Scheiden met advocaat: is dat verplicht?

26 september 2023

Als je gaat scheiden kan dit op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld online scheiden, scheiden met hulp van een mediator of scheiden met een advocaat. Maar is een advocaat ook verplicht als je online gaat scheiden of met behulp van een mediator?

Pagina inhoud

  Verplicht of niet verplicht?

  Als jullie getrouwd zijn en jullie willen scheiden dan is hier een advocaat voor nodig. Een advocaat is de enige die voor jullie de echtscheiding kan indienen bij de rechter. Daarom is het dus verplicht om een advocaat te betrekken bij de scheiding. Een advocaat kan jullie afspraken vastleggen in een echtscheidingsconvenant en beoordeelt ook of deze juridisch kloppen. Een mediator kan ook helpen bij deze afspraken. Als je kiest voor online scheiden op Uitelkaar.nl maak je deze afspraken zelf met je (ex-)partner. Deze afspraken worden wel altijd nagekeken door een advocaat en een advocaat dient de afspraken in bij de rechter. 

  Is scheiden met een advocaat de enige optie?

  Je hebt in ieder geval één advocaat nodig om de scheiding aan te vragen bij de rechter. Die gezamenlijke advocaat helpt jullie samen. Maar jullie kunnen ook ieder een eigen advocaat in de arm nemen. Het voordeel van ieder een eigen advocaat is dat deze advocaat jouw eigen belang voorop stelt. Nadeel van ieder een eigen advocaat is dat je dubbele kosten hebt. Ook leidt het in de praktijk vaker tot strijd en lange procedures. Naast scheiden met een advocaat kunnen jullie er ook voor kiezen om te scheiden via een mediator. Je hebt ook advocaat-mediators. Mediators helpen jullie goede afspraken te maken omtrent de scheiding. Als de mediator ook een advocaat is, dient die de scheiding in bij de rechtbank.. En dan is er nog online scheiden, dat sinds corona steeds populairder wordt. Online scheiden doe je samen met je (ex)-partner op Uitelkaar.nl. Je krijgt een persoonlijke casemanager die jullie door het hele proces heen helpt en waar nodig kun je ook gebruik maken van een mediator. Zodra jullie alle afspraken hebben opgesteld, komt er een advocaat bij om deze afspraken te controleren en de scheiding in te dienen bij de rechter. 

  Geregistreerd partnerschap

  Ben je geregistreerd partner en hebben jullie geen minderjarige kinderen? Dan hoeft de scheiding niet langs de rechter. Wel heb je iemand nodig om je geregistreerd partnerschap te ontbinden. Dat kan een advocaat zijn, maar ook  een notaris. Hebben jullie wel minderjarige kinderen, dan moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld. En dan moet het langs de rechter. Hiervoor heb je altijd een advocaat nodig, dus dan is een advocaat wel verplicht. Op Uitelkaar.nl kun je online je geregistreerd partnerschap ontbinden voor een vast bedrag, inclusief een ouderschapsplan als dat nodig is. 

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Samenlevingscontract

  Het ontbinden van een samenlevingscontract is eigenlijk vrij simpel. Je hoeft hiervoor niet een advocaat of een notaris in te schakelen. In principe geldt je samenlevingscontract zolang als dat jullie samenleven. Als het samenleven eindigt, eindigt het contract ook. Toch is het wel goed om het samenlevingscontract goed door te lezen. Soms staan daar andere afspraken in. Het kan verstandig zijn om een duidelijke brief te sturen waarin je aangeeft je samenlevingscontract op te zeggen. 

  Wat kost een advocaat bij een scheiding?

  Beiden een eigen advocaat in de armen nemen, is over het algemeen het duurst. Je betaalt een advocaat namelijk al gauw tussen de €100 en €400 per uur. Deze kosten worden minder als jullie kiezen om gebruik te maken van één advocaat. Online scheiden is doorgaans het voordeligst. Je betaalt op Uitelkaar.nl één prijs voor de hele scheiding. Dan maakt het niet uit of je er 3 maanden over doet of 5 maanden, de prijs blijft hetzelfde. En dat is inclusief een advocaat, die al jullie afspraken goed doorloopt en de scheiding indient bij de rechtbank. 

  Op welke manieren kan ik mijn scheiding aanvragen? Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Op welke manieren kan ik mijn scheiding aanvragen?

  08 januari 2024

  Je wilt gaan scheiden, maar weet niet zo goed hoe je moet beginnen. Het is in deze fase belangrijk om te weten op welke manieren je een scheiding kan aanvragen. Als jij je hier nog nooit in hebt verdiept, is het mogelijk...

  Lees verder

  Scheiden via een advocaat, mediator of online: wat is het verschil?

  08 januari 2024

  Bij een scheiding word je gemakkelijk overspoeld door allerlei dingen die je moet regelen in combinatie met heftige emoties. Daarbij vereist het proces van een scheiding dat jij en je (ex-)partner een aantal belangrijke...

  Lees verder

  10x Voordelen van online scheiden

  13 april 2021

  Het ‘online’ leven is eigenlijk niet meer weg te denken uit ons dagelijkse bestaan. We staan ermee op en we gaan er mee naar bed. Praten op afstand heeft zo z'n voor- en nadelen. In het geval van een scheiding kan...

  Lees verder