Scheiden en verhuizen met kind: mag dat?

12 juli 2022

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat na scheiding ouders meestal bij elkaar in de buurt blijven wonen. Driekwart van de ouders blijft binnen 10 kilometer van elkaar wonen. Dan rijst de vraag: mag je eigenlijk wel verhuizen en verder weg gaan wonen? Wanneer jullie gaan scheiden of gescheiden zijn en kinderen hebben vraag je je misschien af: kan ik verhuizen? Het antwoord op die vraag hangt van een paar zaken af.

Pagina inhoud

  Scheiden en verhuizen met kind: wat gebeurt er in de praktijk?

  Wanneer er sprake is van kinderen op basisschoolleeftijd blijven ouders vaak dicht bij elkaar wonen. Of het kind na scheiding bij vader is of het kind na scheiding bij moeder is: voordat een van jullie verhuist is het dan ook van belang rekening te houden met het belang van het kind: wat is de impact van verhuizen? De langere reistijd naar de andere ouder, maar ook de verandering van school, vrienden, woning. Als dit kort na de scheiding gebeurt, zijn dat veel veranderingen in een korte periode.

  Uit de praktijk komt naar voren dat de meeste ouders meestal een paar jaar na de scheiding verder van elkaar af gaan wonen. Meestal wonen na 3 jaar de meeste ouders samen met een nieuwe partner wat de afstand vergroot: 40% van de ouders woont dan 10 kilometer of meer uit elkaar. Ook het dichter bij (groot-)ouders wonen of een nieuwe baan zijn redenen voor verhuizing.

  Toestemming scheiden en verhuizen met kind

  Wanneer jullie kind of kinderen bij een van jullie in huis woont en jullie samen gezag hebben moet je de andere ouder op de hoogte stellen als je van plan bent te verhuizen. Uiteindelijk moet de andere ouder toestemming geven om te mogen verhuizen. Zelfs wanneer dit naar een stad of dorp in de buurt is. Dit kan namelijk grote verandering met zich meebrengen voor de achterblijvende ouder.

  Samen bespreken jullie de impact van de verhuizing op jullie kind. Waar woont jullie kind na de scheiding? Zo moet mogelijk de omgangsregeling bij verhuizing wijzigen en heeft het invloed op waar jullie het kind inschrijven na scheiding en verhuizing. Op basis van de nieuwe situatie moeten jullie afspraken uit het ouderschapsplan herzien.

  Lees meer over het ouderschapsplan

  Je ex-partner is het niet eens met de verhuizing

  Wanneer je ex-partner het niet eens is met de verhuizing kunnen jullie proberen met hulp van een mediator nieuwe afspraken te maken. Lukt dit niet dan kun je de rechter benaderen voor uitsluitsel. De rechter neemt altijd het belang van het kind als uitgangspunt.

  De rechter kijkt onder andere ook naar de volgende punten:

  • De noodzaak om te verhuizen: denk hierbij aan werkomstandigheden.
  • De mate waarin de verhuizing is voorbereid en doordacht: hoe zou de verdeling van zorgtaken er bijvoorbeeld uitzien?
  • Mate waarin jullie als ouders in staat zijn tot overleggen.
  • De mogelijkheden om de omgangsregeling in de nieuwe situatie voort te zetten.
  • De verdeling van de zorgtaken voor de kinderen en de continuïteit hiervan.
  • De leeftijden van de kinderen, maar ook hun mening.Vanaf een leeftijd van 12 jaar kunnen kinderen gehoord worden door de rechter.
  • De eventuele extra kosten van verhuizen en het naleven van de omgangsregeling: is er financiële compensatie mogelijk?

  Wanneer er verhuisd is zonder toestemming kan de rechter beslissen dat deze ouder terug moet verhuizen of de kinderen bij de andere ouder gaan wonen. Bij verhuizing naar het buitenland kan er zelfs gesproken worden van kinderontvoering. Dit is dus niet om licht over te denken.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Ouderschapsplan voorbeeld Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Ouderschapsplan voorbeeld

  19 februari 2024

  Een voorbeeld van een ouderschapsplan is een handig middel voor ouders met minderjarige kinderen die op het punt staan uit elkaar te gaan. Er komt nu veel op jullie af en je wilt de zaken goed regelen voor de kinderen. Een...

  Lees verder

  Ouderschapsplan niet nakomen: mag dat?

  04 april 2023

  Als je ex-partner de afspraken in het ouderschapsplan niet nakomt kan dit erg vervelend zijn. Mag dat zo maar? Het kan ook zijn dat de afspraken voor jullie allebei niet meer goed na te leven zijn, omdat de situatie is...

  Lees verder

  Aansprakelijkheidsverzekering kind na scheiding

  12 juli 2022

  Als gezin heb je vaak verzekeringen voor je kind afgesloten. Denk aan een zorgverzekering, maar ook aan een aansprakelijkheidsverzekering. Hoe regel je dit na de scheiding, als jullie beide apart wonen?

  Lees verder