Inboedellijst bij scheiding: gratis download

11 mei 2020

Je verdeelt bij de scheiding de gezamenlijke bezittingen. Het maakt daarbij verschil of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of in beperkte gemeenschap van goederen. Bezittingen verdelen verloopt in al deze gevallen anders.

Pagina inhoud

  Verdeling van bezittingen bij de beëindiging van een relatie

  Getrouwd of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen

  Als je getrouwd bent en een gemeenschap van goederen hebt, zijn alle bezittingen en schulden automatisch van jullie samen. Je kunt samen een datum vaststellen vanaf wanneer de verdeling van de bezittingen van kracht is. Dit heet peildatum. Als je geen specifieke datum afspreekt, is de peildatum de datum van de indiening van de scheiding bij de rechter.

  Getrouwd of geregistreerd partnerschap onder huwelijkse voorwaarden

  Als jullie getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden, gelden de afspraken die je hierin hebt gemaakt. In de voorwaarden kan staan dat er sprake is van zogenaamde 'koude uitsluiting'. Koude uitsluiting houdt in dat je geen gezamenlijke bezittingen of schulden hebt. Maar vaak zijn er ook bij huwelijkse voorwaarden gezamenlijke bezittingen. Je hebt dan vastgelegd wat de gezamenlijke bezittingen zijn en welke bezittingen van jou of je partner persoonlijk blijven.

   
  Anouk Wijsman - Casemanager

  "lees als je huwelijkse voorwaarden hebt goed door wat je daarin hebt afgesproken over de verdeling van je bezittingen."

  Kijk of Uitelkaar.nl voor jullie werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

  Getrouwd of geregistreerd partnerschap in beperkte gemeenschap van goederen

  Zijn jullie in of na 2018 getrouwd? Dan ben je automatisch getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen, tenzij je dit natuurlijk anders hebt geregeld. In beperkte gemeenschap van goederen betekent dat privé bezittingen of schulden vóór jullie huwelijk gewoon van jezelf blijven. Mocht je dus een auto hebben gekocht voor het huwelijk dan blijft deze na een scheiding van jou. De gezamenlijke bezittingen of schulden tijdens het huwelijk vallen wél onder de gemeenschap van goederen, ook al heeft de ene partner er meer of minder aan bijgedragen. Wat ook nog erg belangrijk is om te weten van getrouwd zijn in beperkte gemeenschap van goederen is dat een erfenis of schenking die je krijgt tijdens het huwelijk persoonlijk is. Die houd je dus ook bij een scheiding. Tenzij degene van wie de schenking komt dat anders heeft bepaald.

  Download inboedellijst

  Samenwonend

  Als jullie samenwonend zijn en een samenlevingscontract hebben opgesteld, dan staat daar in hoe jullie de spullen samen gaan verdelen tijdens de scheiding.

  Is er geen samenlevingsovereenkomst opgesteld? Dan hebben jij en je (ex-)partner over en weer geen recht op elkaars bezittingen. Ook kan je niet worden aangesproken voor elkaars schulden. De gezamenlijke bezittingen en schulden verdeel je wel. Denk bijvoorbeeld aan het  huis dat jullie samen gekocht hebben en de  bijbehorende hypotheek.

  Inboedellijst bij scheiding

  Als je duidelijk hebt wat jullie situatie is, kan je overgaan tot de daadwerkelijke verdeling van de bezittingen. Maar hoe pak je dat concreet aan? Hoe krijg je bijvoorbeeld helder welke spullen er zijn? Waar begin je? Het kan handig zijn om door alle kamers van jullie huis te gaan en op te schrijven wat jullie tegen komen.

  Voorbeeld van een inboedellijst bij scheiding

  Om richting te geven hebben wij een inventarisatielijst opgesteld met de meest voorkomende spullen. Die lijst kan je aanvullen en gebruiken als jullie de inventarisatie van de spullen doen. Denk hierbij ook aan de schuur of garage.

  Download inboedellijst Download

  Gerelateerde artikelen

  Inboedellijst bij scheiding: gratis download

  11 mei 2020

  Je verdeelt bij de scheiding de gezamenlijke bezittingen. Het maakt daarbij verschil of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of in beperkte gemeenschap van goederen. Bezittingen verdelen...

  Lees verder

  Welke ingewikkelde zaken moet je verdelen bij je scheiding?

  04 maart 2020

  Samen met spullen die buiten de verdeling vallen, is er een aantal ingewikkelde gevallen met betrekking tot de verdeling bij de scheiding. Hieronder lees je wat volgens de wet bijzondere spullen zijn, waardoor je ze niet...

  Lees verder

  Hoe verdelen we alles eerlijk bij scheiding?

  03 februari 2020

  Uit elkaar gaan betekent verdelen: het verdelen van spullen, geld, schulden, woning, pensioen, en meer. Hoe werkt deze verdeling en hoe zorg je ervoor dat dit eerlijk gebeurt?

  Lees verder