Samenwonend

Hoe werkt het als je uit elkaar gaat en niet getrouwd of geregistreerd partners bent? Je hoeft dan niet naar de rechter om uit elkaar te gaan. Wat je moet regelen hangt af van jouw situatie. Hebben jullie samen kinderen onder de achttien jaar? Dan ben je verplicht een ouderschapsplan te maken. Heb je een samenlevingscontract? Dan volg je de afspraken in het samenlevingscontract.

Samenwonend, met minderjarige kinderen

Als je samenwoont en kinderen hebt onder de achttien, moet je een ouderschapsplan opstellen. In een ouderschapsplan staan alle afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen. Het ouderschapsplan hoeft niet naar de rechtbank gestuurd te worden. Het is verstandig om de afspraken die je hebt opgesteld bij een notaris vast te leggen. De notaris maakt er een notariële akte van. Dan heb je meer kans dat als de afspraken niet worden nagekomen, ze kunnen worden afgedwongen.

Samenwonend, met samenlevingscontract

Hebben jij en jouw (ex-)partner een samenlevingscontract? Bekijk dan welke afspraken er zijn opgenomen in het samenlevingscontract. Vaak is er geen sprake van gezamenlijk vermogen of schulden. Je hoeft dan alleen afspraken te maken over de zaken die jullie samen hebben gekocht, of de schulden die jullie samen zijn aangegaan. In het samenlevingscontract kunnen ook afspraken zijn gemaakt over pensioenen en/of het betalen van partneralimentatie. In dat geval moet je daar ook afspraken over maken bij de scheiding.

Samenwonend zonder samenlevingscontract

Als jij en jouw (ex-)partner geen samenlevingscontract hebben, dan is er in principe geen sprake van gezamenlijk vermogen of schulden. Als je uit elkaar gaat hoef je alleen afspraken te maken over de spullen die jullie samen hebben gekocht of schulden die jullie samen zijn aangegaan. Je hoeft geen afspraken te maken over pensioen of partneralimentatie.

Uitelkaar.nl voor samenwonenden

  • Als je alleen afspraken over de kinderen wilt maken, maakt je via ons een ouderschapsplan.
  • Als je minderjarige kinderen hebt en afspraken wilt maken over bezittingen en financiën, maak je via Uitelkaar.nl een scheidingsplan en ouderschapsplan.
  • Als je geen minderjarige kinderen hebt, maar wel afspraken wilt maken over bezittingen en financiën, maak je via Uitelkaar.nl een scheidingsplan.

Je krijgt hierbij begeleiding van een casemanager en jullie afspraken worden gecheckt door een advocaat of expert.

Hoe werkt Uitelkaar.nl

Ook als je niet getrouwd bent en uit elkaar gaat, is het belangrijk goede afspraken te maken over de kinderen. Daar komt veel bij kijken, zoals bijvoorbeeld kinderalimentatie. Met het ouderschapsplan van uitelkaar.nl wordt je deskundig begeleid het online platform en een casemanager. 

Hierdoor bepaal je zelf het tempo en werk je stap voor stap toe naar het maken van afspraken over alle onderwerpen die relevant zijn voor jullie. En de kinderalimentatieberekening wordt voor je gemaakt. Dat bespaart tijd, geld én negatieve energie. Veel van onze klanten komen in aanmerking voor subsidie waardoor de kosten €36,- p.p. zijn.

Doordat je zelf controle hebt en verantwoordelijkheid neemt, maak je beter doordachte afspraken. Dit vermindert de (langdurige) negatieve gevolgen voor jezelf, jouw (ex-)partner én kinderen.

Een casemanager biedt gedurende het hele proces ondersteuning en alle afspraken worden juridisch beoordeeld. Hierdoor is er altijd een neutrale partij die beoordeelt of de afspraken goed doordacht en in balans zijn. Omdat je zelf aan de slag gaat en experts pas in actie komen wanneer die voor jullie van meerwaarde kunnen zijn, bespaar je veel geld.

  • Zelf afspraken maken
  • In eigen tijd en tempo
  • Persoonlijke ondersteuning
Gratis proefaccount