Waar beginnen met scheiden?

08 januari 2024

De knoop is doorgehakt. Jullie hebben besloten om te gaan scheiden. En nu begint de rollercoaster. Je hebt waarschijnlijk veel vragen over waar je op moet letten en en wat je moet regelen. Geen zorgen, wij hebben voor jou de belangrijkste punten op een rijtje gezet die jou op weg zullen helpen.

Pagina inhoud

  Neem de tijd

  Veel mensen die besloten hebben om te gaan scheiden willen de scheiding zo snel mogelijk achter de rug hebben. Hierdoor hebben ze de neiging het scheidingsproces te overhaasten. Maar dit is niet verstandig. Scheiden is een gecompliceerd proces en heeft de nodige tijd en aandacht nodig. 


  Je zit in deze periode waarschijnlijk hoog in je emoties, waardoor je beslissingen maakt of dingen zegt waar je later spijt van krijgt. Zorg er daarom voor dat je je goed inleest, zodat je goed voorbereid bent. Neem de tijd voor het maken van de scheidingsafspraken, probeer zo goed mogelijk te communiceren met je (ex-)partner en zoek steun bij dierbaren die deze lastige periode voor jou verlichten. 


  De aankondiging

  Een lastig onderdeel waar je tegenaan loopt, is dat je mensen in je omgeving misschien wel wilt vertellen dat jullie gaan scheiden. Dit kan een lastige opgave zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je ouders, je broer of zus, beste vriend- en vriendinnen en je kind(eren). Veel ouders vinden het erg moeilijk om aan hun kind(eren) te vertellen dat ze van plan zijn te gaan scheiden. Lees dit artikel om erachter te komen hoe je dit het beste kunt aanpakken. 


  Daarnaast is het goed om erbij stil te staan aan wie je dit nieuws wilt vertellen. Sommige mensen zullen je namelijk advies gegeven, dat hoogstwaarschijnlijk goed bedoeld is, maar waar jij weinig aan hebt. Het zorgt er zelfs voor deze periode voor jou lastiger wordt. Denk er daarom goed over na wie jij wil betrekken tijdens deze moeilijke periode. 


  Doe onderzoek

  Neem vooral de tijd om onderzoek te doen. Zorg ervoor dat je belangrijke zaken duidelijk hebt voor jezelf, zoals welke manier van scheiden het beste bij je past (via een advocaat, mediator of online) of je nog extra deskundige hulp nodig hebt en hoe jij van plan bent in deze tijd met je (ex-)partner te communiceren.


  Wat de manieren waarop je je scheiding kunt regelen betreft: er zijn 3 verschillende manieren. Zo kun je scheiden met de deskundige begeleiding van een mediator of een advocaat of kun je online scheiden. Wil jij weten welke scheidingsmethode het beste aansluit op jouw situatie? Doe dan deze test. 


  Als je wilt scheiden, moet je een scheidingsplan (ook wel echtscheidingsconvenant) opstellen. Wanneer je kinderen onder de 18 jaar hebt, ben je verplicht om ook een ouderschapsplan op te stellen. Deze twee kunnen ook afzonderlijk van elkaar worden opgesteld, als je bijvoorbeeld getrouwd bent zonder kinderen of niet getrouwd bent maar wel kinderen hebt. 


  Stappenplan 

  Een stappenplan is een goed middel om duidelijk te krijgen wat je precies moet regelen tijdens je scheiding en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Wij hebben aan brochure stappenplan gemaakt die je gratis kunt downloaden. Download de brochure hier. 


  Je scheiding regelen via Uitelkaar.nl

  Uitelkaar.nl biedt een online platform waarop je je scheiding online kunt regelen. Of je nu getrouwd bent met kinderen onder de 18 jaar, niet getrouwd bent met minderjarige kinderen hebt of getrouwd bent zonder kinderen. 


  Via Uitelkaar.nl stel je samen, afzonderlijk van elkaar je afspraken op en krijg je onbeperkt deskundig advies waar nodig. Daarnaast werkt Uitelkaar.nl met een vaste lage prijs en is het mogelijk om extra diensten, zoals een kinderalimentatieberekening toe te voegen. 


  Als je in aanmerking komt voor subsidie, is het al mogelijk om je echtscheidingsconvenant op te stellen voor €39 per persoon. Leer hier meer over onze diensten en kijk of je in aanmerking komt voor subsidie. 

   

  Scheiding aanvragen: alles wat je moet weten Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  10 tips aanvragen echtscheiding

  08 maart 2024

  Als je hebt besloten om te gaan scheiden, komen er veel zaken op je af die je moet gaan regelen. Alleen heb je vaak op dat moment nog geen idee wat je allemaal moet doen en hoe je dit het beste kunt regelen. Deze 10 tips...

  Lees verder

  Welke manieren zijn er om je scheiding te regelen?

  05 maart 2024

  Als je besloten hebt om te gaan scheiden en je kinderen, naasten en vrienden op de hoogte hebt gesteld, is het tijd om je te oriënteren op de manier waarop je je echtscheiding wilt gaan regelen. Scheiden kan tegenwoordig op...

  Lees verder

  Scheiden na huwelijk: de impact van lang samen zijn

  13 februari 2024

  Vroeger was scheiden uit den boze. In 1950 waren er in Nederland 6.462 echtscheidingen. Tegenwoordig zijn er bijna 5 keer zoveel echtscheidingen. Echtscheidingen worden, in tegenstelling tot vroeger, door bijna de hele...

  Lees verder