Scheiden en verhuizen met kind: mag dat?

25 juni 2024

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat na een scheiding ouders meestal bij elkaar in de buurt blijven wonen. Driekwart van de ouders blijft binnen 10 kilometer van elkaar wonen. Wanneer jullie gaan scheiden of gescheiden zijn en kinderen hebben vraag je je misschien af: kan ik verhuizen? Het antwoord op die vraag hangt van een paar zaken af.

Pagina inhoud

    Scheiden en verhuizen met kind: wat gebeurt er in de praktijk?

    Wanneer kinderen nog op de basisschool zitten, blijven ouders vaak dicht bij elkaar wonen. Voordat één van jullie verhuist is het belangrijk rekening te houden met het belang van het kind: wat is de impact van verhuizen? De langere reistijd naar de andere ouder, maar ook de verandering van school, vrienden en woning. Als dit kort na de scheiding gebeurt, zijn dat veel veranderingen in een korte periode.

    Uit de praktijk blijkt dat de meeste ouders een paar jaar na de scheiding verder van elkaar af gaan wonen. Na 3 jaar wonen de meeste ouders samen met een nieuwe partner wat de afstand vergroot: 40% van de ouders woont dan 10 kilometer of meer uit elkaar. Ook het dichter bij (groot-)ouders wonen of een nieuwe baan zijn redenen voor verhuizing.

    Als je minderjarige kinderen hebt, ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

    Toestemming scheiden en verhuizen met kind

    Wonen de kinderen bij jou? Dan moet je de andere ouder op de hoogte stellen als je van plan bent te verhuizen. De andere ouder moet toestemming geven voordat je kan verhuizen. Zelfs wanneer dit naar een stad of dorp in de buurt is. De verhuizing kan namelijk grote verandering met zich meebrengen voor de achterblijvende ouder.

    Samen bespreken jullie de impact van de verhuizing op jullie kind. Houd er ook rekening mee dat de omgangsregeling kan wijzigen bij een verhuizing of waar het kind wordt ingeschreven. Het kan nodig zijn om de afspraken in het ouderschapsplan te herzien.  

    Lees meer over het ouderschapsplan

    Je ex-partner is het niet eens met de verhuizing

    Wanneer je ex-partner het niet eens is met de verhuizing kunnen jullie proberen met hulp van een mediator nieuwe afspraken te maken. Lukt dit niet? Dan kun je de rechter vragen om een beslissing te nemen. De rechter neemt altijd het belang van het kind als uitgangspunt.

    De rechter kijkt onder andere ook naar de volgende punten:

    • De noodzaak om te verhuizen: denk hierbij aan werkomstandigheden.
    • De mate waarin de verhuizing is voorbereid en doordacht: hoe zou de verdeling van zorgtaken er bijvoorbeeld uitzien?
    • Mate waarin jullie als ouders in staat zijn tot overleggen.
    • De mogelijkheden om de omgangsregeling in de nieuwe situatie voort te zetten.
    • De verdeling van de zorgtaken voor de kinderen en de continuïteit hiervan.
    • De leeftijden van de kinderen, maar ook hun mening. Vanaf een leeftijd van 12 jaar kunnen kinderen gehoord worden door de rechter.
    • De eventuele extra kosten van verhuizen en het naleven van de omgangsregeling: is er financiële compensatie mogelijk?

    Wanneer er verhuisd is zonder toestemming kan de rechter beslissen dat deze ouder terug moet verhuizen of de kinderen bij de andere ouder gaan wonen. Bij verhuizing naar het buitenland kan er zelfs gesproken worden van kinderontvoering. Overleg daarom altijd eerst met je ex-partner als je van plan bent om te verhuizen. 

    Ouderschapsplan voorbeeld Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Informatieplicht ouders na scheiding

    15 mei 2024

    In het geval dat een van jullie het gezag heeft, heeft deze ouder informatieplicht ten opzichte van de ouder zonder gezag. In de meeste gevallen hebben na scheiding jullie beiden als ouders het gezag. Welke informatie ben...

    Lees verder

    Is een ouderschapsplan verplicht?

    15 mei 2024

    Als je gaat scheiden is de term ouderschapsplan vast voorbij gekomen. Misschien weet je zelfs al wat het is. Maar moet jij ook een ouderschapsplan maken met je (ex-)partner? Als je dat nog niet weet is dit artikel nuttig,...

    Lees verder

    Scheiden met een baby: 9 aandachtspunten

    15 mei 2024

    Scheiden met een baby kan erg spannend zijn en veel onzekerheid geven bij kersverse ouders. Dat is logisch, maar gelukkig kun je een aantal dingen goed regelen. Door het regelen geef je jezelf de kans om met een zekere blik...

    Lees verder