Scheiding aanvragen: alles wat je moet weten

06 september 2021

Als je op het punt staat om te gaan scheiden besef je pas dat je er weinig vanaf weet. Logisch, want het is nu pas aan de orde. Het is daarom wel slim om je nu goed te gaan voorbereiden op alles wat je te wachten staat. Lees hierover alles wat je moet weten als je een scheiding aan wilt vragen.

Pagina inhoud

  Hoe start je een scheidingsprocedure?

  Een scheiding zet je wereld op zijn kop. Of je de scheiding nou zelf aanvraagt of je partner, dat maakt weinig verschil. Waarschijnlijk zit je hoofd boordevol vragen als: hoe vraag ik een scheiding aan, welke stappen moet ik doorlopen bij een scheiding, welke scheidingsmethodes zijn er, hoe vertel ik het de kinderen, wat moet ik allemaal regelen?

  Hoe vraag je een echtscheiding aan?

  Als je een scheiding wilt aanvragen, is het belangrijk om je eerst te gaan verdiepen in de verschillende scheidingsmethodes. Veel mensen denken nog onterecht dat ze voor een scheiding altijd naar een advocaat moeten gaan. Dit klopt niet: tegenwoordig kun je op drie verschillende manieren je scheiding aanvragen:

      - via een advocaat
      - via een mediator
      - zelf online regelen

  Wat deze laatste optie betreft: veel mensen weten niet dat je, je scheidingsdocument zelf kan maken. Wel is het zaak dat een advocaat of mediator de documenten aan het einde van de rit juridisch checkt om ze vervolgens bij de rechtbank in te dienen. 

  Als je online gaat scheiden, is het verstandig om te kijken of de advocaat inbegrepen is bij je traject. Bij het online scheidingsplatform Uitelkaar.nl is dit wel het geval. 

  Welke documenten heb ik nodig als ik een scheiding wil aanvragen?

  • Als je getrouwd bent en geen minderjarige kinderen hebt, volstaat het om een document met afspraken over de toekomst in te dienen bij de rechtbank. Het handigste is om een goed echtscheidingsconvenant te (laten) maken. 

  • Ben je getrouwd en heb je minderjarige kinderen? Dan dien je ook nog een ouderschapsplan in te dienen.

  • Zijn jullie niet getrouwd, maar hebben jullie wel minderjarige kinderen, dan volstaat een ouderschapsplan.  

  Je scheiding kun je op verschillende manieren regelen: via een advocaat, mediator én online, bijvoorbeeld via Uitelkaar.nl. Deze laatste optie is bij veel mensen nog niet heel erg bekend, maar is de perfecte manier om je scheiding tijdens de lockdown te regelen. Wel is het zo dat online scheiden vooral geschikt is voor stellen die goed met elkaar communiceren en samen de scheiding zo goed mogelijk willen afwikkelen. 

  Welke stappen moet je nemen als je een scheiding wilt aanvragen?

  Globaal gezien zijn er drie fases:

     - Fase I - stappen voor de scheiding
     - Fase II - stappen tijdens de scheiding
     - Fase III - stappen na de scheiding

  Fase I - stappen voor de scheiding

  In de eerste fase is het vooral belangrijk om goed te communiceren met je partner. Ook is het verstandig om - als het duidelijk is dat de scheiding wordt ingezet - je de kinderen informeert. In deze fase zou je ook een aantal mensen in je omgeving op de hoogte kunnen stellen. Denk er goed over na wie je allemaal bij de scheiding wilt betrekken. 

  In deze fase is het belangrijk om je goed te oriënteren op alles wat er bij een scheiding geregeld moet worden. Zoals de scheidingsmethode. Het is handig om een stappenplan te downloaden zodat je houvast hebt in deze beginperiode. 

  Fase II - stappen tijdens de scheiding

  Als je hebt gekozen voor de methode van scheiden die bij jullie past, is het tijd om de zaken te gaan regelen. De belangrijkste zaken die je moet regelen zijn:

     - huwelijkse voorwaarden checken
     - afspraken maken over het huis
     - de inboedel verdelen
     - geldzaken verdelen
     - pensioenen vaststellen en verdelen
     - afspraken maken over partneralimentatie
     - de zorgverdeling kinderen bepalen
     - kinderalimentatie berekenen
     - overige afspraken kinderen maken

  Kom je er niet helemaal uit met je (ex-)partner, schakel dan extra hulp in van een mediator of andere experts. Laat je afspraken ook altijd controleren door een specialist, dit kan een advocaat of mediator zijn. Check bij online scheiden of de kosten van de advocaat inbegrepen zijn. 

  Is alles in orde? Dan kun je je echtscheidingsconvenant bij de rechter indienen.

  Fase III - stappen na de scheiding

     - 
  akte van berusting tekenen
     - financiën regelen, zoals wijzigingen doorgeven aan de Belastingdienst, huurtoeslag
       aanvragen, etc.
     - inschrijving bij de Burgerlijke Stand

  Let op: zonder deze laatste stap is je scheiding niet officieel!

  Download ook ons Stappenplan scheiden. Hierin staat hoe je stap voor stap je scheiding kunt regelen. 

   

   

  Gerelateerde artikelen

  Hoe vraag ik online een echtscheiding aan?

  01 december 2021

  Tegenwoordig kun je op verschillende manieren je scheiding aanvragen. De meest bekende methode is via een advocaat. Echter zijn er nu ook manieren die minder lang duren en goedkoper zijn. Zo kun je ook begeleiding krijgen...

  Lees verder

  Waar beginnen met scheiden?

  29 oktober 2021

  De knoop is doorgehakt. Jullie hebben besloten om te gaan scheiden. En nu begint de rollercoaster. Je hebt waarschijnlijk veel vragen over waar je op moet letten en en wat je moet regelen. Geen zorgen, wij hebben voor jou...

  Lees verder

  Hoe vraag ik een echtscheiding aan?

  27 september 2021

  Een echtscheiding kan op verschillende manieren aangevraagd worden. Vaak heb je als je besloten hebt om te gaan scheiden geen idee hoe je dit proces moet starten. Hier denk je meestal pas over na als het eenmaal zover is....

  Lees verder