Scheidingsbemiddelaar: wat is dat?

23 april 2020

De term scheidingsbemiddelaar ofwel ‘mediator’ kom je vast vaak tegen in de zoektocht naar ondersteuning bij je scheiding. Een scheidingsbemiddelaar is iemand die onpartijdig kijkt naar wat het beste is voor jullie beiden. Hij of zij ondersteunt jullie op weg naar de eerlijkste oplossing voor beiden. Meestal is de bemiddelaar of iemand die alleen opgeleid is in bemiddeling/mediation, of hij/zij is een advocaat met een specialisatie in bemiddeling/mediation erbij. In dit artikel lees je in welke situaties een scheidingsbemiddelaar zeker geen overbodige luxe is.

Pagina inhoud

  Jullie communicatie loopt vast

  Als de communicatie tussen jullie tweeën vast loopt en jullie samen geen voortgang meer maken om de scheiding af te ronden, is het handig om een derde partij in te schakelen. In dit geval een mediator (scheidingsbemiddelaar). Een mediator zal jullie op gang helpen door het gesprek met jullie beiden aan te gaan en te ontdekken waar de pijnpunten liggen. Als eenmaal duidelijk is waarom de communicatie is vastgelopen en waar de pijnpunten liggen zal de mediator jullie begeleiden in het gesprek met elkaar. Zo voorkomt de mediator dat jullie weer vast raken en daarmee ook dat de situatie eventueel uit de hand loopt. 

  Jullie worden het niet eens over een bepaald punt

  Soms is het zo dat de communicatie prima verloopt, maar jullie het maar niet eens kunnen worden op één of meerdere punten. Als jullie bijvoorbeeld het maar niet eens worden over de omgangsregeling voor de kinderen, dan kan een (advocaat-)mediator daarbij ook helpen. Een mediator helpt om de communicatie goed te doen verlopen. Een advocaat-mediator zal dan met jullie bespreken wat er wettelijk geregeld moet worden voor de kinderen. Daarnaast zal de mediator jullie vragen wat jullie wensen zijn. Hij of zij zal hierbij aan jullie beiden vragen om de kinderen in gedachten te houden bij alles wat jullie zeggen.

  Scheidingsmediation, een goed idee?

  Voordelen mediation

  Nu je weet wanneer je een mediator in kunt schakelen vind je hier nog even de voordelen op een rij. 

  • De ondersteuning is op jullie afgestemd. Willen jullie het vooral zakelijk houden en punt voor punt de lijst afgaan? Dan kan dat. Of willen jullie liever dat het wat persoonlijker is en er ruimte is voor emotie? Dat kan ook. 
  • Jullie voorkomen dat de scheiding pijnlijker wordt dan dat het is. Mediation is bemiddeling en zorgt dat jullie beiden gehoord worden en dat er voor jullie beiden de best mogelijk oplossing komt. De kans dat de situatie of jullie communicatie uit de hand loopt is daardoor aanzienlijk kleiner.
  • Financieel is het voordeliger om naar een mediator te gaan dan jarenlang vast te zitten in juridische procedures tegen elkaar.
  • Door je in te zetten bij een mediator zetten jullie de toon voor de toekomst. Als jullie maar op een goede manier  met elkaar blijven communiceren, is de kans groter dat dit in de toekomst ook goed gaat. Deze stabiliteit en vriendelijkheid is zeker van belang als jullie kinderen hebben. 

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Nadelen scheidingsbemiddeling/mediation

  Natuurlijk zijn er ook nadelen te bedenken bij scheidingsbemiddeling.

  • Het kan extra tijd en inzet kosten van jullie beiden om met een mediator te werken. Jullie zullen namelijk namelijk een paar extra gesprekken hebben met een mediator erbij.
  • Scheiden met mediation kan duurder zijn dan de “normale” scheidingskosten zijn. Jullie schakelen namelijk deze extra ondersteuning in. Toch kan dit over het algemeen wel weer goedkoper zijn dan wanneer jullie beiden een eigen advocaat inschakelen.
  • Jullie moeten met elkaar in een kamer zitten en met elkaar communiceren. Dit kan moeilijk en confronterend zijn in sommige gevallen. Jullie moeten je hier dan ook echt voor inzetten.
  • Jullie moeten opnieuw je verhaal doen. Dit keer bij een onbekende. Het kan moeilijk zijn om opnieuw je hele geschiedenis te moeten vertellen (en dus herleven) aan een persoon die je niet kent.

  Mochten jullie de afweging hebben gemaakt en samen voor mediation willen gaan, dan kunnen jullie bij Uitelkaar.nl terecht. Wil je meer weten over mediation bij Uitelkaar.nl? Lees dan verder op onze website.

  Scheidingsmediation: een goed idee? Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Wat doet een mediator bij een scheiding?

  10 februari 2023

  Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die is gespecialiseerd in het vinden van een oplossing die voor beide partijen werkt. Bij mediation werken jij en je (ex-)partner dus zelf aan een oplossing, in combinatie met...

  Lees verder

  De voordelen van online scheiden versus scheiden met een mediator

  22 april 2022

  Wanneer je gaat scheiden zijn er verschillende juridische wegen die je kunt bewandelen. Zo ben je vast al eens de term scheidingsbemiddelaar tegen gekomen ofwel ‘mediator’. Binnen het scheidingsproces is het inschakelen van...

  Lees verder

  Online scheiden met een mediator: kan dat?

  03 mei 2021

  Jullie hebben het beste met elkaar voor en willen graag samenwerken om de echtscheiding zo goed mogelijk te regelen. Alleen loopt de communicatie tussen jullie niet zo lekker. Communicatie is vaak een lastig punt, terwijl...

  Lees verder