Samenwonend

Hoe werkt het als u uit elkaar gaat en niet getrouwd of geregistreerd partners bent? U hoeft dan niet naar de rechter om uit elkaar te gaan. Wat u moet regelen hangt af van uw situatie. Heeft u kinderen onder de achttien jaar en beiden ouderlijk gezag? Dat bent u verplicht een ouderschapsplan te maken. Heeft u een samenlevingscontract? Dan volgt u de afspraken in het samenlevingscontract.

Samenwonend, met minderjarige kinderen

Als u samenwoont en kinderen heeft onder de achttien, moet u een ouderschapsplan opstellen. In een ouderschapsplan staan alle afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen. Het ouderschapsplan hoeft niet naar de rechtbank gestuurd te worden. Het is verstandig om de afspraken die u heeft opgesteld bij een notaris vast te leggen. De notaris maakt er een notariële akte van. Dan heeft u meer kans dat als de afspraken niet worden nagekomen, ze kunnen worden afgedwongen.

Samenwonend, met samenlevingscontract

Hebben u en uw (ex-)partner een samenlevingscontract? Bekijk dan welke afspraken er zijn opgenomen in het samenlevingscontract. Vaak is er geen sprake van gezamenlijk vermogen of schulden. U hoeft dan alleen afspraken te maken over de zaken die u samen heeft gekocht, of de schulden die u samen bent aangegaan. In het samenlevingscontract kunnen ook afspraken zijn gemaakt over pensioenen en/of het betalen van partneralimentatie. In dat geval moet u daar ook afspraken over maken bij de scheiding.

Samenwonend zonder samenlevingscontract

Als u en uw (ex-)partner geen samenlevingscontract hebben, dan is er in principe geen sprake van gezamenlijk vermogen of schulden. Als u uit elkaar gaat hoeft u alleen afspraken te maken over de spullen die u samen heeft gekocht of schulden die u samen bent aangegaan. U hoeft geen afspraken te maken over pensioen of partneralimentatie.

Scheiden via uitelkaar.nl

  • Als u alleen afspraken over de kinderen wilt maken, maakt u via uitelkaar.nl een ouderschapsplan.
  • Als u minderjarige kinderen heeft en afspraken wilt maken over bezittingen en financiën, maakt u via uitelkaar.nl een scheidingsplan en ouderschapsplan.
  • Als u geen minderjarige kinderen heeft, maar wel afspraken wilt maken over bezittingen en financiën, maakt u via uitelkaar.nl een scheidingsplan.

U krijgt hierbij begeleiding van een casemanager en uw afspraken worden gecheckt door een advocaat of expert.