Scheiding: hoe lang duurt dat?

12 juli 2022

Zijn jullie (ex-)partners die nog goed met elkaar overweg kunnen en communiceren jullie geregeld dan kan een scheiding in ongeveer 3 maanden geregeld zijn. Maar liggen de dingen wat ingewikkelder, dan kan het stukken langer duren, soms jaren. Hoe lang het duurt voor een scheiding officieel is ligt aan de omstandigheden van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Pagina inhoud

  Echtscheiding: hoe lang duurt het?

  Een huwelijk moet altijd ontbonden worden via de rechter en daarom duurt het gemiddeld langer dan een scheiding van geregistreerd partnerschap, waarbij je niet per se langs een rechter moet.

  Scheiden via Uitelkaar.nl

  Willen jullie het huwelijk zo snel, vriendelijk en goedkoop mogelijk met elkaar ontbinden dan is het een goede oplossing om te scheiden via Uitelkaar.nl, waar je zelf het tempo bepaalt.

  Bij dit proces worden jullie bijgestaan door een casemanager van begin tot het einde en kunnen jullie in samenspraak een scheidingsconvenant opstellen. Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar kunnen jullie ook een ouderschapsplan maken. Het uiteindelijke scheidingsconvenant (en ouderschapsplan) kan binnen een maand klaar zijn en door een advocaat gecheckt. Daarna stuurt de advocaat deze naar de rechter. Dan duurt het gemiddeld 4 tot 8 weken duurt totdat deze is goedgekeurd door de rechter en de scheiding ingeschreven wordt bij de burgerlijke stand. Dit laatste moet uiterlijk binnen 6 maanden gebeuren.

  Scheiden met een mediator

  Mocht het zo zijn dat jullie samen een scheidingsconvenant opstellen, maar er toch niet helemaal samen uitkomen op sommige punten, dan kan het handig zijn om een mediator in te schakelen. Een advocaat-mediator wil het beste voor jullie beiden. Samen gaan jullie in een paar sessies kijken wat de beste compromissen zijn. Dit kost uiteraard wat tijd. Het proces kan daarna weer heel snel gaan en het scheidingsconvenant is dan zo klaar voor de check door de advocaat en om naar de rechter te sturen. Bij Uitelkaar.nl zien we dat als een stel kiest voor scheiding met mediation, een scheiding vaak na 3 a 4 maanden officieel is.

  Bekijk het scheiden stappenplan

  Scheiden met een gezamenlijke advocaat

  Gaan jullie op gezamenlijk verzoek scheiden en is de communicatie goed dan kunnen jullie samen één advocaat inschakelen om het echtscheidingsconvenant op te stellen. In samenspraak met deze advocaat maken jullie samen afspraken die voor jullie allebei het beste zijn. De gezamenlijke advocaat zal, als alles compleet, gecheckt en in orde is, het convenant naar de rechtbank sturen ter goedkeuring. Over het algemeen duurt dit langer dan met een mediator, maar de scheiding kan binnen een aantal maanden officieel zijn.

  Scheiden met twee advocaten

  Bij geregistreerd partnerschap is het niet altijd nodig via de rechter te scheiden.

  Kijk of Uitelkaar.nl voor jou werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

  Scheiden zonder de rechter

  Een geregistreerd partnerschap hoeft de rechter over het algemeen niet te ontbinden. Daarom kan de beëindigingsovereenkomst die nodig is om uit elkaar te gaan, in de meeste gevallen door een notaris of advocaat binnen een aantal weken ingeschreven worden bij de burgerlijke stand. Dit moeten jullie binnen 3 maanden doen. Daarna zijn jullie officieel van elkaar gescheiden.

  Scheiden via de rechter

  Er zijn ook gevallen waarbij jullie wel via de rechter moeten scheiden. Wanneer jullie kinderen onder de 18 jaar hebben moeten jullie namelijk ook een ouderschapsplan opstellen. Deze moeten jullie meesturen naar de rechter die er dan over beslist. Ook in het geval dat één van jullie het niet eens is met de beëindiging van het geregistreerd partnerschap moet deze persoon maken bij de rechter. Omdat het eraan ligt wat de rechter beslist, kan in deze 2 situaties het een aantal maanden duren voordat de scheiding officieel is.

  Scheiden stappenplan Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Scheiden stappenplan

  15 november 2023

  Je bent op zoek naar een stappenplan scheiden, want je wilt de scheiding goed doorkomen. Niet alleen het juridische gedeelte komt op je af, maar ook het praktische: hoe verdeel je de spullen? Hoe regel je de verhuizing zo...

  Lees verder

  Wanneer zijn we officieel gescheiden?

  18 juli 2023

  Hoewel je zou denken dat na het tekenen van het scheidingsconvenant de scheiding officieel is, moeten jullie toch nog een aantal stappen doorlopen. In dit artikel lees je wat er komt kijken bij het formaliseren van de...

  Lees verder

  Alles wat je moet weten over de echtscheidingsprocedure in Nederland

  26 juni 2023

  In Nederland zijn er veel regels en wetten die van toepassing zijn op een echtscheidingsprocedure. Deze kunnen het proces best ingewikkeld maken. In dit artikel behandelen we stap voor stap de belangrijkste elementen van de...

  Lees verder