Wat is co-ouderschap?
15 mei 2024
Co-ouderschap staat voor gelijke verdeling van het ouderschap. Naast co-ouderschap kunnen jullie ook kiezen voor een omgangsregeling. Als jullie kiezen voor co-ouderschap is het de bedoeling dat jullie belangrijke feestdagen verdelen. Zijn ze bijvoorbeeld met Pasen bij de ene ouder en met kerst bij de andere ouder of verdelen jullie dit liever anders? Je wilt natuurlijk wel alleen co-ouderschap als dit ook echt van belang is voor jullie kind(eren). Co-ouderschap of een andere omgangsregeling leggen jullie samen vast in een ouderschapsplan.
Wat is co-ouderschap?
Co-ouderschap kenmerkt zich door de woorden 'evenveel'; 'gelijk' en 'samen'. Bij co-ouderschap is er namelijk een gelijke verdeling van de kosten en de zorg- en opvoedingstaken van de kinderen naar rato. Dit betekent dat als jouw draagkracht groter is dan die van je (ex-)partner, jij ook meer betaalt.
Bij co-ouderschap zorgen jullie evenveel voor de kinderen, waardoor jullie je kind(eren) allebei evenveel ziet opgroeien. Daarbij dragen jullie samen de verantwoordelijkheden, op zowel praktisch als financieel niveau. Tot slot nemen jullie belangrijke beslissingen gezamenlijk voor of over jullie kind(eren).
Als je minderjarige kinderen hebt, ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.
Waar staat je kind ingeschreven?
Ondanks dat jullie kinderen evenveel bij jullie beiden zijn, staan zij toch op één adres ingeschreven. Dit moet je bij de 'Basisadministratie personen' van de gemeente regelen.
Het inschrijven van jullie kind(eren) op een bepaald adres heeft financiële gevolgen. Soms is het voordeliger om jullie ene kind bij jou in te schrijven en jullie andere kind bij je (ex-)partner.
Scheiden en co-ouderschap
Tijdens de scheiding moeten ouders bepalen hoe zij na de scheiding zorg willen dragen voor hun kind(eren). Eén van die manieren is om voor co-ouderschap te kiezen.
Een andere manier is door een omgangsregeling te treffen. Bij een omgangsregeling neemt één ouder de meeste dagelijkse taken op zich en zijn de kinderen het meeste bij die ouder.
De afspraken over de zorg- en opvoeding van je kinderen leggen jullie vast in het ouderschapsplan. Ouders kunnen ook (eerst) tijdens de scheiding een omgangsregeling treffen en dit later omzetten naar co-ouderschap. Hier kun je verschillende redenen voor hebben. Het omzetten kan alleen als hierover goede afspraken worden gemaakt in het ouderschapsplan. Het moet in eerste plaats in het belang zijn van jullie kind(eren).
Co-ouderschap met 50-50 verdeling
Bij co-ouderschap gaat het er dus om dat jullie in gelijke mate (50-50) voor de kinderen zorgen en hen opvoeden. Jullie zijn evenveel verantwoordelijk voor de dagelijkse zorgtaken zoals koken of naar school brengen en helpen met huiswerk. Jullie kind is evenveel dagen bij jou en bij je (ex-)partner en jullie hebben ongeveer gelijke kosten.
Co-ouderschap bij 60-40 verdeling?
Bij een 50-50 verdeling spreekt men dus over co-ouderschap. En hoe zit het dan met een 60-40 verdeling? Op internet zie je dat er verschillende uitleg bestaat over de 60-40 verdeling. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jullie per week een verdeling hebben waarbij jullie kind ongeveer 3 om de 4 dagen bij één van jullie is. Dan spreekt men vaak over een 60-40 verdeling.
Het kan ook zijn dat jullie kind de ene week 3 dagen bij jou is en 4 dagen bij je (ex-)partner en dat jullie kind de andere week 4 dagen bij jou is en 3 dagen bij je (ex-)partner. Omdat jullie kind in twee weken tijd evenveel bij jou en bij je (ex-)partner is, is er bij deze verdeling sprake van een 50-50 verdeling.
Welke term gebruik ik?
Uiteindelijk maakt het niet uit of je de term co-ouderschap gebruikt bij een 50-50, 60-40 of zelfs 70-30 verdeling, want er zijn geen vaste regels over wanneer je jullie verdeling 'co-ouderschap' mag noemen. Het is belangrijker om er samen over eens te zijn wat jullie er samen mee bedoelen.
De Belastingdienst en co-ouderschap
De Belastingdienst hanteert een eigen definitie bij co-ouderschap. Het maakt voor de Belastingdienst niet uit of je regeling co-ouderschap noemt of wat jij verstaat onder het co-ouderschap. Het is wel goed om te weten wat volgens de Belastingdienst wordt verstaan onder een co-ouderschapsregeling, want die beoordeelt of je recht hebt op inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze korting kan jij mogelijk als co-ouder ook krijgen als jullie kind niet op jouw adres staat ingeschreven.
Volgens de Belastingdienst ben je co-ouder als jullie kind 3 volle dagen (van 24 uur) per week bij jou is en 3 volle dagen (van 24 uur) per week bij je (ex-)partner. Het kan ook zijn dat jullie kind om de week bij jou is en om de week bij je (ex-)partner. Dan ben je volgens de Belastingdienst ook co-ouders. De Belastingdienst stelt dus een vrijwel 50-50 regeling als eis.
Hoe werkt co-ouderschap?
Het concept 'co-ouderschap' is niet in een wet vastgelegd. Dit betekent dat jullie wat vrijheid hebben bij het opstellen van de regels rondom het co-ouderschap. De rechter keurt het ouderschapsplan met jullie afspraken over co-ouderschap echter pas goed, als alle afspraken eerlijk (ook wel: redelijk) zijn en in het belang van jullie kind(eren).
Bij co-ouderschap zijn de kinderen of per week of per twee weken evenveel bij jou als bij je (ex-)partner. Bij co-ouderschap komen de volgende twee soorten afspraken over de verdeling het meeste voor. Let op: de namen, dagen en tijdstippen dienen ter illustratie.
- "Wij spreken af dat Christopher de even weken bij de moeder is en de oneven weken bij de vader".
- "Wij spreken af dat Christopher van zaterdagmiddag 15:30 tot woensdagmiddag 15:30 bij de vader is. Wij spreken af dat Christopher van woensdagmiddag 15:30 tot zaterdagmiddag 15:30 bij de moeder is. Op woensdagmiddag brengt de vader Christopher naar de moeder. Op zaterdagmiddag brengt de moeder Christopher naar de vader".
Wanneer kies je voor co-ouderschap?
De keuze voor een co-ouderschapsregeling moeten jullie weloverwogen maken. Het co-ouderschap is niet voor iedereen weggelegd. Eerder las je al dat jullie goed met elkaar moeten kunnen communiceren en dat jullie evenveel zorg- en opvoedingstaken op jullie moeten kunnen nemen.
Naast dat je moet overwegen of dat past in jullie situatie, moet je over nog een aantal dingen nadenken voor je kiest voor co-ouderschap. Stel jezelf de volgende vragen af:
- Wil mijn kind meerdere keren per week wisselen van huis?
- Kunnen ik en mijn (ex-)partner de zorg eerlijk verdelen, gelet op ons werk(schema) of ben ik of is mijn (ex-)partner veel op reis voor werk?
- Woon ik dicht in de buurt van mijn (ex-)partner?
- Kan ik goede afspraken maken met mijn (ex-)partner?
- Zijn we bereid om ongeveer dezelfde huisregels toepassen?
- Ben ik gezond genoeg om de helft van de week voor mijn kind te zorgen en kan mijn (ex-)partner dat ook?
- Heb ik er voldoende vertrouwen in dat mijn kinderen in goede handen zijn bij mijn (ex-)partner? En is dat andersom ook zo?
Als je al deze vragen positief beantwoordt, dan kun je voor co-ouderschap kiezen. Die keuze maak je echter niet alleen. Je zult jouw wens moeten bespreken met je (ex-)partner en met je kind (mits je kind oud genoeg is). Pas als iedereen het ermee eens is, kun je voor co-ouderschap kiezen.
Co-ouderschap overwegen
Het aangaan van co-ouderschap moet je goed overwegen. Er komt een hoop bij zo'n regeling kijken. Weet dat je de keuze niet direct hoeft te maken. Je kunt ook eerst een omgangsregeling toepassen en later de omgangsregeling omzetten in co-ouderschap.
Neem in ieder geval in je overweging mee of co-ouderschap voor jou, je kind(eren) en je (ex-)partner de beste keuze is. Denk je dat een andere regeling beter bij jullie past? Dan is dat helemaal niet erg. Je moet namelijk geen co-ouderschap aangaan, als je denkt dat co-ouderschap niet bij jullie past en niet in het belang is van jullie kind(eren).
Co-ouderschap of omgangsregeling? Lees meer
Gerelateerde artikelen
Co-ouderschap of omgangsregeling?
14 mei 2024Als je gaat scheiden en je hebt een minderjarig kind, kom je de termen co-ouderschap en omgangsregeling tegen. Ze worden gebruikt om de zorg voor en omgang met je kind na scheiding aan te duiden. Je wilt natuurlijk weten...
Lees verderMag ik co-ouderschap weigeren?
14 mei 2024Co-ouderschap is een vorm van ouderschap na de scheiding die tegenwoordig door veel ouders wordt toegepast. Co-ouders zien hun kind ongeveer evenveel per maand en de verdeling van zorg, omgang en kosten zijn ook vrijwel...
Lees verderKinderbijslag en andere kortingen en toeslagen bij co-ouderschap
14 mei 2024Na de scheiding verandert er financieel van alles. Terwijl je voor de scheiding waarschijnlijk inkomens deelde, ben je nu afhankelijk van je eigen inkomen. Je hebt daardoor misschien recht op toeslagen waar je eerder geen...
Lees verder