Is co-ouderschap in het belang van jullie kind?

30 april 2020

Je staat op het punt om het ouderschapsplan op te stellen en je komt voor de keuze of je wel of geen co-ouderschap wil aangaan. Waarschijnlijk wil je die keuze weloverwogen maken en daarbij weten of co-ouderschap het beste is voor je kind(eren). In dit artikel lees je de voor- en nadelen van het co-ouderschap om zo tot een goede keuze te komen.

Pagina inhoud

    Even opfrissen: wat is co-ouderschap?

    Tijdens het maken van het ouderschapsplan moet je de keuze maken of jullie samen kiezen voor een regeling met co-ouderschap of zonder co-ouderschap. In alle gevallen moeten jullie afspraken maken over de zorg en opvoeding van jullie kind(eren), hoe jullie belangrijke informatie delen, hoe jullie samen beslissingen maken over belangrijke situaties en hoe jullie de kosten van de zorg en opvoeding verdelen. 

    Bij co-ouderschap zijn de afspraken gebaseerd op een gelijkwaardige zorgverdeling. Die gelijkwaardige verdeling heeft dan betrekking op de hoeveelheid dagen wanneer jullie kind waar is, dat jullie gezamenlijk de kosten dragen en dat jullie samen besluiten wat er gebeurt in bepaalde situaties die voorvallen. 

    Bij een ongelijk verdeelde zorg- en omgangsregeling is jullie kind meestal meer bij de ene dan bij de andere ouder. Ook hier maken jullie afspraken over zorg en opvoeding, maar die kunnen net iets anders zijn omdat jullie kind meer bij één ouder is.

    Lees meer over co-ouderschap

    Wat zijn de voordelen bij co-ouderschap voor jullie kind?

    Onder de juiste omstandigheden heeft co-ouderschap de voorkeur. Maar wat zijn dan die voordelen? Hieronder lees je de voordelen voor je kind en de voordelen voor jullie als ouders. De voordelen bij co-ouderschap zijn in vergelijking met een andere omgangsregeling.

    Voordelen co-ouderschap voor kind

    • Jullie kind krijgt de kans om met beide ouders een goede band op te bouwen, omdat hij of zij evenveel tijd met jullie doorbrengt.
    • Jullie kind zal bij een gelijke verdeling daarom minder vervreemden van één van jullie.
    • Als jullie co-ouderschap hebben waarbij jullie kind in één week evenveel bij jou als je (ex-)partner is, hoeft jullie kind de andere ouder minder lang te missen.
    • Bij co-ouderschap wonen ouders vaak dicht bij elkaar, waardoor jullie kind minder ver hoeft te reizen om van de ene ouder naar de andere ouder te gaan en heeft jullie kind dezelfde vriendjes en vriendinnetjes in de buurt.

    Voordelen co-ouderschap ouders

    Als de communicatie tussen ouders goed is en er geen onderlinge strijd is, dan zijn dit de voordelen voor ouders met betrekking tot co-ouderschap:

    • Jullie hebben bij co-ouderschap een even grote kans om een goede band met jullie kind op te bouwen, want jullie krijgen evenveel tijd om jullie kind te zien opgroeien. 
    • Bij co-ouderschap wonen de ouders vaak dicht bij elkaar, zodat jullie niet ver hoeven te rijden om jullie kind te brengen naar of op te halen bij de andere ouder.
    • Vaak zit bij co-ouderschap de school van jullie kind op een dichtbij gelegen plek, zodat jullie beiden niet ver hoeven te rijden om jullie kind naar school te brengen.  
    • Bij co-ouderschap hebben jullie in gelijke mate jullie handen vrij, als jullie kind bij de andere ouder is. 
    • Jullie hebben bij co-ouderschap ongeveer evenveel kosten voor jullie kind, zodat jullie dit evenredig kunnen verdelen. 

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Wat zijn de nadelen bij co-ouderschap voor jullie kind?

    Het co-ouderschap kan vervelende gevolgen hebben voor jullie kind als het niet gaat zoals het is bedoeld. Als ouders onderlinge strijd hebben en slecht kunnen communiceren, dan is dit nadelig voor het kind. Bij co-ouderschap zitten er in dat geval extra nadelen aan, want goede communicatie is de basis om de afspraken goed te laten werken. Ook als ouders ver bij elkaar uit de buurt wonen, is het vaak niet haalbaar om co-ouderschap uit te voeren. Welke nadelen zijn er nog mogelijk nog meer?

    Nadelen co-ouderschap voor kind

    • Bij co-ouderschap moeten jullie veel samen afstemmen. In het geval van slechte communicatie of ruzie kan jullie kind dan eerder in conflicten tussen jullie verwikkeld raken. Hij of zij kan jullie relatie dan heftiger ervaren dan bij een omgangsregeling, waar bij voorbaat al duidelijke afspraken zijn gemaakt. 
    • Als jullie een slechte communicatie hebben bij co-ouderschap, zal jullie kind vaak alles dubbel moeten vertellen, uitleggen of meegeven. Bij een omgangsregeling zal dat iets minder het geval zijn, omdat jullie kind één van jullie meer ziet. 
    • Bij co-ouderschap komt het voor dat er vaker wordt gewisseld tussen beide ouders in één week. Sommige kinderen kunnen het wisselen van huis als stressvol ervaren en daardoor een blijvend gevoel van onrust ervaren.
    • Kinderen vergeten soms het huiswerk bij de ene ouder terwijl ze bij de andere zijn.
    • Voor vriendjes en vriendinnetjes is het verwarrend waar jullie kind is.
    • Jullie kind kan heimwee hebben naar de andere ouder, omdat hij of zij het gewend is om die ouder ook veel te zien.
    • Jullie kind moet bij co-ouderschap vaak omschakelen van gewoontes bij de ene en andere ouder.
    • Bij co-ouderschap zien jullie je kind evenveel, maar dit hoeft voor jullie kind niet de betere regeling te zijn. Jullie kind kan de kwaliteit van de tijd die jullie samen doorbrengen belangrijker vinden dan de hoeveelheid dagen. 

    Nadelen co-ouderschap voor ouders

    • Na de scheiding moeten jullie je inzetten om in harmonie te zijn en blijven, want jullie zullen bij co-ouderschap nog veel contactmomenten hebben.
    • Co-ouders onderschatten vaak de hoeveelheid communicatie die nodig is bij co-ouderschap, waardoor je later spijt kunt krijgen van jullie afspraken omtrent co-ouderschap. 
    • Co-ouderschap werkt het beste als jullie woonplaatsen niet ver uit elkaar liggen. Dit kan de zoektocht naar een nieuwe huis bemoeilijken. Het kan ook zijn dat één van jullie ergens anders heen wil verhuizen. Ook dan zal het co-ouderschap lastig uit te voeren zijn. 
    • Als jullie niet goed kunnen plannen of flexibel hierin zijn, dan zal co-ouderschap niet goed werken. 
    • Voor sommige ouders is co-ouderschap niet goed te combineren met werk en werktijden.

    Wanneer is co-ouderschap in het belang van het kind?

    De keuze om co-ouderschap uit te voeren is een hele stap. Voor jullie en voor jullie kind. Het is belangrijk om na te gaan hoe jullie communicatie was voor de scheiding en hoe jullie verwachten dat de communicatie gaat verlopen na de scheiding. 

    Als jullie kind oud genoeg is, probeer hem of haar bij de keuze en de afspraken over het wel of niet aangaan van co-ouderschap te betrekken. Zorg er hierbij voor dat jullie kind zich nooit verantwoordelijk voelt voor de keuze die hij of zij maakt, om loyaliteitsconflict te voorkomen. Denk ook aan zijn of haar persoonlijkheid. Vindt je kind het moeilijk om zich aan te passen in nieuwe situaties of heeft je kind behoefte aan duidelijke structuur? Dan is co-ouderschap misschien niet geschikt voor je kind. Heeft je kind speciale zorg nodig of is je kind onzeker? Ook dan is co-ouderschap wellicht niet in het belang van jullie kind.

    Verdiep je in wat de gevolgen zijn van deze keuze, ook voor jullie als ouders. Er komt meer bij co-ouderschap kijken dan jullie misschien denken. Probeer eventueel eerst 3 maanden co-ouderschap uit en evalueer dan hoe het is gegaan. Ging dat goed? Dan kunnen jullie de afspraken in het ouderschapsplan aanpassen aan jullie nieuwe situatie.

    Co-ouderschap of omgangsregeling? Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Mag ik co-ouderschap weigeren?

    07 april 2023

    Co-ouderschap is een vorm van ouderschap na de scheiding die tegenwoordig door veel ouders wordt toegepast. Co-ouders zien hun kind ongeveer evenveel per maand en de verdeling van zorg, omgang en kosten zijn ook vrijwel...

    Lees verder

    Kinderbijslag en andere kortingen en toeslagen bij co-ouderschap

    23 januari 2023

    Na de scheiding verandert er financieel van alles. Terwijl je voor de scheiding waarschijnlijk inkomens deelde, ben je nu afhankelijk van je eigen inkomen. Je hebt daardoor misschien recht op toeslagen waar je eerder geen...

    Lees verder

    Co-ouderschap of omgangsregeling?

    12 juli 2022

    Als je gaat scheiden en je hebt een minderjarig kind, kom je de termen co-ouderschap en omgangsregeling tegen. Ze worden gebruikt om de zorg voor en omgang met je kind na scheiding aan te duiden. Je wilt natuurlijk weten...

    Lees verder