Soms vraagt de ouder met gezag hierom wanneer de omgang met de andere ouder niet goed is voor de ontwikkeling van de kinderen of de kinderen van 12 jaar of ouder zelf bezwaar hebben.

    Ouderschapsplan voorbeeld Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Scheiden en verhuizen met kind: mag dat?

    25 juni 2024

    Uit onderzoek van het CBS blijkt dat na een scheiding ouders meestal bij elkaar in de buurt blijven wonen. Driekwart van de ouders blijft binnen 10 kilometer van elkaar wonen. Wanneer jullie gaan scheiden of gescheiden zijn...

    Lees verder

    Is een ouderschapsplan verplicht?

    15 mei 2024

    Als je gaat scheiden is de term ouderschapsplan vast voorbij gekomen. Misschien weet je zelfs al wat het is. Maar moet jij ook een ouderschapsplan maken met je (ex-)partner? Als je dat nog niet weet is dit artikel nuttig,...

    Lees verder

    Scheiden met een baby: 9 aandachtspunten

    15 mei 2024

    Scheiden met een baby kan erg spannend zijn en veel onzekerheid geven bij kersverse ouders. Dat is logisch, maar gelukkig kun je een aantal dingen goed regelen. Door het regelen geef je jezelf de kans om met een zekere blik...

    Lees verder