Nieuwsbericht: Nieuwe manier om als ouders zonder strijd naar de rechter te gaan

07 juli 2022

Heb je geprobeerd om samen tot afspraken te komen, zelfs al een mediator geprobeerd, maar kom je er niet op alle punten uit? Wil je een oplossing, maar ben je bang dat de gang naar de rechter de relatie met je (ex-)partner zal verslechteren? Dan is de procedure ‘gezamenlijke toegang ouders’ misschien iets voor jullie.

Pagina inhoud

  Deze nieuwe procedure is voor ouders met kinderen jonger dan 18 jaar die uit elkaar gaan of al uit elkaar zijn. Je hoeft als ouders niet getrouwd te zijn of een geregistreerd partnerschap te hebben. Ook als je uit elkaar gaat als je samenwoonde (met of zonder gezag) is deze procedure geschikt. Je wordt hierbij vertegenwoordigd door een eigen of één gezamenlijke advocaat. In plaats van dat je tegenover elkaar komt te staan bij de rechter, leg je de onderwerpen waarover je het niet eens bent in een gezamenlijk deelnameformulier voor aan de rechter.

  Het idee van deze procedure is dat je als ouders blijft samenwerken ook al ben je uit elkaar. De strijd tussen jullie verhardt dan niet. Dat is beter voor de kinderen. De rechter gaat met jullie en jullie advocaat actief op zoek naar een oplossing. Wanneer jullie er samen niet uitkomen, dan beslist de rechter.

  De procedure heeft korte termijnen – binnen 6 weken zitting – waardoor je eerder duidelijkheid krijgt over de onderwerpen waarover jullie het niet eens kunnen worden.

  De procedure gezamenlijke toegang ouders kan bij de rechtbanken Den Haag en Oost-Brabant worden gestart. Je hoeft niet te wonen in deze regio’s, maar je moet wel bereid zijn naar de zitting met de rechter te gaan. De rechter zal ook jullie kind of kinderen (ouder dan 12 jaar) uitnodigen voor een gesprek.

  Heb je de scheiding via Uitelkaar.nl geregeld of ben je nog bezig? Uitelkaar.nl kan je helpen bij deze procedure. Neem hiervoor contact op met je casemanager.

  Je kunt ook meer lezen op de website van de rechtspraak.

  Uitelkaar.nl: nieuws en ontwikkelingen Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Uitelkaar.nl is de plek als je jezelf niet alleen juridisch, maar breder wilt ontwikkelen

  14 februari 2023

  "Onderdeel van mijn opleiding HBO-Rechten was een stage. Ik kon terecht bij de gemeente, een advocatenkantoor of de rechtbank, maar ik wilde een plek die meer biedt dan puur juridisch werk. Uitelkaar.nl is de ultieme plek...

  Lees verder

  Nieuwe advocaten/mediators gezocht

  12 juli 2022

  Uitelkaar.nl is op zoek naar nieuwe samenwerkingspartners in de buurt van Deventer/Apeldoorn, Hengelo/Enschede, Alkmaar/Hoorn, Leeuwarden/Groningen, Roermond/Venlo en Almere/Lelystad.

  Lees verder

  126 x actuele informatie over corona en scheiden, ouderschap en relaties [geüpdatet: 28-5-2020]

  12 juli 2022

  De coronacrisis waarin we massaal thuis zitten zorgt voor relatiestress, scheidingsaanvragen, maar ook voor onzekerheid bij gescheiden ouders over het nakomen van de regelingen. In dit artikel vind je alle actuele,...

  Lees verder