Na de scheiding
13 juli 2022
Ook na je scheiding staat Uitelkaar.nl voor jullie klaar met de juiste begeleiding. In de praktijk zien wij vaak dat wanneer de scheiding achter de rug is, er toch nog nieuwe zaken opspelen die aandacht vragen. Dit kunnen praktische dingen zijn, bijv. de verkoop van jullie huis, of het doorgeven van veranderingen aan instanties. Wellicht doe je nog een laatste keer samen de belastingaangifte.
Ook blijkt dat persoonlijke afspraken na een loop van tijd moeten worden aangepast. De kinderen worden ouder en krijgen andere behoeften. Ook kan het zijn dat de situatie van jou of je ex-partner verandert en dat dit gevolgen heeft voor de (kinder)alimentatie. Als je je scheiding hebt geregeld via Uitelkaar.nl, helpen wij je graag met dit soort aanpassingen via onze nazorgmodule.
Op deze pagina vind je onderwerpen die vaak spelen na de scheiding. Je vindt hier antwoorden, tips en doorverwijzingen om de periode na de scheiding zo prettig mogelijk te laten verlopen.
De nazorgmodule van Uitelkaar.nl
Wanneer je je scheiding via Uitelkaar.nl regelt, zit er bij al onze modules standaard nazorg inbegrepen. In de nazorgmodule begeleiden we jullie bij de afronding van de scheiding en bieden we je een plek waar je na de scheiding terecht kunt met vragen en problemen, kunt overleggen en uiteindelijk ook de aanpassingen kunt maken. Denk aan een checklist, antwoorden op veelvoorkomende situaties en een omgeving om afspraken aan te passen. Ook hier heb je weer de mogelijkheid om extra hulp in te schakelen van onze casemanagers of experts.
Benieuwd hoe dit nazorgtraject eruit ziet? Lees dan verder op onze pagina over de nazorgmodule van Uitelkaar.nl.
Wennen aan een nieuw leven na de scheiding
De fase na de scheiding kan een hoop emoties los maken. Na een periode van veel geregel komt alles na de afronding even stil te liggen. Voor je gevoel kun je er ineens alleen voor staan. Dit kan een gevoel van eenzaamheid geven. Dit gevoel hoort bij een fase in het proces van scheiden en is daarom helemaal niet gek.
Er wordt bij scheiding vaak gesproken over de ‘verliescirkel’ of de ‘rouwcurve’: van ontkenning, woede, onderhandelen en depressie, naar langzaam maar zeker een berusting. Of je nu al deze fases na elkaar doorloopt of dat het heen en weer gaat, iedereen verwerkt het op zijn eigen manier. Gun jezelf hiervoor de tijd. Het boek: Uit elkaar dan met elkaar van Erwin Wijman en Birgit Vandermeulen geeft je handvaten voor.
Weet dat je niet de enige bent, en zoek hulp wanneer nodig. Meer tips hoe om te gaan met eenzaamheid na de scheiding lees je hier. Ook kun je altijd bellen of chatten met de hulplijn van MIND Korrelatie via 0900 - 1450.
Praktische zaken na de scheiding
Ook na de scheiding moeten er vaak nog praktische zaken worden geregeld. De nazorgmodule van Uitelkaar.nl voorziet je van een handige checklist om niets over het hoofd te zien. Denk bijv. aan het op de hoogte brengen bij verschillende instanties van de nieuwe situatie, een gezamenlijke agenda aanmaken (in het geval van kinderen), verzekeringen aanpassen en nieuwe toeslagen aanvragen. De checklist van Uitelkaar.nl geeft een duidelijk overzicht van alle te nemen stappen, en kijkt wat er in jouw geval van toepassing is.
Afspraken samen aanpassen na de scheiding
Tijdens de scheiding heb je natuurlijk zo goed mogelijke afspraken proberen te maken. Maar in de praktijk kunnen de afspraken toch niet helemaal lekker lopen. Ook kunnen er dingen gebeuren waardoor je de afspraken moet veranderen. Gelukkig is het mogelijk om afspraken die zijn gemaakt samen aan te passen na de scheiding. Als je je scheiding hebt geregeld via Uitelkaar.nl, helpen wij je graag hierbij via onze nazorgmodule.
Denk je erover om aanpassingen te maken in het ouderschapsplan en heb je hier vragen over? Lees dan onze blog Ouderschapsplan aanpassen: mag dat? voor alle relevante informatie over wat wel en niet mag.
Onze afspraken werken niet goed en/of worden niet nageleefd
Het kan naderhand voorkomen dat bepaalde afspraken niet goed werken, of helaas niet worden nageleefd. Wanneer jullie hier samen niet goed uitkomen, kun je als eerste stap een mediator inschakelen. De mediator kan jullie helpen om afspraken te maken die wel goed werken en worden nagekomen. Mediation is vrijwillig. Het kan helpen als je je ex-partner de voordelen van mediation in laat zien.
Wanneer mediation toch geen optie is, kun je de rechter vragen om een knoop door te hakken.
Wanneer de onenigheid te maken heeft met (kinder)alimentatie, is er ook de mogelijkheid om een nieuwe berekening te laten maken. Meer over alle opties in het geval van alimentatie lees je in onze blog “Help! Mijn ex-partner betaalt de alimentatie niet”.
Nieuwe afspraken rechtsgeldig maken
In Nederland is het zo geregeld dat jullie zelfstandig afspraken mogen wijzigen. Belangrijk hierbij wel is dat de afspraken in het ouderschapsplan niet in strijd zijn met de wetten en regels. Lees je daarom altijd goed in, of vraag een juridisch expert om hulp.
Wanneer jullie vervolgens beiden jullie handtekening onder het herziene ouderschapsplan zetten, zijn de afspraken bindend. Je bent dan verplicht om de gemaakte afspraken na te komen. Wanneer je alleen mondeling afspraken maakt, zou dat later voor onenigheid kunnen zorgen. Het is dus altijd raadzaam om de afspraken op te schrijven.
Voor een extra stukje zekerheid, vooral op financieel gebied, kun je de rechter vragen om de nieuwe afspraken te bekrachtigen. Dit gebeurt via een advocaat. De advocaat dient dan een verzoek bij de rechtbank in om jullie ouderschapsplan opnieuw te laten bekrachtigen. Met name de financiële afspraken zijn in zo’n geval beter afdwingbaar in een geval van niet nakomen.
Wil je graag weten hoe nieuwe afspraken er uit komen te zien in je oorspronkelijke scheidingsplan? Download dan onze brochure ‘Aanpassing scheidingsafspraken.'
Download brochure aanpassing scheidingsafspraken
Indien nodig: hulp van een rechter
Heb je geprobeerd om samen tot afspraken te komen en/of met een mediator, maar kom je er niet op alle punten uit? Dan kan de rechter jullie wellicht helpen. Ben je bang dat de procedure bij de rechter de relatie met je (ex-) partner zal verslechteren? Dan is de procedure ‘gezamenlijke toegang ouders’ misschien iets voor jullie.
Deze nieuwe procedure is voor ouders met kinderen jonger dan 18 jaar die uit elkaar gaan of al uit elkaar zijn. Het idee van deze procedure is dat de rechter met jullie samen en jullie advocaat actief op zoek gaat naar een oplossing. Wanneer jullie er samen niet uitkomen, dan beslist de rechter. Je kunt hier meer over lezen in ons nieuwsbericht: Nieuwe manier om als ouders zonder strijd naar de rechter te gaan.
Impact van scheiden op je sociale leven
Jouw scheiding kan grote impact hebben op je vriendenkring. Het kan ervoor zorgen dat de dynamiek verandert. Het is daarom belangrijk om je vrienden op tijd op de hoogte te brengen van je scheiding. Op die manier gun je hen de kans om je scheiding met je (ex-)partner op hun eigen manier te verwerken en nog belangrijker: je gunt jezelf de kans om je vrienden jou te laten steunen bij het verwerken van je scheiding.
Jullie scheiding kan ook veel impact hebben op je familie. Denk bijvoorbeeld aan je ouders die opa en oma zijn voor jullie kinderen of je zus die een nauwe band heeft gekregen met jouw (ex-)partner. Jullie scheiding kan bij je familie veel vragen en onzekerheid oproepen.
Onze blog: Hoe betrek ik mijn familie en vrienden bij dit proces? geeft meer praktische tips in bovengenoemde situaties.
Nieuwe relatie na scheiding
Er komt een moment dat je weer toe bent aan een nieuwe relatie. Of wellicht is deze al in beeld? Wanneer er kinderen in het spel zijn, zijn er een aantal belangrijke valkuilen waar je rekening mee kunt houden. Bijv. het te snel introduceren van je nieuwe partner of het onderschatten van de gevoelens van je kind. Het artikel “Een nieuwe relatie na je scheiding: vermijd deze valkuilen”, geeft een aantal goede tips om de kans op een fijne match tussen jouw nieuwe liefde en kind te vergroten.
Ook voor de nieuwe partner kan het lastig zijn om zijn of haar plek te vinden binnen jullie gezin. Villa Pinedo heeft hiervoor een open brief geschreven “Aan alle (nieuwe) partners van gescheiden ouders” die je kunt downloaden via de website.
Uitdagingen bij een samengesteld gezin
Wanneer jij en/of je nieuwe partner kinderen meeneemt uit een vorige relatie, maakt dat er sprake is van een samengesteld gezin. Je spreekt in zo’n geval over de biologische / juridische ouders en over de stiefouders. Dit kan een aantal nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. Uitelkaar.nl biedt hier de nodige tools voor die je kunt vinden op de pagina “Hulp na de scheiding”.
Specifiek kan de rol van een stiefouder in het gezin invloed hebben op kinderalimentatie. Er zijn situaties waarin stiefouders ook kinderalimentatie betalen voor hun stiefkinderen. Hoe dit precies zit lees je in de blog “Kinderalimentatie berekening samengesteld gezin”.
Gerelateerde artikelen
Deze emoties na scheiding kun je verwachten
14 mei 2024Het is absoluut normaal om allerlei heftige emoties te voelen bij een scheiding. Er wordt bij scheiding vaak gesproken over de ‘verliescirkel’ of de ‘rouwcurve’: van ontkenning, woede, onderhandelen en depressie, naar...
Lees verderOnderzoek CBS: ‘Mannen gaan na een scheiding vaker samenwonen met een nieuwe partner’
25 oktober 2023CBS heeft een onderzoek gedaan in hoeverre repartnering (samenwonen met een nieuwe partner) na een scheiding anders is tussen mannen en vrouwen. Wat hierbij opvalt is dat de leeftijd en de woonsituatie van de kinderen...
Lees verderOuderschapsplan aanpassen: mag dat?
25 juli 2023De afspraken in het ouderschapsplan maak je tijdens de scheiding. Het kan gebeuren dat je de afspraken later wilt wijzigen, bijvoorbeeld als de afspraken in de praktijk niet goed blijken te werken. In dit artikel lees je of...
Lees verder