10 tips aanvragen echtscheiding
08 maart 2024
Als je hebt besloten om te gaan scheiden, komen er veel zaken op je af die je moet gaan regelen. Alleen heb je vaak op dat moment nog geen idee wat je allemaal moet doen en hoe je dit het beste kunt regelen. Deze 10 tips bieden je ondersteuning bij het aanvragen van je echtscheiding.
Tip 1: Doe goed onderzoek
Het is vrij normaal dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Bijna niemand weet hoe je een scheiding moet regelen als je dit nog nooit gedaan hebt. Om goed beslagen ten ijs te komen is het van belang dat je goed onderzoek doet. Dit kun je doen door onder andere op te zoeken welke stappen je dient te maken, je verdiepen in de juiste scheidingsmethode en op zoek te gaan naar een scheidingsexpert die jou het beste door deze moeilijke periode heen begeleidt.
Tip 2: Kies de juiste scheidingsmethode
Allereerst is het verstandig om na te denken over de scheidingsmethode die bij jouw situatie past. Er zijn 3 manieren waarop je, je echtscheiding kunt aanvragen. Dit zijn: via een advocaat, onder begeleiding van een mediator en online scheiden. Als je nog goed overweg kunt met je (ex-)partner en de communicatie goed is, kun je online scheiden overwegen. Als je goed met je partner kunt communiceren, maar het op bepaalde punten niet eens kan worden, is het verstandig om een mediator in te schakelen. Dit kan ook in combinatie met online scheiden via Uitelkaar.nl. Mocht je niet meer met je (ex-)partner overweg kunnen, dan kun je het beste een advocaat inschakelen die opkomt voor jouw belangen. Doe hier de test om erachter te komen welke scheidingsmethode het beste past bij jouw situatie.
Tip 3: Laat je begeleiden door deskundigen
Zelfs als je voorafgaand goed onderzoek hebt gedaan en je het lastig vindt om dingen uit handen te geven, is het goed om je te laten begeleiden door deskundigen. Denk hierbij aan een casemanager, een mediator of een advocaat. De meeste scheidingsdeskundigen hebben ervaring met het begeleiden van echtscheidingen en kunnen je daardoor goed informeren en tips geven tijdens het echtscheidingsproces. Ook stellen zij samen met jou een duurzaam plan voor de toekomst op en zorgen zij ervoor dat je niks vergeet. Als je ervoor kiest om te scheiden via Uitelkaar.nl, maak je zelfstandig je afspraken en krijg je onbeperkte begeleiding van een persoonlijke casemanager. Indien nodig kun je altijd (ook op een later tijdstip) een mediator inschakelen en aan het einde van de rit worden je gemaakte afspraken juridisch gecheckt door een advocaat.
Tip 4: Neem de tijd
Het is logisch dat je deze lastige periode snel achter je wilt laten en je verder wilt met je leven. Alleen is het belangrijk dat je dit niet al te gehaast doet. Neem de tijd om je goed in te lezen en goede afspraken te maken. Als je je echtscheiding te gehaast wilt regelen, kan het zijn dat je belangrijke aspecten vergeet of afspraken op papier zet waar je later spijt van krijgt. En je weet wat ze zeggen: ‘Haastige spoed is zelden goed.’ Denk liever overal 2 keer over na en sta 100% achter je beslissingen om te voorkomen dat je later spijt krijgt van bepaalde afspraken in je scheidings- en/of ouderschapsplan.
Tip 5: Maak duurzame afspraken
Het maken van duurzame afspraken is heel erg belangrijk als je je scheiding aanvraagt. Jaren later wil je niet terugkijken en denken: had ik het nou maar anders aangepakt of had ik die afspraak maar zus en zo vastgelegd. Als je bezig bent met het aanvragen van je echtscheiding, houd de toekomst dan in je achterhoofd. Vraag jezelf bijvoorbeeld af: is dit een afspraak waar ik over 10 jaar nog steeds wat aan heb?
Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?
Tip 6: Houd rekening met elkaar
Om duurzame afspraken te maken moet je je ook inleven in de ander (je ex-partner). Afspraken maak je samen en af en toe moet je een tussenweg zien te vinden om elkaar tegemoet te komen. Uiteraard heb je frustraties, maar verplaats je ook eens in de ander. Door rekening te houden met je (ex-)partner zorg je er voor dat je duurzame afspraken maakt.
Tip 7: Houd rekening met je omgeving
Naast rekening houden met je (ex-)partner, is het ook van belang dat je rekening houdt met je omgeving. Dit zijn onder andere jullie ouders, vrienden en andere dierbaren. Maar vooral jullie kinderen. Ook al lijkt het soms niet zo, maar zij zijn ook betrokkenen in jullie scheiding. Wellicht zit jij door de scheiding niet goed in je vel, waardoor je dit kan gaan afreageren op je omgeving. Probeer hier bewust van te zijn. Daarnaast zijn jullie eventuele kinderen het meest belangrijk om rekening mee te houden. Als je uit elkaar gaat met kinderen, ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin maken jullie afspraken over jullie kinderen. Meer informatie over het ouderschapsplan? Download hier een ouderschapsplan voorbeeld.
Tip 8: Zoek steun bij dierbaren
Waarschijnlijk is dit een van de moeilijkste periode in je leven. Naast dat je rekening moet houden met je (ex-)partner, je kinderen en je omgeving is het ook belangrijk dat je jezelf niet vergeet. Zo’n emotionele ervaring kan invloed hebben op je mentale gezondheid. Zoek steun bij je dierbaren, praat met hen over je gevoelens. Zij kennen jou goed en kunnen je tips geven of desnoods helpen. Pas wel op wie je bij je scheiding betrekt. Soms is goedbedoelde raad niet altijd even behulpzaam. Lees dit artikel om erachter te komen wie je het beste wel en wie je beter niet kan betrekken bij je scheiding. Het praten over je gevoelens draagt daarnaast ook bij aan het verwerkingsproces. Als je liever niet praat met bekenden of als je merkt dat je het er moeilijk mee hebt, kun je er ook voor kiezen om met een deskundige praten.
Tip 9: Zet je frustraties op zij
Tijdens het scheidingsproces kun je veel frustraties ervaren. Bijvoorbeeld door het gedrag van je (ex-)partner of de reden waarom jullie uit elkaar gaan. Tijdens het maken van de afspraken kun je het beste proberen je frustraties opzij te zetten. Hierdoor voorkom je dat je afspraken maakt om je (ex-)partner dwars te liggen. Je zult zien dat als je dit doet, het proces alleen maar lastiger wordt. Je (ex-)partner zal hierdoor minder goed meewerken en het regelen van de scheiding zal hierdoor waarschijnlijk langer duren. Bekijk de situatie ook in het perspectief van de ander, waardoor je samen goede afspraken kunt maken en deze lastige periode zo goed mogelijk af kunt ronden.
Tip 10: Investeer in goede communicatie met je (ex-)partner - ook na de scheiding
Een goede communicatie is een belangrijk onderdeel bij het regelen van je scheiding. Door zo goed mogelijk met elkaar te communiceren weet je wat je te wachten staat en kunnen de afspraken sneller worden gemaakt. Ook na afronding van de scheiding is het belangrijk om goed te blijven communiceren over bijvoorbeeld de kinderen. Het zal soms lastig zijn, maar denk hierbij altijd vanuit het belang van de kinderen.
Via Uitelkaar.nl kun je online je scheiding regelen. Als je getrouwd bent en samen minderjarige kinderen hebt, kun je een scheidings- en een ouderschapsplan opstellen onder deskundige begeleiding voor een vaste lage prijs. Als je niet getrouwd bent en wel samen minderjarige kinderen hebt kun je ook enkel een ouderschapsplan opstellen. Meer weten? Bekijk hier onze diensten.Scheiding aanvragen: alles wat je moet weten Lees meer
Gerelateerde artikelen
Welke manieren zijn er om je scheiding te regelen?
07 juni 2024Als je besloten hebt om te gaan scheiden en je kinderen, naasten en vrienden op de hoogte hebt gesteld, is het tijd om je te oriënteren op de manier waarop je je echtscheiding wilt gaan regelen. Scheiden kan tegenwoordig op...
Lees verderScheiden na huwelijk: de impact van lang samen zijn
13 februari 2024Vroeger was scheiden uit den boze. In 1950 waren er in Nederland 6.462 echtscheidingen. Tegenwoordig zijn er bijna 5 keer zoveel echtscheidingen. Echtscheidingen worden, in tegenstelling tot vroeger, door bijna de hele...
Lees verder- Scheiding aanvragen
- Echtscheiding procedure
- Echtscheidingsconvenant
- Scheidingsmethoden
- Ondersteuning
Scheiding aanvragen: alles wat je moet weten
16 januari 2024Als je op het punt staat om te gaan scheiden besef je pas dat je er weinig vanaf weet. Logisch, want het is nu pas aan de orde. Het is daarom wel slim om je nu goed te gaan voorbereiden op alles wat je te wachten staat....
Lees verder