Hoe vertel ik mijn kinderen over de scheiding?

09 april 2020

Als jij en je (ex-)partner besluiten uit elkaar te gaan, is het ten eerste van belang dat jullie kinderen dit van jullie te horen krijgen. Dit is vaak erg moeilijk. Kinderen hebben in veel gevallen al het vermoeden dat er iets is. Vertel hen wat er aan de hand is en wat hen te wachten staat voor zover je dat zelf weet. Hoe je dit doet is van invloed op hoe de kinderen met de scheiding om zullen gaan.

Pagina inhoud

  Wanneer je kind vertellen over de scheiding

  Vertel de kinderen dat jullie gaan scheiden voordat jij of je partner uit huis vertrekt. Kinderen hebben even tijd nodig om zich daarop voor te bereiden en betrokken te worden in de dingen die komen. Neem in ieder geval minstens twee weken of een maand de tijd tussen het vertellen en uit huis weggaan.

  Bereid je voor op boze reacties en onbegrip. Zeker de ouder die vertrekt kan op negatieve reacties rekenen. En maak de kinderen nooit partij in het conflict. Zeg ook later nooit iets negatiefs tegen de kinderen over de andere ouder. Maak duidelijk dat de ouder die uit huis vertrekt altijd vader of moeder zal blijven, ook al woont hij of zij dan niet meer thuis.

  Lees meer over hulp voor je kind

  Hoe kinderen vertellen over de scheiding

  Neem de tijd om de kinderen in alle rust over de situatie te vertellen. Doe het samen, op een plek die vertrouwd is voor je kinderen. Kinderen weten vaak al meer dan je denkt: ze hebben vaak zelfs al vermoedens. Afhankelijk van hun leeftijd uiteraard. Vertel dat jullie uit elkaar gaan en welke gevolgen dat heeft voor hen op korte termijn. Doe dat in begrijpelijke taal en benadruk dat je kind er op geen enkele manier schuldig aan is. Kinderen zoeken de oorzaak van zoiets onbevattelijks als een scheiding namelijk al snel bij zichzelf.

  Wist je dat je bij het maken van een ouderschapsplan een gratis kinderalimentatie berekening krijgt?

  Blijf met je kinderen praten

  Kinderen zijn net mensen, dus ze vergeten ook een hoop van wat hen is verteld. Aarzel niet om na een paar dagen of een week nog eens in gesprek te gaan met je kinderen. Ook tussendoor kun je het er met ze over hebben. Ook als zij niet zelf expliciet bij je aankloppen.

  Houd ook zoveel mogelijk vast aan de vaste gewoontes en rituelen in huis. Blijf voorlezen voor het slapengaan, blijf als je dat gewend bent, 's ochtends na het wakker worden in bed liedjes zingen.

  5 x Hulp voor je kind na de scheiding Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Hoe handel ik in het beste belang voor mijn kinderen?

  01 maart 2024

  Wanneer je gaat scheiden en kinderen hebt weet je dat er een moeilijk moment aanbreekt om het hen te vertellen, maar ook het maken van de juiste keuzes en afspraken voor de kinderen tijdens de scheiding. In dit artikel vind...

  Lees verder

  Je kind betrekken bij de scheiding

  16 februari 2024

  De ervaring leert dat een scheiding heel rigoureus kan zijn voor kinderen. Als ouders wil je daarom tijdens het proces het beste voor hen. Je wilt weten wat het effect is van de scheiding op je kind(eren) en wat ze ervan...

  Lees verder

  20 november: De dag van de rechten van het kind

  19 november 2021

  Op zaterdag 20 november is het de dag van de rechten van het kind. Alle kinderen hebben rechten, deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. De afspraken uit het verdrag zijn onderverdeeld in...

  Lees verder