Wat is het hoorrecht van een kind?

02 april 2020

Als je een kind tussen de twaalf en achttien jaar hebt en je hebt het ouderschapsplan samen met je (ex-)partner ingediend bij de rechter, dan zal je kind gevraagd worden om zijn of haar stem te laten horen aan de rechter. Als je benieuwd bent wat dit voor je kind betekent, lees dan snel verder.

Pagina inhoud

    Je kind mee laten denken over afspraken in ouderschapsplan

    Ervaring leert: kinderen kunnen vanaf een bepaalde leeftijd goed meedenken over de afspraken over hoe jullie voor je kind(eren) gaan zorgen. Als je kind in staat is om op het eigen gedrag te reflecteren, iets van meerdere kanten en gezichtspunten te bekijken en verantwoordelijkheid voelt voor het eigen handelen, kan je kind ook meedenken over de inhoud van het ouderschapsplan.

    De betekenis van hoorrecht

    Het hoorrecht van je kind bij de familierechtbank houdt in dat de kinderen aan de rechter vertellen wat hun wensen zijn en bij wie ze willen wonen. Dat kan in een gesprek, maar kinderen mogen ook een brief schrijven naar de rechter. De rechter houdt rekening met de wensen van de kinderen, maar zij hebben geen bepalende stem.

    Kijk en luister eens naar deze video over het kinderverhoor van Rechtwijzer, speciaal gemaakt voor kinderen tussen twaalf en achttien jaar.

    Moeilijk om erover te praten

    Kinderen jonger dan twaalf jaar worden alleen gehoord als de rechter dat echt nodig vindt. De ervaring leert dat kinderen het lastig vinden om hierover te praten, de scheiding is immers een stressvolle tijd. Zij zijn dan ook niet verplicht gehoor te geven aan de oproep van de rechtbank om over jullie scheiding te praten.

    Geneviéve (49): 'Mijn dochter Eline, ze was toen 14, kreeg een brief van de rechtbank met een uitnodiging voor een gesprek over de scheiding. Ze had daar geen zin in en ook geen behoefte aan. Het is ook niet verplicht om erheen te gaan. Een brief schrijven kon ook. Maar ook dat hoefde van Eline niet zo nodig. Ik heb er nog wel even op aangedrongen maar begreep ook dat het best intimiderend is voor zo'n kind. En blijkbaar zat haar niet zo veel dwars dat ze haar hart wilde luchten bij een officiële instantie'.

    Bron: Uit elkaar dan met elkaar van Erwin Wijman en Birgit Vandermeulen.

    Gratis rechtshulp voor kinderen

    Heeft je kind hulp nodig bij het verwoorden van zijn of haar mening of het opstellen van een brief voor de rechter? Hij of zij kan zich rechtstreeks tot de Kinder- en Jongerenrechtswinkel wenden voor gratis rechtshulp. Bij de Kinderen- en Jongerenrechtswinkel worden op hun niveau vragen beantwoord over de procedure of andere juridische vragen over het uit elkaar gaan. Medewerkers van deze instantie kunnen je kind helpen met het opstellen van de brief die naar de rechter gestuurd moet worden. Ook kun je terecht voor uitleg over het eventuele gesprek van de rechter met je kind in de rechtszaal.

    Dit artikel bevat stukken van het boek Uit elkaar dan met elkaar van Erwin Wijman en Birgit Vandermeulen.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Gerelateerde artikelen

    Vergoedingsrecht en beleggingsleer: de verdeling van een woning bij een echtscheiding

    27 juni 2023

    Bij een echtscheiding moeten jullie afspraken maken over de verdeling van jullie goederen, vermogen en eventuele schulden. Als er een gezamenlijk huis is, moeten jullie deze ook verdelen. De verdeling van het huis kan een...

    Lees verder

    Echtscheiding moet ook in de toekomst via de rechter

    02 november 2017

    Personen die willen scheiden, moeten dat ook in de toekomst aan de rechter voorleggen. Het nieuwe kabinet wil niet dat een ambtenaar van de burgerlijke stand een scheiding mag gaan afhandelen, zoals het vorige kabinet had...

    Lees verder