Scheiden met huurwoning checklist

03 maart 2020

Gaan jullie scheiden en wonen jullie samen in een huurwoning? Of een van jullie in de woning kan blijven wonen hangt af van jullie relatievorm en op welke naam het huurcontract staat. Wat komt er nog meer kijken bij scheiden en een huurwoning? Hoe kun je het huurcontract opzeggen bij scheiding en meer vragen beantwoordt dit artikel.

Pagina inhoud

  Samen op het huurcontract of niet?

  Alleen als er sprake is van samenhuur of medehuur kan één van jullie beiden na een scheiding in de woning blijven wonen. Bij samenhuur vraag je de verhuurder om toestemming. Bij medehuur stel je de verhuurder op de hoogte. Het verschil zit hem simpelweg in de vraag op wiens naam het huurcontract staat.

  Kun je na scheiding de huur betalen?

  De eerste vraag is dan of jij of jouw (ex-)partner in staat is om na uit elkaar gaan de huur te betalen. Zo niet, dan moeten jullie allebei op zoek naar een nieuwe woning. Jullie moeten met de verhuurder afspraken maken over het huurcontract opzeggen bij de scheiding.

  Lees meer over verhuizen na scheiding

  Checklist huur opzeggen bij scheiding

  Kiezen jullie ervoor de huur op te zeggen dan kunnen jullie de volgende checklist gebruiken om dit te doen.

  Samenhuur

  Wanneer er sprake is van samenhuur en jullie beider namen op het contract staan kunnen jullie het volgende doen:
  • Als jullie beiden het huurhuis verlaat, zijn jullie verplicht beiden het huurcontract op te zeggen.
  • Als één van jullie in de huurwoning blijft, vragen jullie samen aan de verhuurder om de in de woning blijvende partner te accepteren als alleen-huurder.

  Medehuur

  Wanneer er sprake is van medehuur en dus staat een van jullie namen op het huurcontract en je bent getrouwd of geregistreerd partner, dan kunnen jullie het volgende doen:

  • Als jullie beiden het huurhuis verlaten, ben je verplicht als hoofdhuurder het huurcontract op te zeggen.
  • Als één van jullie in de huurwoning blijft, hoef je geen toestemming aan de huurder te vragen om de huur voort te zetten als alleen-huurder.

  Opzegtermijn

  De opzegtermijn van een huurcontract kan per verhuurder verschillen. Houd hier rekening mee bij het uitschrijven uit de woning bij scheiding.

  • Wat is de in het huurcontract opgenomen opzegtermijn?

  Verdeling bezittingen

  Een huurwoning heeft geen waarde. Hierover maak je dus geen afspraken. Wel maak je afspraken over het verdelen van de meubels en andere spullen. Met Uitelkaar.nl maak je samen een scheidingsplan. Daarin leg je ook vast wat jullie gaan doen met jullie huurwoning.

  • Hebben jullie alle in de huurwoning aanwezige bezittingen al verdeeld?

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Scheiden en een huurwoning met urgentie

  Soms is het mogelijk met urgentie een andere huurwoning te vinden. Ook is het misschien mogelijk wanneer je inkomen daalt na de scheiden een sociale huurwoning te betrekken. Vaak moet je hier wel voor op een wachtlijst staan. Informeer bij de lokale (sociale) huur corporatie.

  Verhuizen na scheiding: met deze checklist vergeet je niets Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Je huis verkopen tijdens de scheiding: kan dat?

  06 april 2021

  Uitelkaar.nl biedt niet alleen een uniek online scheidingsplatform waar je samen eerlijke afspraken kunt maken, maar ook diverse ondersteunende diensten. Eén daarvan is onze samenwerking met House.nl. Via House.nl kun je...

  Lees verder

  Wat zijn de fiscale gevolgen van verhuizen na scheiding?

  11 mei 2020

  Wanneer jullie gaan scheiden en een eigen woning hebben dan heeft de scheiding fiscale gevolgen voor jou en je (fiscale) partner. Wat zijn die gevolgen en waar moet je rekening mee houden?

  Lees verder

  Verhuizen na scheiding: met deze checklist vergeet je niets

  12 maart 2020

  Kun je verhuizen tijdens de scheiding? En wie vertrekt er, of gaan jullie beiden? En hoe werkt verhuizen na de scheiding? Deze vragen zijn heel normaal en logisch. In dit artikel lees je wat je mogelijkheden zijn tijdens en...

  Lees verder