Op welke manieren kan ik mijn scheiding aanvragen?
08 januari 2024
Je wilt gaan scheiden, maar weet niet zo goed hoe je moet beginnen. Het is in deze fase belangrijk om te weten op welke manieren je een scheiding kan aanvragen. Als jij je hier nog nooit in hebt verdiept, is het mogelijk dat je denkt dat je hiervoor meteen een advocaat in de arm moet nemen. Er zijn gelukkig nog meer scheidingsmogelijkheden. Bekijk hieronder een aantal scheidingsmethodes.
Online samen scheiden
Een echtscheiding hoeft niet altijd een vechtscheiding te worden. In de meeste gevallen zijn jullie het er samen over eens om te gaan scheiden en willen jullie dit ook samen op goede voet doen. Dan kun je gemakkelijk via Uitelkaar.nl online je scheiding regelen, helemaal in je eigen tempo. Het voordeel hiervan is je dat jullie zelf de regie in handen hebben en dat jullie alles in goed overleg kunnen regelen. Bijna alles gaat tegenwoordig online, dus waarom niet ook online je scheiding regelen?! Als je kiest om je scheiding te regelen op Uitelkaar.nl, krijg je begeleiding waar nodig. Zo staat er het gehele proces een persoonlijke casemanager voor je klaar om vragen te beantwoorden.
De scheidingsmethode online scheiden van Uitelkaar.nl bevat een aantal stappen:
- Als je nadat je de scheidingsmethodes hebt vergeleken, niet wilt scheiden met een mediator of advocaat, maar online wilt scheiden, maak je als eerst een account aan op Uitelkaar.nl.
- Vervolgens vul je de online vragenlijst is, dit wordt ook wel de “intake” genoemd. Je nodigt je (ex-)partner hier ook voor uit. Zo kunnen jullie beiden jullie wensen omtrent de scheiding aangeven.
- Zodra jullie de intake hebben doorlopen, gaan jullie samen afspraken maken in jullie digitale dossier. Neem hier rustig de tijd voor. Je hebt gekozen voor scheidingsmethode online scheiden; een voordeel hiervan is dat je 24 uur per dag en waar je maar wilt aan je scheiding kunt werken.
- Jullie krijgen altijd een persoonlijke casemanager toegewezen. Deze casemanager helpt jullie bij vragen en staat jullie bij tijdens het scheidingsproces. Als jullie alle thema’s hebben behandeld in jullie digitale dossier gaat de casemanager deze controleren. De advocaat controleert of alles juridisch klopt.
- De laatste stap is dat de scheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Als dit is goedgekeurd, is scheiding dus helemaal rond.
Scheiden met hulp van een mediator
Een mediator kan jullie door het scheidingsproces heen helpen. Zijn er bepaalde punten waar jij en je (ex-)partner moeilijk uitkomen bij de scheiding? Mediation biedt extra ondersteuning op maat om de gulden middenweg te vinden. Deze mediator wordt ook wel een scheidingsbemiddelaar genoemd. Jullie zullen dan samen met een scheidingsbemiddelaar afspraken omtrent de scheiding maken. Het biedt overzicht en structuur en tegelijkertijd ruimte voor de emotionele kant van de scheiding.
Wil je nou wel online scheiden maar heb je daar meer begeleiding bij nodig, zoals van een scheidingsbemiddelaar? Dan is de scheidingsmethode online scheiden met hulp van een mediator een goede oplossing. Hiermee heb je alle voordelen van de scheidingsmethode online scheiden, maar met hulp van een mediator.
Kijk of Uitelkaar.nl voor jou werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.
Scheiden met één advocaat
Een advocaat biedt veel juridische ondersteuning. Deze manier van scheiden komt vaak voor bij een eenzijdig verzoek of bij een verzoek waarbij de beiden partners het met elkaar eens zijn . Bij een eenzijdig verzoek wil één van de twee partners scheiden, maar de andere partner geeft hier geen gehoor aan. In dit soort gevallen is het aan te raden een advocaat in de armen te nemen. Hij of zij kan je de weg wijzen door de juridische procedure. Ook als jullie het met elkaar eens zijn heb je een advocaat nodig om de papieren bij de rechtbank in te dienen.
Scheiden met allebei een eigen advocaat
Als scheiden is goed overleg écht niet lukt dan kunnen jullie ook allebei een eigen advocaat in de armen nemen. Deze advocaten komen op voor jullie eigen belangen. Vervolgens zal er een zitting zijn bij de rechtbank waarin de definitieve verdeling bepaalt wordt door een rechter. Je bent hier meestal veel tijd aan kwijt en deze manier van scheiden kost ook het meeste geld. Vaak komt het de onderlinge relatie ook niet ten goede.
Download hieronder een duidelijk overzicht met de manieren waarop je de scheiding kunt aanvragen, de tijdsindicatie hiervan en de bijbehorende prijzen.
Gerelateerde artikelen
Scheiden met advocaat: is dat verplicht?
15 oktober 2024Als je gaat scheiden kan dit op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld online scheiden, scheiden met hulp van een mediator of scheiden met een advocaat. Maar is een advocaat ook verplicht als je online gaat scheiden...
Lees verderScheiden via een advocaat, mediator of online: wat is het verschil?
01 oktober 2024Bij een scheiding word je gemakkelijk overspoeld door allerlei dingen die je moet regelen in combinatie met heftige emoties. Daarbij vereist het proces van een scheiding dat jij en je (ex-)partner een aantal belangrijke...
Lees verder10x Voordelen van online scheiden
13 april 2021Het ‘online’ leven is eigenlijk niet meer weg te denken uit ons dagelijkse bestaan. We staan ermee op en we gaan er mee naar bed. Praten op afstand heeft zo z'n voor- en nadelen. In het geval van een scheiding kan...
Lees verder