Scheiding aanvragen: alles wat je moet weten

16 januari 2024

Als je op het punt staat om te gaan scheiden besef je pas dat je er weinig vanaf weet. Logisch, want het is nu pas aan de orde. Het is daarom wel slim om je nu goed te gaan voorbereiden op alles wat je te wachten staat. Lees hierover alles wat je moet weten als je een scheiding aan wilt vragen.

Pagina inhoud

  Hoe vraag je een echtscheiding aan? 

  Een scheiding zet je wereld op zijn kop. Of je de scheiding nou zelf hebt geïnitieerd of je partner, dat maakt weinig verschil. Waarschijnlijk zit je hoofd boordevol vragen als: hoe vraag ik een scheiding aan, welke stappen moet ik doorlopen bij een scheiding, welke scheidingsmethodes zijn er, hoe vertel ik het de kinderen en wat moet ik allemaal regelen?


  Laat je goed voorlichten

  Belangrijk is om je goed te informeren en voor te laten lichten. In deze blog vertellen we je stap voor stap waar je aan moet denken voordat je je scheiding gaat aanvragen. 

  Hoe start je een echtscheidingsprocedure?

  Als je een scheiding wilt aanvragen, is het belangrijk om je eerst te gaan verdiepen in de verschillende scheidingsmethodes. Veel mensen denken nog onterecht dat ze voor een scheiding altijd naar een advocaat moeten gaan. Dit klopt niet: tegenwoordig kun je op drie verschillende manieren je scheiding aanvragen:

      - via een advocaat
      - via een mediator
      - zelf online regelen


  Tip voor online scheiding aanvragen

  Wat deze laatste optie betreft: veel mensen weten niet dat je, je scheidingsdocument zelf kan maken. Wel is het zaak dat een advocaat of mediator de documenten aan het einde van de rit juridisch checkt om ze vervolgens bij de rechtbank in te dienen. Als je online gaat scheiden, is het dus verstandig om te kijken of de advocaat inbegrepen is bij je traject. Bij het online scheidingsplatform Uitelkaar.nl is dit wel het geval.

  Meer over de verschillende scheidingsmethoden

  Als je gaat scheiden hoef je dus niet meteen een advocaat in te schakelen. Wil je meer lezen over de verschillende scheidingsmethoden die er zijn? Lees dan ook onze blog Scheiden via een mediator, advocaat of online: wat is het verschil. 

  Welke documenten heb ik nodig als ik een scheiding wil aanvragen?

  • Als je getrouwd bent en geen minderjarige kinderen hebt, volstaat het om een document met afspraken over de toekomst in te dienen bij de rechtbank. Het handigste is om een goed echtscheidingsconvenant te (laten) maken. 

  • Ben je getrouwd en heb je minderjarige kinderen? Dan dien je ook nog een ouderschapsplan in te dienen.

  • Zijn jullie niet getrouwd, maar hebben jullie wel minderjarige kinderen, dan volstaat een ouderschapsplan.  

  Via welke wegen kan ik een scheiding aanvragen?

  Je scheiding kun je op verschillende manieren regelen: via een advocaat, mediator én online, bijvoorbeeld via Uitelkaar.nl. Deze laatste optie is bij veel mensen nog niet heel erg bekend, maar is de perfecte manier om je scheiding in eigen tempo en vanuit huis te regelen. Wel is het zo dat online scheiden vooral geschikt is voor stellen die goed met elkaar communiceren en samen de scheiding zo goed mogelijk willen afwikkelen. 

  Welke stappen moet je nemen als je een scheiding wilt aanvragen?

  Globaal gezien zijn er drie fases:

     - Fase I - stappen voor de scheiding
     - Fase II - stappen tijdens de scheiding
     - Fase III - stappen na de scheiding

  Fase I - stappen voor de scheiding

  In de eerste fase is het vooral belangrijk om goed te communiceren met je partner. Ook is het verstandig om - als het duidelijk is dat de scheiding wordt ingezet - je de kinderen informeert. In deze fase zou je ook een aantal mensen in je omgeving op de hoogte kunnen stellen. Denk er goed over na wie je allemaal bij de scheiding wilt betrekken.
   


  Oriëntatie scheiding

  In deze fase is het belangrijk om je goed te oriënteren op alles wat er bij een scheiding geregeld moet worden. Zoals de scheidingsmethode. Het is handig om een stappenplan te downloaden zodat je houvast hebt in deze beginperiode. 

  Fase II - stappen tijdens de scheiding

  Als je hebt gekozen voor de methode van scheiden die bij jullie past, is het tijd om de zaken te gaan regelen. De belangrijkste zaken die je moet regelen zijn:

     - huwelijkse voorwaarden checken
     - afspraken maken over het huis
     - de inboedel verdelen
     - geldzaken verdelen
     - pensioenen vaststellen en verdelen
     - afspraken maken over partneralimentatie
     - de zorgverdeling kinderen bepalen
     - kinderalimentatie berekenen
     - overige afspraken kinderen maken

  Hulp inschakelen

  Kom je er niet helemaal uit met je (ex-)partner, schakel dan extra hulp in van een mediator of andere experts. Laat je afspraken ook altijd controleren door een specialist, dit kan een advocaat of mediator zijn. Check bij online scheiden of de kosten van de advocaat inbegrepen zijn. 


  Indiening scheidingsdocumenten

  Is alles in orde? Dan kun je je echtscheidingsconvenant bij de rechter indienen. Meestal doet de advocaat dit voor je. Als je online gaat scheiden via Uitelkaar.nl, dient de aangesloten advocaat na een review je scheidingsdossier in bij de rechter. 

  Fase III - stappen na de scheiding

  • akte van berusting tekenen

  • financiën regelen, zoals wijzigingen doorgeven aan de Belastingdienst, huurtoeslag aanvragen, etc. 

  • inschrijving bij de Burgerlijke Stand

  Let op: zonder deze laatste stap is je scheiding niet officieel!

  Meer informatie over welke stappen je moet je nemen om een scheiding aan te vragen? 

  Wil je meer informatie over alle stappen die je moet nemen om je scheiding aan te vragen. Of wil je alles op je gemak nog even doorlezen? Download dan ook ons Stappenplan scheiden. Hierin staat hoe je stap voor stap je scheiding kunt regelen. 

  Gerelateerde artikelen

  Welke manieren zijn er om je scheiding te regelen?

  07 juni 2024

  Als je besloten hebt om te gaan scheiden en je kinderen, naasten en vrienden op de hoogte hebt gesteld, is het tijd om je te oriënteren op de manier waarop je je echtscheiding wilt gaan regelen. Scheiden kan tegenwoordig op...

  Lees verder

  10 tips aanvragen echtscheiding

  08 maart 2024

  Als je hebt besloten om te gaan scheiden, komen er veel zaken op je af die je moet gaan regelen. Alleen heb je vaak op dat moment nog geen idee wat je allemaal moet doen en hoe je dit het beste kunt regelen. Deze 10 tips...

  Lees verder

  Scheiden na huwelijk: de impact van lang samen zijn

  13 februari 2024

  Vroeger was scheiden uit den boze. In 1950 waren er in Nederland 6.462 echtscheidingen. Tegenwoordig zijn er bijna 5 keer zoveel echtscheidingen. Echtscheidingen worden, in tegenstelling tot vroeger, door bijna de hele...

  Lees verder