Scheiding: hoe lang duurt dat?

15 mei 2024

Zijn jullie (ex-)partners die nog goed met elkaar overweg kunnen en communiceren jullie geregeld dan kan een scheiding in ongeveer 3 maanden geregeld zijn. Maar liggen de dingen wat ingewikkelder, dan kan het stukken langer duren, soms jaren. Hoe lang het duurt voor een scheiding officieel is ligt aan de omstandigheden van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Pagina inhoud

  Echtscheiding: hoe lang duurt het?

  Een huwelijk moet altijd ontbonden worden via de rechter en daarom duurt het gemiddeld langer dan een scheiding van geregistreerd partnerschap, waarbij je niet per se langs een rechter moet.

  Scheiden via Uitelkaar.nl

  Willen jullie het huwelijk zo snel, vriendelijk en goedkoop mogelijk met elkaar ontbinden dan is het een goede oplossing om te scheiden via Uitelkaar.nl, waar je zelf het tempo bepaalt.

  Bij dit proces worden jullie bijgestaan door een casemanager van begin tot het einde en kunnen jullie in samenspraak een scheidingsconvenant opstellen. Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar kunnen jullie ook een ouderschapsplan maken. Het uiteindelijke scheidingsconvenant (en ouderschapsplan) kan binnen een maand klaar zijn en door een advocaat gecheckt. Daarna stuurt de advocaat deze naar de rechter. Dan duurt het gemiddeld 4 tot 8 weken duurt totdat deze is goedgekeurd door de rechter en de scheiding ingeschreven wordt bij de burgerlijke stand. Dit laatste moet uiterlijk binnen 6 maanden gebeuren.

   

  Benieuwd of Uitelkaar.nl iets voor jou is? Plan vrijblijvend een gesprek met ons in.

  Scheiden met een mediator

  Mocht het zo zijn dat jullie samen een scheidingsconvenant opstellen, maar er toch niet helemaal samen uitkomen op sommige punten, dan kan het handig zijn om een mediator in te schakelen. Een advocaat-mediator wil het beste voor jullie beiden. Samen gaan jullie in een paar sessies kijken wat de beste compromissen zijn. Dit kost uiteraard wat tijd. Het proces kan daarna weer heel snel gaan en het scheidingsconvenant is dan zo klaar voor de check door de advocaat en om naar de rechter te sturen. Bij Uitelkaar.nl zien we dat als een stel kiest voor scheiding met mediation, een scheiding vaak na 3 a 4 maanden officieel is.

  Bekijk het scheiden stappenplan

  Scheiden met een gezamenlijke advocaat

  Gaan jullie op gezamenlijk verzoek scheiden en is de communicatie goed dan kunnen jullie samen één advocaat inschakelen om het echtscheidingsconvenant op te stellen. In samenspraak met deze advocaat maken jullie samen afspraken die voor jullie allebei het beste zijn. De gezamenlijke advocaat zal, als alles compleet, gecheckt en in orde is, het convenant naar de rechtbank sturen ter goedkeuring. Over het algemeen duurt dit langer dan met een mediator, maar de scheiding kan binnen een aantal maanden officieel zijn.

  Scheiden met twee advocaten

  Bij geregistreerd partnerschap is het niet altijd nodig via de rechter te scheiden.

  Scheiden zonder de rechter

  Een geregistreerd partnerschap hoeft de rechter over het algemeen niet te ontbinden. Daarom kan de beëindigingsovereenkomst die nodig is om uit elkaar te gaan, in de meeste gevallen door een notaris of advocaat binnen een aantal weken ingeschreven worden bij de burgerlijke stand. Dit moeten jullie binnen 3 maanden doen. Daarna zijn jullie officieel van elkaar gescheiden.

  Scheiden via de rechter

  Er zijn ook gevallen waarbij jullie wel via de rechter moeten scheiden. Wanneer jullie kinderen onder de 18 jaar hebben moeten jullie namelijk ook een ouderschapsplan opstellen. Deze moeten jullie meesturen naar de rechter die er dan over beslist. Ook in het geval dat één van jullie het niet eens is met de beëindiging van het geregistreerd partnerschap moet deze persoon maken bij de rechter. Omdat het eraan ligt wat de rechter beslist, kan in deze 2 situaties het een aantal maanden duren voordat de scheiding officieel is.

  Scheiden stappenplan Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Als ik ga scheiden, wat staat me dan te wachten?

  14 mei 2024

  Wanneer jullie overwegen te scheiden komt er veel op je af. Je vraag je vast af wat je te wachten staat. In dit artikel geven we je kort een indruk van wat er moet gebeuren en hoe jullie dat kunnen ervaren.

  Lees verder

  Echtscheiding inschrijven bij de gemeente

  30 april 2024

  Als jullie het scheidingsconvenant goedgekeurd terug krijgen van de rechter, moeten jullie deze (kosteloos) binnen 6 maanden inschrijven bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Pas als de echtscheiding is ingeschreven...

  Lees verder

  Echtscheiding betekenis

  16 april 2024

  Voordat jullie gaan scheiden moet je precies weten wat scheiden betekent om alvast na te denken over wat de consequenties ervan zijn. In dit artikel vind je naast de letterlijke betekenis van scheiden ook de figuurlijke...

  Lees verder